Austeritate la marii socialişti: Franţa menţine îngheţate salariile bugetarilor şi extinde măsura la ajutoare sociale şi pensii

Premierul francez Manuel Valls a anunţat, miercuri, îngheţarea ajutoarelor sociale şi a pensiilor, menţinând, totodată, măsura similară în vigoare din 2010 pentru salariile funcţionarilor publici, în cadrul unui plan de economii de 50 de miliarde de euro menit să reducă cheltuielile bugetare până în 2017. Şeful Guvernului socialist a detaliat pentru prima dată măsurile de economisire anunţate în ianuarie de preşedintele Francois Hollande, reafirmând că Franţa îşi va respecta angajamentul de reducere a deficitului bugetar la 3% din PIB.

Pensiile vor fi îngheţate, cu excepţia celor foarte mici. La fel, prestaţiile sociale, respectiv alocaţiile familiale şi ajutoarele de şomaj.

Cheltuielile statului vor fi reduse mai ales prin scăderea numărului de funcţionari, excepţie făcând Educaţia, Justiţia şi Poliţia.

De asemenea, va fi menţinută o măsură de îngheţare a salariilor funcţionarilor publici, în vigoare din 2010.

Guvernul a cerut, totodată, autorităţilor locale să reducă cheltuielile.

Pentru compensarea acestor măsuri, Manuel Valls a anunţat introducerea din luna iunie a unei măsuri de susţinere a persoanelor cu venituri mici, fără a oferi însă alte precizări.

Premierul a spus că prioritatea Guvernului este reducerea şomajului, care se menţine la 10%, reducerea deficitului bugetar urmând să se facă fără a afecta investiţiile, precum şi prin asigurarea continuării modelului social şi prin modernizarea serviciilor publice. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.