Barroso: “Evenimentele din ultima perioada ne-au zdruncinat increderea. Romania a facut un pas inapoi de pe buza prapastiei, dar nu a ajuns la finalul acestui proces. Monitorizarea ramane, un nou raport va fi adoptat la sfarsitul anului”. Ponta calca deja cu stangul

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat miercuri, la prezentarea raportului privind MCV, ca “evenimentele din ultima perioada ne-au zdruncinat increderea”, si chiar daca “Romania a facut un pas inapoi de pe buza prapastiei, nu a ajuns la finalul acestui proces” si trebuie sa isi respecte angajamentele, urmand a fi monitorizata in continuare iar la sfarsitul anului va fi adoptat un nou raport pe Justitie. Barroso i-a recunoscut premierului Victor Ponta “meritele de a fi raspuns imediat solicitarilor mele”. Ei, dar nu chiar imediat, pentru ca tergiversarea se vede de la o posta. Atat Ponta, cat si Parlamentul au asteptat raportul MCV, si abia in aceasta dupa-amiaza plenul va aproba punerea in acord a moficarii legilor referendumului (OUG 41/2012) si a atributiilor CCR cu deciziile Curtii Constitutionale. Iar in ciuda faptului ca Ponta a dat in scris ca va respecta lista celor 11 cerinte ale CE, deja calca cu stangul: a propus, iar Senatul a aprobat, modificarea Legii referendumului astfel incat programul sa fie prelungit cu 4 ore. In ceea ce priveste eliminarea parlamentarilor incompatibili, premierul a anuntat ca a trimis o scrisoare in acest sens Parlamentului, dar mai mult nu poate face. Iar Camera Deputatilor tocmai a decis ca nu va discuta acest subiect pana in sesiunea din toamna

“Vom continua sa monitorizam situatia (…) Un nou raport va fi adoptat pana la sfarsitul anului”, a spus Barroso, care a aratat ca prin acest document se va constata daca autoritatile de la Bucuresti au dat raspuns ingrijorarilor ridicate de Comisia Europeana.

“In ultimele 3 saptamani evenimentele din Romania au fost un motiv de ingrijorare pentru Comisie. Evenimentele din ultima perioada ne-au zdruncinat increderea. Politicienii nu trebuie sa incerce sa ii intimedeze sau sa ii atace pe judecatori inaintea deciziilor care ar putea sa nu le convina, iar competenta Curtii Constitutionale nu pot fi schimbata peste noapte”, a adaugat Barroso.

Respectarea angajamentelor asumate de premierul Ponta, monitorizata “cu mare atentie”

Presedintele CE a asigurat ca va fi monitorizata in continuare “cu mare atentie” evolutia din Romania si respectarea angajamentelor asumate de catre premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept si independenta sistemului judiciar.

“Doresc sa ii recunosc meritele dlui prim-ministru. Principiul cooperarii oneste intre statele membre si CE – dl Ponta a raspuns imediat solicitarilor mele. Ni s-a confirmat in scris intelegerea cu legatura cu implementarea tuturor masurile la care ne-am referit, inclusiv cu privire la ordonanta de urgenta pentru restabilirea puterii CCR in vederea referendumului.

Am subliniat in discutia cu dl Ponta ca implementarea rapida a recomandarilor din MCV este in interesul Romaniei”, a aratat Barroso.

“S-au inregistrat progrese in ultimii 5 ani, dar avem recomandari pentru finalizarea reformei”

“Raportul MCV recunoaste ca s-au inregistrat progrese in ultimii cinci ani, dar contine si recomandari pentru a finaliza reforma. Peste 90% dintre romani vad pe termen scurt coruptia ca fiind o problema majora a Justitiei avem nevoie de un sistem juridic mai solid pentru a realiza un mediu economic favorabil investitiilor”, a mai aratat presedintele CE.

“Suntem convinsi ca romanii sunt angajati in respectarea statului de drept si a democratiei.

Romania a facut un pas inapoi de pe buza prapastiei, dar nu a ajuns la finalul acestui proces.

Am solicitat realizarea a inca unui nou raport pana la sfarsitul anului. In acest raport vom vedea daca ingrijorarile noastre legate de lege si de CCR au fost rezolvat”, a conchis Jose Manuel Barroso.

CE are rezerve asupra respectarii deciziilor CCR

Comisia Europeana a anuntat inca de marti ca a obtinut raspunsuri la toate cele 11 solicitarile formulate in legatura cu situatia statului de drept in Romania, considerand “cruciala” aplicarea “efectiva si rapida” a angajamentelor.

Liderii europeni sunt insa sceptici in respectarea celor 11 criterii, si au si de ce. Miercuri dimineata, cele doua camere ale Parlamentului s-au reunit fiecare, in plen, pentru a pune modificarile operate de Guvernul Ponta (OUG 41/2012) asupra Legii referendumului si Legii de functionare a CCR in acord cu decizia Curtii Constitutionale.

In loc sa aplice pur si simplu deciziile CCR, Senatul a hotarat insa introducerea unui amendament in Legea referendumului, propus de Dan Sova (PSD), prin care programul votului sa fie prelungit cu 4 ore, adica in loc de 8.00-21.00, cat prevede legea, sa fie 7.00-23.00.

Ponta minte din nou

In acest fel, se incalca din nou prevederile stabilite foarte clar de Curtea Constitutionala. USL dovedeste in continuareca nu se lasa pana nu face o modificare a Legii referendumului, pe langa decizia CCR.

Chiar premierul Victor Ponta a declarat, intr-o conferinta de presa, ca ca a propus Parlamentului prelungirea cu 4 ore a programului de vot. In ciuda acestui fapt, Ponta a mintit din nou, intr-o interventie publica facuta imediat dupa discursul lui Jose Manuel Barroso, spunand ca “deciziile Curtii Constitutionale vor fi aprobate de Parlament EXACT in forma pronuntata”, repetand cuvantul “exact”.

Cele doua Camere ale Parlamentului se vor reuni in sedinta comuna, incepand cu ora 16.00, pentru votul final asupra deciziilor CCR privind Legea referendumului si a restrangerii atributiilor Curtii Constitutionale. Vom vedea ce vor vota, precum si daca Barroso va inghiti gogoasa livrata de Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.