Basescu: CNAS este un dezastru

 

Presedintele Traian Basescu  a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa pe tema proiectului Legii sanatatii, ca trebuie rezolvata problema monopolului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care este “un dezastru” din punctul de vedere al cheltuielilor.   Seful statului a criticat “politizarea” sistemului medical, “ineficienta” administrativa si “coruptia” din sistem. Totodata, el a insistat ca exista interese gigantice pentru neadoptarea Legii sanatatii, mentionand ca nu doreste sa dea nume, dar ii vizeaza pe cei prin mainile carora trec “milioane” fara ca acesti bani sa se regaseasca in modernizarea sistemului.

Seful statului a abordat subiectul gestionarii deficitare a banilor de catre CNAS, care “nu reuseste sa vada ce se intampla cu medicamentele, cu costurile din spitale – 50% se duc pe spitale, alti 50% pe medicamente”. “Sistemul de stat nu reuseste sa urmareasca corect banii. E clar ca avem o problema de sistem, si nu de oameni. Atunci, o imbinare a sistemului de stat cu interesul privatului de a-si maximiza venitul este o solutie optima. Avem 42 de case judetene de sanatate care nu controleaza retetele medicilor de familie, zilele de spitalizare. Orice casa privata de asigurari va face contracte pe standarde de cost, va introduce reguli si de tratare si de costuri pentru fiecare tip de boala, in afara de cele care deviaza de la cursul normal”, a precizat presedintele.

Traian Basescu a facut trimitere si la discutia despre “cine ia banii: ambulanta privata, CJ sau noi, statul?”, care i s-a parut “atat de imorala”, ca “nu pot sa ma fac ca nu vad, de aceea devin un sustinator al acestei legi”. “Nu am auzit insa punandu-se problema ca banii trebuie sa-i ia primul care ajunge la cel aflat in dificultate”, i-a acuzat Basescu pe cei care contesta proiectul de lege sau, mai grav, dezinformeaza populatia, ca in cazul lui Raed Arafat, care a lansat ideea ca legea urmareste privatizarea sistemului de urgenta.

 

“Sunt interese gigantice in neadoptarea Legii sanatatii”

Traian Basescu a spus ca “probabil sunt interese gigantice in neadoptarea Legii sanatatii”. Noul proiect trebuie scos din dezbaterea pe urgente – “unde nu se intampla absolut nimic, nu se privatizeaza SMURD-ul”. “Fondul dezbaterii trebuie sa fie perspectiva transformarii spitalelor in societati comerciale, in fundatii, de inlocuire a CNAS cu asiguratori privati, trebuie dusa in zona a ceea ce se intampla in medicina preventiva si cu medicii de familie, care isi schimba complet rolul, si in zona administratiei locale, care si ea isi schimba rolul”, a precizat el.

Cat despre jaful din Sanatate, cifrele spun totul: “In 2000, bugetul Ministerului Sanatatii era de 1 mld. euro, in 2011 bugetul a depasit 5 mld. euro. Care a fost rezultatul? Primul: lipsa de performanta. Al doilea: s-a aratat si e in curs de corectie lipsa de proceduri. In sfarsit, subfinantarea. Raportul arata ca principalele probleme pe care le avem sunt monopolul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care este un dezastru din punct de vedere al eficientei cheltuirii banilor. Al doilea neajuns e politizarea sistemului. Al treilea e ineficienta in utilizarea fondurilor, al patrulea este coruptia si de-abia pe locul cinci e subfinantarea”, a afirmat Basescu.

Sistemul inghite de 5 ori mai multi bani, fara sa progreseze

El a precizat ca, pentru a sti cat de finantat sau subfinantat este sistemul medical, trebuie rezolvate problemele de monopol, trebuie eliminata coruptia. “Nu am nicio alta explicatie cand vad diagnosticul pe care l-a pus Comisia Prezidentiala si sumele care au crescut de cinci ori din 2000 pana acum. Practic, sistemul nu a progresat. Asta inseamna ca modul in care administram sistemul e deficitar, iar populatia e nemultumita, chiar daca exista insule de excelenta. Sentimentul general in ceea ce priveste securitatea sanitara a cetateanului e indoielnica”, a mai spus Traian Basescu.

El a punctat ca “sistemul s-a adaptat foarte repede la a consuma sume foarte mari fara a deveni performant”.

Goana dupa pacienti aduce bani

Traian Basescu a explicat ca cei ce se opun reformarii sistemului sunt “toti cei printre degetele carora se scurg miliardele astea care lipsesc din cresterea de performanta”. “Un asigurator privat care trebuie sa plateasca va pune sub control si modul in care cheltuieste banii spitalul; nu va fi de acord ca un pacient sa stea spitalizat 14 zile pentru analize”, a precizat presedintele.

El a spus ca, in prezent, platim la spitale in functie de gradul de ocupare a paturilor. “Un asigurator privat va spune: “Pentru apendicita – 48 de ore; daca nu, nu mai fac contract de asigurare”, a exemplificat presedintele una dintre schimbarile ce vor urma.

Despre medicul de familie a spus ca “prescrie o reteta de parca ar fi salvat un regiment de la cancer”, referindu-se la intelegerile dintre medici si companiile de medicamente, interesate sa-si vanda cat mai multe produse. “Asiguratorul privat nu va mai privi cu indiferenta, pentru ca el pierde, si va indrepta in mod obligatoriu tratamentul ambulatoriu. Va crea sistemul si va plati ca omul sa fie tratat acasa. Acum, CNAS si caselor judetene nu le pasa ca se duce omul cu un furuncul si sta internat doua saptamani”, a precizat seful statului.

“S-a dovedit ca asa cum merge nu mai merge!”

Legea, pe fondul ei, lasa loc sectorului privat in domeniul spitalelor, al asigurarilor, in multe zone care pana acum erau tabu, a mai spus presedintele. “Vor fi foarte multi care vor vrea sa se asigure pentru mai mult decat pachetul minim. Sunt convins ca, daca vom avea astfel de asiguratori, vor fi foarte multi romani care o vor face. Aceasta abordare nu face decat sa aduca mai multi bani in sistem si o administrare mai buna. Vor fi foarte multe multinationale care isi vor asigura suplimentar angajatii”, a mentionat Basescu.

El a precizat insa ca statul nu se poate deroba de responsabilitatea pentru sanatatea publica. “Va asigur ca nu avem alta solutie decat modernizarea sistemului de sanatate. S-a dovedit ca asa cum merge nu mai merge!”, a conchis Basescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.