Atentie cand vindeti masina! Riscati sa incasati amenzile noului proprietar pentru lipsa rovinietei

CNADNR SA ii avertizeaza pe cei care isi instraineaza vehiculele sa ceara noilor proprietari operarea modificarii (schimbarea detinatorului si a adresei acestuia) in baza de date a Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare Vehicule (DRPCIV). In caz contrar, fostii detinatori vor primi amenzile pentru lipsa rovinietei incasate de noii posesori ai masinii. Compania de Drumuri atentioneaza ca se confrunta cu astfel de situatii si ca nu poate interveni, intrucat sanctiunile sunt emise pe numele proprietarilor care figureaza in baza de date a DRPCIV.

Totodata, CNADNR aminteste ca, in cazul schimbarii numarului de inmatriculare al vehiculului, rovinieta isi mentine valabilitatea numai in conditiile in care utilizatorul informeaza in scris Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, modificarea cu noul numar de inmatriculare urmand a fi operata  in baza de date.

Documentele necesare si conditiile de efectuare a modificarii, precum si tarifele aferente sunt stabilite prin Normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, aprobate prin Ordinului Ministrului Transporturilor nr. 769/2010, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul schimbarii utilizatorului vehiculului, fara a fi schimbat si numarul de inmatriculare, rovinieta isi mentine valabilitatea, precizeaza reprezentantii CNADNR.

Erori strecurate la eliberarea rovinietei

Alte situatii semnalate de CNADNR se refera la erorile ce se pot strecura in documentul eliberat la emiterea rovinietei. Astfel, solicitantul trebuie sa verifice datele inscrise pe hartie si sa semneze numai in cazul in care constata ca sunt conforme cu realitatea. Daca s-au strecurat greseli, se va refuza semnarea acestui document si se va cere emiterea unuia corect.

“Tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale (rovinieta) se aplica tuturor utilizatorilor romani si straini pentru toate vehiculele inmatriculate care sunt folosite pe reteaua de drumuri nationale din Romania (inclusiv autostrazi). Utilizatori sunt persoanele fizice sau juridice inscrise in certificatul de inmatriculare al vehiculului sau care pot folosi in baza unui drept legal vehicule inmatriculate in Romania sau in alte state. Fapta de a circula fara a detine rovinieta valabila constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda”, precizeaza reprezentantii CNADNR.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.