Băsescu: Banii nemeritaţi şi nemunciţi de firmele clientelare care au contracte de deszăpezire să fie daţi Armatei şi Jandarmeriei

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului “să constate neîndeplinirea contractelor de deszăpezire” încheiate de baronii locali şi de CNADNR şi să ia “banii nemeritaţi şi nemunciţi care se vor da firmelor clientelare” şi să-i dea Armatei şi Jandarmeriei, fără de care drumurile ar fi închise şi astăzi. Declaraţia a fost făcută duminică seara, după şedinţa CSAT, iar şeful statului a vrut să sublinieze similitudinea demiterii prefecţilor – care nu au închiat contractele de deszăpezire dar au plătit cu capul pentru incapacitatea CNADNR şi a şefilor de consilii judeţene de a gestiona deszăpezirea – cu cererea premierului de demitere a şefului STS, scos vinovat pentru că miniştrii Internelor şi Transporturilor nu au organizat celula de criză imediat după accidentul aviatic din Munţii Apuseni şi nu au coordonat operaţiunile de salvare. 

“Adică aş face o similitudine legată de această solicitare cu ce face Guvernul cu prefecţii. Deszăpezirea s-a făcut de oamenii aceştia prin lungi comandamente la televizor, penibile de multe ori, care au avut un singur rol: să acopere faptul că nu existau utilaje de intervenţie. Autostrada spre Constanţa cred că nici la ora aceasta nu este deschisă – după ce de 4 zile a încetat şi ninsoare, şi viscol -, pentru că nu au utilaje”, a spus Traian Băsescu.

Victor Ponta a sărit ca ars: “”Domnul preşedinte ori minte, ori habar n-are ce se întâmplă în ţară. Contractele de deszăpezire nu le fac consiliile judeţene. Militarii nu au deszăpezit, ei au salvat vieţi. Într-adevăr, cred că îi pare foarte rău (lui Traian Băsescu, n.r.) că a mers foarte bine deszăpezirea. Dar iarna viitoare nu va mai fi domnia-sa preşedinte, deci e-n regulă”.

Amintim că Autostrada Bucureşti – Constanţa a fost deschisă traficului rutier abia astăzi la ora 12.00, după opt zile de la închidere, dar şi acum are strat de zăpadă de 2 cm pe carosabil, motiv să fie instituită restricţie de viteză de 50 km/h între Lehliu şi Feteşti (km 65 – km 142) pe sensul spre Constanţa.

Dan Şova, ministrul delegat în subordinea căruia se află CNADNR, a fost inexistent  – ca şi anul trecut, de altfel – în timpul operaţiunilor de deszăpezire. Cum s-au ridicat avertizările Cod Roşu, Cod Portocaliu şi Cod Galben de ninsori şi viscol, a apărut şi el.

Mai mult, a ales un judeţ fără drumuri închise – Călăraşi – unde s-a dus într-o vizită de lucru şi a dat o veste mincinoasă: „Tronsonul Lehliu – Drajna al autostrăzii A2 va fi eliberat până la ora 18.00”. Nu s-a întâmplat aşa, iar porţiunea cu pricina a mai rămas două zile închisă circulaţiei.

Şeful statului a insistat că “preşedinţii de CJ au făcut achiziţiile publice, CNADNR a făcut achiziţii de servicii”.

“Mai mult decât atât, să dai afară prefecţii, când contractele le fac preşedinţii de consilii judeţene (CJ) – cărora nu li s-a putut spune o vorbă, CNADNR-ul – căruia nu i s-a putut spune o vorbă, şi el este cel care închiriază utilaje. Toate reproşurile şi executările s-au îndreptat către prefecţi şi vreau să ştiţi că mi se pare dezonorant acest mod de a lucra. Când ei ştiu foarte bine că toate contractele sunt la preşedinţii de consilii judeţene, care au făcut achiziţiile publice legal sau ilegal, nu ştiu, este o dezbatere în presă. CNADNR, de asemenea, a făcut achiziţiile de servicii. Ei se pretează la executarea prefecţilor, ca şi cum aceştia ar fi cu contractele de deszăpezire. Structurile de securitate naţională nu pot intra în această morişcă a execuţiilor nefondate”, a arătat preşedintele.

“Mascarada televizată a comandamentelor nu face decât să fie o acoperire pentru banii nemeritaţi şi nemunciţi care se vor da firmelor clientelare care au contracte de deszăpezire, iar în locul lor a fost scoasă Armata şi Jandarmeria. Aş propune Guvernului să constate neîndeplinirea contractelor şi să dea banii Armatei şi Jandarmeriei, banii pentru deszăpezire”, a conchis Traian Băsescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.