Autorităţile vamale au reţinut anul trecut cu 55% mai multe produse contrafăcute

Autorităţile vamale au reţinut anul trecut, la graniţele României cu state non-UE, peste 2 milioane de produse contrafăcute, în urcare cu 55% faţă de nivelul din 2011, potrivit datelor prezentate, luni, de Comisia Europeană (CE). Numărul de astfel de cazuri înregistrate pe teritoriul ţării noastre a urcat anul trecut cu 35%, la 369, potrivit raportului CE.

La nivelul UE, serviciile vamale au reţinut anul trecut aproape 40 de milioane de produse suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, în scădere cu 65% faţă de peste 114 milioane de articole în 2011.

Numărul cazurilor înregistrate la graniţele externe ale UE a scăzut cu 1%, la aproximativ 90.500. Valoarea bunurilor contrafăcute reţinute se cifrează la aproape 1 miliard de euro, faţă de 1,27 miliarde euro în 2011, notează CE.

Ţigaretele reprezintă aproximativ 31% din mărfurile contrafăcute interceptate anul trecut în UE, urmate de bunuri diverse (spre exemplu sticle, lămpi, adezivi, baterii, detergent) cu 30%, materiale de ambalare (10%), îmbrăcăminte (9%), jucării (4%), parfumuri şi cosmetice (3,5%).

Majoritarea articolelor contrafăcute reţinute anul trecut la punctele vamale din UE provin din China, cu o pondere de 64,5%, urmată de Emiratele Arabe Unite (8,4%), Hong Kong (7,8%), Bulgaria (5,72%), Turcia (2,6%), Grecia (2%) şi Republica Moldova (1,7%).

Republica Moldova a intrat în acest an în topul ţărilor de provenienţă în principal ca urmare a traficului de ţigări, notează CE. Astfel, peste 8% din ţigările interceptate anul trecut la graniţele UE provin din Republica Moldova, faţă de 42,8% din China sau 36,4% din Emiratele Arabe Unite. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.