Basescu: Autostrada inelara de la Marea Neagra va arata capacitatea OCEMN de a mobiliza resurse

Presedintele Traian Basescu a declarat marti, la Summitul Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN) de la Istanbul, ca finalizarea proiectelor de transport “Magistralele maritime” si “Autostrada inelara” va demonstra capacitatea organizatiei de a mobiliza resurse si vointa politica. Seful statului va sustine adoptarea “Agendei Economice privitoare la intarirea parteneriatului in cadrul OCEMN”, document construit pe baza propunerilor inaintate de Romania catre partenerii sai, care stabileste prioritatile cooperarii economice dintre statele din regiunea Marii Negre.

“OCEMN a lansat doua proiecte de anvergura, a caror finalizare va demonstra capacitatea de a mobiliza resurse si vointa politica. Ma refer la «Magistralele maritime ale Marii Negre» si la «Autostrada inelara a Marii Negre». Avansate acum 5 ani, cele doua proiecte nu sunt finalizate, ba as spune ca sunt chiar in stadiul incipient. Consider ca ar trebui sa ne concentram pe acele sectoare care impiedica realizarea proiectelor, sa oferim cele mai potrivite rezolvari”, a spus Basescu in alocutiunea sustinuta la reuniunea de la Istanbul.

“Suntem foarte interesati si angajati in concretizarea magistralelor maritime la Marea Neagra, avand in vedere si experienta UE in domeniu. In ceea ce priveste Autostrada inelara a Marii Negre, Romania a trasat deja tronsonul national”, a adaugat presedintele.

La 20 de ani

Basescu a aratat ca, la aniversarea a 20 de ani, “OCEMN are nevoie de o reforma autentica si Romania a insistat in acest sens in ultimele doua presedintii in exercitiu pe care le-am detinut”. “Am subliniat acest lucru acum 5 ani, cand am marcat 15 ani de aniversare. Organizatia are nevoie de structuri decizionale mai flexibile, care sa poata da lumina verde proiectelor in domeniile prioritare de cooperare”, a spus presedintele.

El a aratat ca discutiile din OCEMN devin adesea “prizonierele neintelegerilor politice” si a facut apel la liderii tarilor membre prezenti sa faca tot posibilul pentru ca Summitul de la Istanbul sa poata fi finalizat prin adoptarea unei declaratii comune.

“Daca, din cauza disputelor dintre unele state membre legate de conflictele inghetate, nu vom avea o declaratie adoptata de noi toti, ca rezultat al summit-ului nostru, este proba ca avem nevoie de mai multa cooperare”, a atras atentia Basescu.

“Puteti conta pe Romania”

Presedintele a amintit despre proiectele de parteneriat lansate de UE sub umbrela “Sinergiei Marii Negre” in domeniile mediului, energiei si transporturilor, precum si proiectul AGRI de transport a gazelor naturale de la Marea Caspica stabilit de Romania, Azerbaidjan, Georgia si Ungaria.

“Angajamentul Romaniei pentru succesul OCEMN este unul profund si puteti conta pe Romania ca pe un facilitator al consolidarii cooperarii la Marea Neagra”, a concluzionat Basescu.

El a mai aratat ca mandatul presedintiei OCEMN care va fi preluat de Turcia survine intr-un moment potrivit pentru dezideratele organizatiei si a felicitat Serbia pentru mandatul incheiat.

OCEMN este cea mai veche forma de cooperare in regiunea Marii Negre. Bazele ei au fost puse in 1992, cand liderii a 11 state – Turcia, Romania, Bulgaria, Federatia Rusa, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Georgia, Azerbaijan, Armenia si Grecia au semnat, la Istanbul, “Declaratia de la Bosfor”. Initiativa structurii apartine Turciei, iar cele 11 state care au semnat Declaratia din 1992 sunt state fondatoare. Serbia s-a alaturat in 2001. Sediul Secretariatului Permanent International OCEMN este la Istanbul. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.