Atenţionare de călătorie în Bosnia şi Herţegovina: ploi torenţiale

Ministerul român de Externe a emis o avertizare de călătorie pentru cei care se deplasează pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei, unde sunt anunţate ploi torenţiale, care agravează topirea bruscă a zăpezii, cauzată de încălzirea vremii.

Meteorologii spun că se aşteaptă la cantităţi record de precipitaţii: între 40 şi 60 l/mp, iar în unele regiuni, 100 l/mp. Pe cursul principalelor râuri din Federaţie au fost construite diguri din saci de nisip. utorităţile se tem cel mai tare de eventuale alunecări de teren.

Principalul pericol sunt alunecările de teren, care pot bloca anumite artere de circulaţie rutieră.

Situaţii similare, însă mai puţin îngrijorătoare, se înregistrează în zonele Sarajevo, Livno, Foca şi Vişegrad, unde râurile pot depăşi cota de avarie. Pentru aceste arii a fost decretat Cod Portocaliu.

În partea de nord a ţării, respectiv în ariile Banja Luka, Zenica-Doboj, Bihac, Prijedor şi Tuzla avertizarea este de Cod Galben.

Datele sunt valabile pentru 18 şi 19 ianuarie 2015, dar se recomandă evitarea zonelor menţionate şi în următorele 5 zile.

MAE le recomandă cetăţenilor români care se deplasează pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei să consulte pagina de internet www.mae.ro, pentru informaţii actualizate, oferite şi prin intermediul aplicaţiei pe telefonul mobil şi tabletă, „Călătoreşte în siguranţă” şi a serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.