Autobuze electrice la Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca va achiziţiona autobuze electrice pentru transportul public în municipiu, în baza unei finanţări din partea Guvernului Elveţiei, la care se adaugă contribuţia de 15% a municipalităţii, a anunţat, joi, primarul Emil Boc, la “Întâlnirile europene de la Cluj – Transilvania”. El a precizat că un astfel de autobuz costă între 300.000 şi 500.000 de euro, iar autoritatea locală va cumpăra, în funcţie de preţul de licitaţie, 10-15 asemenea autovehicule. Regia Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC) Cluj-Napoca dispune, în prezent, de 213 autobuze pe motorină.

Primăria Cluj-Napoca aşteaptă ok-ul Ministerului Finanţelor, deoarece finanţarea proiectului se derulează prin intermediul acestei instituţii, ea fiind autoritatea contractantă.

“În principiu, am primit acordul de finanţare şi aşteptăm ca Ministerul de Finanţe să dea aprobarea finală. Sper că acest model de la Cluj-Napoca să fie preluat şi de alte administraţii locale din România pentru că răspunde nevoilor de mediu, de consumuri reduse, nepoluante. Sper ca aceste autobuze, care vor face parte din parcul auto al RATUC, să le avem anul viitor în circulaţie pe străzile Clujului”, a spus Boc.

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Radu Moisin a semnat, în martie 2012, la Bucureşti, acordul privind asistenţa financiară acordată mai multor municipalităţi din ţară în cadrul unui program cu finanţare nerambursabilă din partea Guvernului Elveţiei, prin care pot fi depuse diferite proiecte.

Alături de Cluj-Napoca au fost selectate municipiile Arad, Suceava şi Braşov, care vor putea accesa bani dintr-o sumă totală de circa 37 de milioane de franci elveţieni.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.