Audieri la DNA in dosarul Grajdan

Marian Bucur, secretarul general al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC),  s-a prezentat, joi, la DNA pentru a fi audiat ca martor in dosarul fostului sef al ISC, Adrian Balaban Grajdan, cercetat dupa ce a retras institutia ca parte pagubita din procesul Adrian Nastase – “Trofeul Calitatii”. Procurorii DNA l-au audiat in 24 mai pe Grajdan si i-au adus la cunostinta ca este acuzat de favorizarea infractorului, fiind cercetat in libertate. In 23 mai, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la Inspectoratul de Stat in Constructii, de unde au ridicat mai multe documente.

In 22 mai, ISC a depus la dosarul “Trofeul calitatii”, aflat atunci in faza recursului la Completul de 7 judecatori al instantei supreme, un document semnat de seful institutiei, Balaban Grajdan, prin care arata ca Inspectoratul nu se constituie parte civila in aceasta cauza. Prin aceasta manevra, el a incercat sa-l salveze pe Nastase de la condamnare. Grajdan fusese numit in functie cu numai cateva zile inainte, de premierul Victor Ponta.

In acest dosar, ICCJ a dispus in 30 ianuarie ca ISC sa primeasca despagubiri civile de aproape 6,5 milioane lei, iar cu o saptamana inainte de adresa trimisa de Grajdan, Inspectoratul isi majorase pretentiile la 7,5 milioane lei, potrivit DNA.

In dosarul “Trofeul calitatii”, prin decizia din 30 ianuarie, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a obligat pe Adrian Nastase, Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Mariana Ioana Popovici si Bogdan Popovici, in solidar cu SC Eurografica SRL, la despagubiri civile catre ISC in valoare de 3.337.452,5 lei.

In 20 iunie, fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu executare in dosarul “Trofeul Calitatii”. El i-a dus in inchisoare si pe complicii sai, care au primit insa pedepse de cate 5 si, respectiv, 6 ani de inchisoare cu executare: Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al ISC, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Ioana si Bogdan Popovici.

Completul de 5 judecatori a mentinut celelalte decizii din 30 ianuarie ale instantei de fond care a judecat dosarul “Trofeul calitatii”, printre care si cea de despagubire a ISC. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.