Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene, a demisionat la cererea premierului Cioloș

Ministerul Fondurilor Europene rămâne fără șef, după ce Aura Răducu a demisionat în această dimineață, cu precizarea că plecarea i-a fost cerută de premierul Dacina Cioloș. Asta se întâmplă doar 10 zile după ce Ana Costea, ministrul Muncii, şi-a dat demisia din cauza problemelor cu Legea salarizării.

Aura Răducu a fost făcut anunțul la Iaşi, unde se află împreună cu premierul Dacian Cioloş, la o întâlnire cu deputaţi şi senatori ce reprezintă judeţele Moldovei, precum şi cu autorităţi locale. Demisia intempestivă poate fi pusă pe seama unor solicitări imperative ale acestora.

La puțin timp, Aura Răducu a transmis un comunicat: “Având în vedere nemulţumirile domnului prim-ministru legate de obiectivele pe termen scurt privind activitatea mea, la cererea domniei sale, îmi depun demisia din funcţia de ministru al Fondurilor Europene. Regret că nu am avut şansa de a duce la bun sfârşit acţiunile propuse, dar ramân un susţinător al politicii de coeziune, al principiilor europene şi al utilizării cât mai eficiente şi profesioniste a fondurilor europene pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării. Numai o acţiune sustinută şi comună, într-un parteneriat real, poate duce la realizarea schimbărilor cerute de societatea romanească. Mulţumesc mult echipei cu care am venit şi care a depus eforturi în construirea unei noi abordări, precum şi celor care mi-au fost aproape din minister sau din societatea civilă. Cu respect şi stimă pentru toţi cei care reuşesc cu profesionalism şi răbdare să construiască”.

Fostul ministru al Fondurilor Europene a precizat că a avut 10 obiective la începutul mandatului şi că acestea se află într-un stadiu avansat de implementare.

“Priorităţile pe care le-am avut sunt în prezent într-un stadiu avansat de implementare şi s-au concretizat prin lansarea, de către Ministerul Fondurilor Europene, a cererilor de proiecte care totalizează peste 40% din alocările programelor gestionate în perioada 2014-2020 – cinci programe în valoare totală de aproximativ 20 miliarde euro din fonduri UE şi cofinanţare naţională (Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate). S-a realizat o bună planificare a acţiunilor ce se vor desfăşura în următoarea perioadă, astfel încât se estimează încheierea de contracte de peste 800 de milioane de euro în luna mai. Se va continua lansarea de cereri de proiecte, pentru a se ajunge la 80% lansări şi utilizarea a aproximativ 1,4 miliarde euro din fondurile primite ca avans de la UE”.

Ministrul demisionar are o îndelungată expertiză în domeniu – click pe CV Aura Răducu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.