UPDATE! AU MURIT DE FRIG – rezultatul autopsiei victimelor accidentului aviatic

Cauza morții celor două victime în accidentul aviatic din Apuseni este şocul hipotermic combinat cu șoc traumatic – în cazul pilotului Adrian Iovan – şi “cu tulburări de dinamică respiratorie ca urmare a unui traumatism” – în cazul rezidentei Aurelia Ion -, arată rezultatele necropsiei efectuate, marți, la Serviciul de Medicină Legală Alba. Medicul primar legist Gheorghe Vieru a declarat că nici pilotul, nici studenta nu au avut hemoragii interne. “Foarte puțin a fost la pilot unde era un hemotorace în jur de 200 de ml”, a afirmat medicul legist. 

UPDATE: Dr. Radu Zamfir, care a suferit răni superficiale, a sosit cu o cursă de linie la Bucureşti, iar la ora 15.30 a susţinut o conferinţă de presă. El este cel care a sunat la 112 şi a acordat primele îngrijiri medicale răniţilor din avion.

Întrebat dacă cei doi ar fi avut vreo șansă dacă ar fi fost găsiți mai repede, dr. Gheorghe Vieru a declarat: “Este greu de spus pentru că nu avem toate datele, și de laborator, ca să ne confirme diagnosticul macroscopic. (…) Este vorba și de utilitățile dintr-o ambulanță, dacă ambulanța e acolo. Foarte greu de stabilit. Noi o să extindem investigațiile și o să avem date mai precise”, a spus șeful Serviciului de Medicină Legală Alba.

Gheorghe Vieru a afirmat că în ceea ce îl privește pe pilot “a fost combinat șocul hipotermic cu traumele suferite – fracturi costale, fracturi de membre inferioare. În ceea ce o privește pe fată, a fost compresiune toracică prelungită, probabil până a fost scoasă din avion”, a spus medicul legist.

El a menționat că trupul neînsuflețit al fetei, studentă la Institutul Medico-Militar, va fi transportat la București cu un camion al Unității Militare din Alba Iulia.

În ceea ce privește cadavrul pilotului, medicul legist a spus că o rudă a acestuia, se pare singura din România, a telefonat la Institutul de Medicină Alba, dar nu a comunicat când anume va sosi pentru preluarea lui.

Ar fi murit şi ceilalţi 5 dacă rămâneau până dimineaţă

Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant a declarat, marţi, că dacă victimele accidentului aviatic nu ar fi fost găsite luni seară, “până dimineaţă am fi vorbit despre 7 morţi”. Aceştia nu ar fi rezistat pentru că, pe lângă traumatisme, erau şi în şoc hipotermic.

Dr. Zota a precizat că toate cele şapte victime erau în şoc hipotermic, dar bărbaţii, fiind mai solizi şi cu constituţie atletică, au rezistat, spre deosebire de fată, care, “fiind mai firavă”, nu a rezistat.

De altfel, în momentul în care a fost preluată de medici, studenta avea temperatura corpului de 18 grade, în ciuda eforturilor depuse de primii salvatori de a-i creşte temperatura, îmbrăcând-o cu hainele lor.

Pilotul Adrian Iovan și o tânără, Aurelia Ion, medic rezident, și-au pierdut viața luni seară în urma accidentului aviatic care a avut loc în Pasul Ursoaia din județul Cluj.

Victimele au fost găsite după 6 ore de la accident, timp în care au stat în frig, ploaie, ceaţă şi întuneric la 1.400 m altitudine. Pilotul era încarcerat în avionul făcut praf. Dacă autorităţile s-ar fi mobilizat eficient şi i-ar fi găsit mai repede, amândoi ar fi avut şanse să trăiască.

Alte 5 persoane rănite în accident – 4 chirurgi şi copilotul – au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Unul dintre răniți, medicul Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni din Capitală, cel care a anunțat accidentul aviatic la 112 și care a acordat primul ajutor colegilor săi, a părăsit spitalul clujean îndreptându-se spre București.

Răniţii sunt bine

Trei dintre răniţii internaţi au suferit intervenţii chirurgicale la Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca şi se află la terapie intensivă. Copilotul se află în starea cea mai gravă. Dr. Zamfir a fost externat la cerere, a anunţat, la ora 15.00, managerul spitalului din Cluj-Napoca.

La preluarea din ambulanţe, răniţii nu se aflau în şoc hipotermic, dar precizăm că ei au ajuns cu ambulanţele, după câteva ore bune de la coborârea de pe munte – în jurul orei 23.30 (copilotul a fost adus la spital la ora 2.40, iar ceilalţi, la ora 4.00 şi 4.20).

Magda SEVERIN

Imagine realizată la locul accidentului de Marius Pop, Off Road Transilvania

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.