Băsescu: Acciza de la 1 aprilie 2014, o poantă

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta, că a semnat decretul de promulgare a Legii Bugetului de stat pentru 2014, după ce Guvernul “a fost dispus” să amâne cu 3 luni introducerea acizei suplimentare de 7 eurocenţi. Şeful statului a avertizat că nu va semna nicio scrisoare către board-ul FMI dacă va cuprinde această taxă. El şi-a asumat sarcina de a le explica, în ianuarie, reprezentanţilor misiunii Fondului, amânarea accizei suplimentare. La finalul declaraţiei, Băsescu şi-a exprimat convingerea că acciza de 7 eurocenţi nu va mai fi introdusă “niciodată”, catalogând-o drept “o poantă” de 1 aprilie.

“Vreau să informez că am promulgat bugetul de stat pe anul 2014. Am făcut acest lucru pentru că Guvernul a fost dispus să amâne cu 3 luni intrarea în vigoare a accizei pe carburant – motorină şi benzină. Faţă de 2,4 miliarde, cât era prevăzut în Bugetul de Stat venituri din această taxă, suspendarea aplicării pe trei luni înseamnă 600 de milioane de lei mai puţin în bugetul de stat, foarte mică în raport cu excesele din buget, şi care pot fi ajustate în foarte multe zone din Buget unde sunt bani în exces, fie că vorbim de banii de la Ministerul domnului Dragnea, de la Serviciul datoriei externe, de la minimalizarea unor încasări, cum e taxa pe stâlp”, a declarat şeful statului.

“Sunt resurse destul de mari pentru ca această taxă barbară să nu fie introdusă. Obiectivul meu nu a fost legat de o confruntare, ci de a evita o greşeală. Atât Fondul, cât şi Banca Europeană au greşit. În acest sens, când va veni delegaţia FMI la Bucureşti voi fi cel care îşi asumă explicarea amânării acestei taxe”, a adăugat Traian Băsescu.

El a explicat greşeala instituţiilor financiare internaţionale: “Deşi se ştia disputa internă pe această temă, cele două instituţii nu au reacţionat, şi-au menţinut neutralitatea. În ianuarie vom relua discuţiile. Eu v-am spus că nu voi promulga un mandat care prevede creşterea preţului la carburanţi“.

Baronii locali, trimişi la fondurile europene

Preşedintele a precizat că “este clar că bugetul trebuie să reflecte interesul naţional şi nu pe cel de partid”. “Nu este de conceput pe introducerea unei taxe care impune creşteri de preţuri la orice, doar pentru a crea nişte resurse necesare baronilor locali. Baronii să privească cu îndrăzneală la fondurile europene”, a mai spus şeful statului.

El s-a declarat convins că taxa “poate fi evitată complet, şi acesta va fi obiectul meu în discuţiile cu FMI”. “Eu nu voi valida nicio scrisoare către bordul Fondului în ceea ce priveşte introducerea acestei taxe”, a atenţionat el.

Cele 3 luni, prelungite pentru totdeauna

“Convingerea mea este că cele 3 luni vor fi prelungite pentru totdeauna” a mai spus Traian Băsescu şi le-a cerut jurnaliştilor să-i spună când ar trebui să intre în vigoare acciza, făcându-se că nu ştie data expirării celor 3 luni de anul viitor.

Când aceştia i-au răspuns că data este 1 aprilie, Băsescu a semnalat ironia sorţii: “Sigur e o păcăleală”. Apoi a adăugat: “E o poantă”.

Cuvântul de onoare

Întrebat ce garanţii i-a oferit premierul, pentru promulgarea Bugetului de stat pe 2014, preşedintele a răspuns: “Cuvântul de onoare”.

“Premierul a promis că, imediat după promulgarea bugetului, va proroga termenul de intrare în vigoare a Ordonanţei prin care se creştea taxa, acciza la benzină şi motorină (OUG 102/2012, n.r.). Sunt nevoit să o fac. Să sperăm că de data asta se va ţine de cuvânt”, a comentat Traian Băsescu.

Colaborare 

“Mă bucură faptul că, în cele din urmă, Guvernul a adoptat o soluție înțeleaptă, și acest lucru creează premisele să colaborăm – Guvern și Președinție – pentru a obține niște condiții realiste, favorabile țării și relansării creșterii economice în 2014, în discuțiile pe care le vom avea cu partenerii în luna ianuarie”, a mai spus şeful statului.

Traian Băsescu a afirmat, totodată, că este important ca bugetul de stat să nu mai fie considerat de către guvernanți drept un “instrument cu care să ne servim baronii locali”.

Reducerea CAS depinde de ANAF

“Dacă se consolidează și capacitatea ANAF de a diminua evaziunea fiscală, pe măsurile și veniturile pe care le are bugetul de stat în momentul de față, am convingerea că de la mijlocul anului, fără să introducem taxe suplimentare pe combustibil, putem să începem primii pași de reducere a CAS-ului. Sunt convins că acest lucru se poate”, a mai spus șeful statului.

“Totul este să vrem și să lucrăm prioritar pentru relansarea economică cu efecte pozitive, inclusiv pentru populație, nu numai pentru economie, dar cu diminuarea dorinței de a privi bugetul ca pe un instrument cu care să ne servim baronii locali”, a conchis Traian Băsescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.