Autostrazile, deblocate cu militarii

Militari si mijloace tehnice ale Armatei continua, sambata, actiunile de salvare a persoanelor aflate in pericol si de deblocare a drumurilor. Ministerul Apararii Nationale a avut in cele 3 zile de de viscol si ninsori peste 1.500 de militari in zonele cele mai afectate, care au ajutat la degajarea drumurilor, la scoaterea masinilor impotmolite in nameti si la transportarea oamenilor ramasi prizonieri in zapada. Dupa mai bine de 72 de operatiuni, acum se afla cu transportoare blindate pe Autostrada Soarelui (A2), pentru finalizarea deszapezirii si redarea ei circulatiei.

Autostrada Bucuresti-Pitesti a fost deszapezita cu tehnica specifica, dar si la lopata, de militarii Batalionului 222 Transport si ai Comandamentului Logistic. Interventia s-a facut la km 69, unde zeci de TIR-uri blocate au fost scoase din nameti si ajutate sa porneasca pentru a iesi de pe autostrada, spre Pitesti. Un excavator a impins, pur si simplu, mastodontii care incremenisera in nameti, insa munca grea a fost la lopata, pentru eliberarea rotilor din blocurile de zapada care devenise beton.

Militarii de la Transport si Logistica au fost si pe DN 5 Bucuresti-Giurgiu, la Uzunu, unde utilajele de deszapezire nu au putut intra, precum si la Bestepe, jud. Tulcea, si Nicolae Balcescu, jud. Constanta.

Vineri, cei din Fortele Terestre au dezgropat de sub nameti autovehiculele si au deblocat caile de comunicatii la zona de legatura dintre Centura Capitalei si autostrada A1, in zona localitatii Branesti, in localitatea Botarlau, jud. Vrancea, si pe calea de comunicatie Alexandria-Rasmiresti, jud. Teleorman.

Sambata, militari si mijloace tehnice din unitatile Armatei au continuat operatiunile de salvare a celor ramasi cu masina in zapada si care nu au vrut sa-si abadoneze vehicului – in mare parte soferi de TIR si de camioane -, dar si le deblocarea drumurilor inzapezite. Daca la pranz reusisera deschiderea circulatiei pe toate drumurile nationale din Tulcea si Constanta, dupa-amiaza inca lucrau la Autostrada Soarelui.

Transportoare blindate vs nameti

Conform dispozitiei ministrului Apararii Nationale, Gabriel Oprea, militari ai Regimentului 30 Garda si cei de la Batalionul 96 Geniu actioneaza cu transportoare blindate la curatarea de zapada a Autostrazii Soarelui.

Fortele Navale au actionat cu militari si mijloace tehnice pentru deszapezirea drumurilor in zona localitatilor Slava Rusa si Slava Cercheza, pe drumul ce leaga Tulcea de Constanta, si au distribuit ceai cald si alimente persoanelor blocate pe autostrada A2, la km 111.

Militarii Fortelor Aeriene au intervenit pentru deblocarea cailor de comunicatii pe DN 3, la intersectia cu Centura Capitalei, pe DN 5, in dreptul localitatii Uzunu, jud. Giurgiu, si pe autostrada A2, la km 24.

Totodata, militarii au fost solicitati de prefectul judetului Vrancea sa deszapezeasca o autospeciala de pompieri, in localitatea Rastoaca, si pentru evacuarea a doua persoane grav bolnave, din localitatile Voetin si Sihlea. Au intervenit cu o autospeciala blindata, pe senile, de evacuare medicala.

La solicitarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, in noaptea de vineri spre sambata, militarii buzoieni au evacuat mai multe personae si au tractat autovehiculele ce blocau calea de comunicatie Buzau-Braila, pe raza localitatii C.A. Rosetti.

Totodata, militarii asigura materiale de cazarmare (saltele, cearsafuri, paturi si perne) pentru cazarea a 21 de cetateni bulgari intr-o sala de sport a unui liceu din Braila. La solicitarea prefectului judetului Dambovita, au fost puse la dispozitia autoritatilor sapte corturi militare si cazarmamentul aferent.

In fine, un avion si un elicopter de la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni, ambele echipate pentru evacuare medicala, sunt pregatite sa execute misiuni la cererea autoritatilor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.