Autoturismele, redirecţionate de la portul Bechet din cauza creșterii nivelului Dunării

Autoritățile au decis ca, începând de duminică, autoturismele să nu mai fie trecute cu bacul în portul Bechet, ele fiind redirecționate către porturile Calafat și Turnu Măgurele, din cauza creșterii nivelului Dunării în raza portului, însă pentru celelalte autovehicule circulaţia se desfășoară normal la Calafat.

În județul Dolj, potrivit ISU, ABA Jiu și SGA monitorizează permanent, cu personal de specialitate, zonele riverane fluviului Dunărea, precum și lucrările cu rol de apărare aflate în administrare.

Potrivit ISU Dolj, în incinta Calafat – Ciupercenii Noi – Desa, la stația de pompare ce tranzitează debitele din rețeaua de desecare, situată în zona dig Jdegla, din cauza nefuncționalității în timp, vana montată pe conducta de refulare este blocată parțial în poziția deschis, astfel încât prin revărsarea Dunării, prin remuu, inundă suprafețe de teren (pășuni din zonele adiacente ale Stației de pompare) fără a produce pagube umane și materiale.

Specialiștii ANIF Dolj împreună cu cei de CEZ caută soluții pentru remedierea deficiențelor apărute. Distanța dig – localitatea Ciupercenii Vechi este de aproximativ 6-7 kilometri. La Ciupercenii Vechi, sat aparținător orașului Calafat, s-a construit preventiv un dig de apărare pe o lungime de 35 de metri, format din 225 de saci, folosindu-se 35 mc nisip.

Premierul Victor Ponta a anunțat, luni, în Comandamentul pentru situații de urgență, convocat la Palatul Victoria, că vicepremierul Liviu Dragnea ajunge la Craiova, unde se va organiza un comandament regional care să coordoneze măsurile necesare în județele din sudul țării amenințate de viiturile de pe Dunăre.

Dunărea înregistrează luni după-amiază, la intrarea în țară, în secțiunea Baziaș, un debit de 12.100 mc/s, situat peste cotele de inundație, la 5 stații hidrometrice: Calafat (cu 60 cm), Bechet (cu 84 cm), Corabia (cu 53 cm), Turnu Măgurele (cu 63 cm), Zimnicea (cu 35 cm). Digurile de pe sectorul Gruia-Zimnicea au intrat în faza II de apărare, iar, în aval de Zimnicea, sunt în faza I, anunţă INHGA.

Specialiștii Administrației Naționale „Apele Române” estimează că, până la un debit al Dunării, la intrarea în țară, de 13.500 mc/s – 14.000 mc/s, nu există risc major de inundații pentru populație și locuințe.

Autorităţile rămân însă în alertă, pericolul de viitură fiind prezent toată săptămâna pe sectorul Porţile de Fier – Zimnicea(M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.