Băsescu: Am fi foarte interesaţi ca Deutsche Bahn să participe la privatizarea CFR Marfă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe cu jurnaliştii acreditaţi în Bundestag, că România ar fi foarte interesată ca Deutsche Bahn să participe la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă. Şeful statului a precizat că economia de stat din România trebuie privatizată deoarece nu este competitivă. Traian Băsescu se află întro vizită de lucru în Republica Federală Germania.

“Economia de stat care n-a fost încă privatizată, şi asta reprezintă circa 45% din economia românească, nu este încă la un nivel de competitivitate suficient. Şi atunci au fost declanşate operaţiuni de privatizare a marilor companii de stat din energie, din transport (…) Vom privatiza marile companii de stat pentru că ni se pare că aici este cheia creşterii competitivităţii sectorului de stat”, a spus Traian Băsescu.

“Apropo, am fi foarte interesaţi dacă, spre exemplu, Deutsche Bahn ar privi către licitaţia care se organizează pentru privatizarea celei mai mari companii de transport feroviar din România, companie care se numeşte CFR Marfă”, a adăugat preşedintele.

Deutsche Bahn este cea mai mare companie feroviară din Europa, cu circa 7 milioane de pasageri şi peste un milion de tone mărfuri transportate zilnic.

Privatizarea CFR Marfă a eşuat lamentabil anul trecut, după ce câştigătorul licitaţiei, Grup Feroviar Român (GFR), nu a putut aduce banii ofertaţi, deşi Ministerul Transporturilor i-a acordat, cu sprijinul Guvernului, 4 luni să obţină cele 200 de milioane de euro de la bănci.

Proprietarul GFR, Gruia Stoica, este acum arestat preventiv într-un dosar de corupţie, după ce a încercat să trucheze o licitaţie a Complexului Energetic Oltenia, în valoare de peste 100 de milioane de euro, privind transportul cărbunelui, timp de 3 ani.

El ar fi fost dispus să dea şpagă 3 milioane de euro, prin intermediul avocatului Doru Băştină, ca să afle oferta CFR Marfă – competitor la licitaţie. Procurorii DNA au stopat însă manevra: imediat după depunerea ofertelor de către cei 5 investitori (cu tot cu GFR) au intrat la Comisia de licitaţie şi au ridicat plicurile.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.