Băsescu cere interzicerea partidului Jobbik în România

Preşedintele Traian Băsescu cere public Parlamentului să adopte un act normativ prin care să interzică prezenţa în România a membrilor partidului extremist Jobbik, după ce, ieri, circa 4.000 de activişti şi simpatizanţi au demonstrat în stradă la Târgu Mureş, scandând lozinci cu caracter xenofob şi cerând autonomia Ţinutul Secuiesc. 

„Am remarcat ieri o prezență la vârf a partidului extremist Jobbik din Ungaria. Cred că este timpul să punem capăt acestui partid pe teritoriul României și cer public Guvernului și Parlamentului să emită un act normativ prin care prezența pe teritoriul României a membrilor și liderilor acestui partid să fie interzisă. Este un partid extremist, care nu are responsabilitate unită și pentru interesele lui mărunte în Europa se constată o creștere a ponderii partidelor extremiste și dacă Ungaria nu îi va pune sub control, măcar pe teritoriul României nu au ce căuta”, a spus șeful statului într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a arătat că „în Europa se constată o creştere a partidelor extremiste şi, dacă Ungaria nu îi poate pune sub control, măcar pe teritoriul României nu au ce căuta”.

“Jobbik este un partid extremist de care le este rușine și guvernanților de la Budapesta și nu-i acceptă în alianțe. Nu văd de ce ne-ar fi nouă rușine să-i dăm afară sau să nu mai aibă acces în România. Comportamentul lor de la Târgu Mureș justifică o astfel de măsură împotriva Jobbik”, a declarat președintele.

Traian Băsescu a spus că va avea o discuție aplicată cu ocazia primei ședințe a CSAT, argumentând că “libertatea, democrația, dreptul de mișcare, dreptul la liberă exprimare nu pot merge până la nivelul la care prin abordări extremiste faci rău altora”.

Declaraţia preşedintelui survine după ce premierul Victor Ponta nu a reacţionat în niciun fal astăzi, după evenimentele de aseară de la Târgu Mureş. Până şi Kelemen Hunor a spus că “Eu nu sunt de acord să vină oamenii din Ungaria să protesteze la noi”.

Peste 4.000 de persoane care au participat la comemorarea secuilor martiri de la Târgu Mureș au pornit, luni seara, într-un marș neautorizat prin oraş,  îmbrâncind forțele de ordine.

Organizatorul manifestării, Izsak Balazs, le-a cerut participanților să se îndrepte pe trotuare către Prefectura Mureș, pentru a depune o petiție prin care se solicită autonomia. În timpul marșului, o serie de membri ai Organizației 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.