Autostrada Sibiu-Piteşti, în şantier abia peste 2 ani

Autostrada Sibiu-Piteşti “se face şi nu este în competiţie cu Autostrada Sibiu-Braşov, pentru că au surse diferite de finanţare”, a declarat, marţi, Dan Şova, la audierile din Parlament pentru funcţia de ministru al Transporturilor. Însă în prezent nu există nici măcar studiul de fezabilitate pentru această investiţie şi sunt slabe speranţe ca documentaţia tehnico-economică să fie gata până la sfârşitul anului. Chiar Şova a anunţat că abia ieri, în 3 martie, CNADNR a declanşat procedurile de selecţie a consultantului, iar procedurile vor dura “maximum 6 luni, cu tot cu eventuale contestaţii”. El a arătat că “în cel mai bun caz, în 24 de luni se pot începe lucrările”. 

“Vă informez încă o dată, public, şi sper cu ocazia aceasta să ajungă la urechile cât mai multor oameni: Sibiu-Piteşti se face. Nu este în concurenţă în nici un caz cu Sibiu-Braşov pentru bunul şi simplul motiv că Sibiu-Piteşti este finanţat din fonduri de coeziune şi Sibiu-Braşov este finanţat din fonduri de dezvoltare regională. Au surse de finanţare diferită, nu se află în competiţie, aşa cum în mod greşit s-a reţinut în spaţiu public”, a spus Şova.

El a adăugat că pentru Autostrada Sibiu – Piteşti există 28 milioane de euro puşi la dispoziţie de Comisia Europeană în alocarea 2007-2013 şi care urmează să fie scoasă la “licitaţie pentru studii de fezabilitate”.

Şova a explicat că “iniţial, s-a avut în vedere realizarea studiului de fezabilitate în 3 ani, apoi a fost negociat într-o primă fază realizarea în 2 ani şi acum a fost programat la 12 luni”.

“După ce se termină studiul de fezabilitate în 12 luni, urmează procedurile de aprobare a lui, se va începe licitaţia pentru atribuirea de lucrări care va dura 6 luni. Dacă punem 6 luni acum, 12 şi cu 6, în cel mai bun caz, în 24 de luni se pot începe lucrările pe Sibiu – Piteşti”, a spus ministrul.

Aşadar, Autostrada Piteşti-Sibiu nu “se face” în prezent, ci “se va face”, în cel mai fericit caz peste 2 ani, adică şantierul va debuta în 2016.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.