Băsescu: Câmpeanu să demisioneze dacă soțul ei nu este invalid, să nu mai aştepte anchete

Președintele Traian Băsescu îi cere public ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, să demisioneze “dacă știe că soțul dânsei nu este invalid, nu merge în cărucior, nu are un handicap sever care să justifice încadrarea în categoria I de invaliditate”, “fără să mai aștepte multe anchete”. Centrul de Investigaţii Media a descoperit că Mariana Câmpeanu i-ar fi dat soţului său în 2005, când conducea Casa de Pensii Ilfov, pensie şi indemnizaţie de însoţitor, în urma încadrării în gradul I de invaliditate, drepturile fiind acordate în baza unor “acte neclare şi diagnostice discutabile”. După ce a refuzat să discute cu jurnaliştii care au făcut ancheta, Câmpeanu i-a ameninţat astăzi că îi dă în judecată pentru că soţul său nu este persoană publică. 

“Dacă este adevărat că dânsul conduce, se duce, ia de la școală copilul, îl ia de la școală cu mașina de la Autoritatea Rutieră Română, să-și prezinte demisia și să închidă subiectul, pentru că așază o pată extrem de urâtă pe emblema Guvernului, și așa șifonată de acte de corupție și de miniștri condamnați în exercițiul funcțiunii și alte întâmplări de acest gen“, a declarat Băsescu în  conferinţa de presă din această seară de la Palatul Cotroceni.

Câmpeanu reclamă “atac la intimitatea familiei”

Ministrul Mariana Câmpeanu susţine, într-un comunicat de presă remis în această seară, că ancheta despre pensionarea soţului său a avut “drept unic scop denigrarea” ei şi a familiei, printr-un demers “nedeontologic şi nesusţinut de dovezi concrete”.

“Mai grav decât atât, obiectul atacului îl reprezintă intimitatea familiei mele, soţul meu nefiind persoană publică şi neimplicat în politică sau în activităţi de interes public. (…) Consider că informaţiile difuzate în spaţiul media nu răspund niciunui interes public legitim, având drept unic scop denigrarea mea şi, cel mai grav, a familiei mele, prin urmare voi reflecta asupra demersurilor judiciare imediate ce vor fi întreprinse în acest sens”, se arată în comunicat.

“Problemele de sănătate ale soţului meu, în prezent în vârstă de 68 de ani, au fost făcute publice în lipsa consimţământului său, deşi divulgarea diagnosticului unei persoane este interzisă prin Legea nr. 95/2006, drepturile pacientului fiind ocrotite tocmai în virtutea caracterului extrem de personal al afecţiunilor de care suferă. (…) Doresc să vă informez pe această cale, că legea ocroteşte nu doar dreptul la viaţă privată, dreptul la confidenţialitatea diagnosticului, dar şi dreptul la imagine şi sancţionează în termeni penali difuzarea imaginii unei persoane nepublice fără acordul acesteia”, mai precizează ministrul liberal al Muncii.

Câmpeanu susţine că pensionarea soţului ei la Casa Judeţeană de Pensii Ilfov şi nu în Bucureşti, unde îşi află domiciliul, nu a fost “un favor” şi nici “un caz singular”, deoarece în perioada 2003-2007 toate casele de pensii ale sectoarelor din Bucureşti erau supraaglomerate, din cauza procesului de recalculare a pensiilor.

Câmpeanu mai precizează că, de la pensionare – pe caz de boală (înainte de termen), pentru care a primit certificat de handicap gradul I şi plată pentru însoţitor, deşi nu a avut niciodată o astfel de persoană şi banii i-a încasat el -, soţul său s-a îmbolnăvit şi de: cancer, operat, iradiat şi chimio-tratat; enterită radică operată; agravarea consecinţelor accidentului vascular (demenţă mixtă, parkinsonism, epilepsie cu crize complexe, cu manifestări specifice de pierdere a cunoştinţei, pierderi de echilibru, lipsă de orientare în timp şi spaţiu), însă “toate aceste manifestări nu sunt permanente, dar supravegherea trebuie să fie continuă”.

Demnitarul mai spune şi că în materialul jurnalistic numele copiilor ei sunt asociate “în mod insidios cu acţiuni pretins frauduloase, acuzaţii la fel de neîntemeiate şi lipsite de suport deontologic şi moral”.

Maşina de la RAR este utilizată legal

“S-a sugerat că soţul meu ar fi fost transportat cu un autoturism aparţinând Registrului Auto Român, instituţie la care este angajat Flavius Câmpeanu, deşi autoturismul este utilizat în condiţii legale, sens în care, în măsura în care există interes cu privire la acest subiect, sunt în măsură să prezint dovezi”, se mai arată în comunicat.

Jurnaliştii care au făcut ancheta l-au filmat pe Iulian Câmpeanu, soţul ministrului Muncii, în mai multe ipostaze: mergând pe stradă neînsoţit şi fără a arăta că ar avea vreun handicap, vorbind la telefonul mobil, dar şi urcându-se într-o maşină ce aparţine RAR, care l-a dus la grădiniţă de unde şi-a luat nepotul.

Precizăm că ambii fii ai ministrului Câmpeanu lucrează la stat, evident pe funcţii bine plătite: Flavius este director tehnic la RAR şi este trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie săvârşite în această calitate, iar Remus este angajat la ASF – instituţie catalogată de Traian Băsescu drept “o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici – altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi” şi “cu toată lista de clientelă, arborele genealigic al USL”.

Remus Câmpeanu a câştigat de la ASF în ultimele 2 luni din 2013 suma de 10.822 euro, figurând pe lista apărută în presă cu salariile nesimţite de la ASF.

Ministrul Muncii adaugă că “onestitatea şi verticalitatea” i-au caracterizat “îndelungata carieră publică” şi că ea nu va “abdica” de la acestea, fiind gata să răspundă tuturor criticilor ce vizează activitatea sa.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.