Băsescu: Dacă Parlamentul n-ar fi blocat Justiţia acum eram în Schengen. Noroc cu alegerile din 16 noiembrie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară, la Palatul Cotroceni, că dacă n-ar fi fost blocate până acum în Parlament solicitările DNA de ridicare a imunităţii corupţilor, România ar fi fost deja în Schengen. El şi-a exprimat regretul că nu a reuşit să-i convingă pe parlamentari asupra cestui lucru timp de 10 ani, dar se bucură că în urma votului din 16 noiembrie aceştia au înţeles că “nu ei sunt stăpânii legii, ci legea este stăpânul lor”. 

“Salut atât iniţiativa preşedintelui ales, Klaus Iohannis, cât şi iniţiativa prim-ministrului Victor Ponta, de a accelera procesele care s-au derulat în Parlament cu privire la respingerea legii amnistiei şi graţierii şi cu privire la răspunsul pozitiv la solicitările DNA cu privire la anchetarea unor foşti miniştri sau arestarea sau percheziţiile pentru unii membri ai Parlamentului. Vă asigur că dacă acest lucru s-ar fi produs în mod consecvent ori de câte ori instituţiile abilitate au avut astfel de solicitări, România ar fi fost în Spaţiul Schengen“, a afirmat Băsescu.

Amintim că ieri a fost respinsă în Camera Deputaţilor – for decizional – Legea amnistiei şi graţierii şi au fost încuviinţate solicitările DNA de arestare preventivă a deputaţilor Ioan Adam (PSD), Ion Diniţă (PC) şi Mircea Roşca (PNL), urmăriţi penal pentru fapte de corupţie.

Însă proba de foc a fost dată astăzi, în Senat, când a fost avizată începerea urmăririi penale a senatorilor foşti miniştri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu – zis Miki Şpagă –, după o amânare de două luni şi cu sorţi aproape zero de izbândă, cei doi având imunitate sporită prin Legea răspunderii ministeriale.

Nu parlamentarii sunt stăpânii legii, ci invers

“Mă bucur mult că în urma votului din 16 noiembrie parlamentarii au înţeles că nu ei sunt stăpânii legii, ci legea este stăpânul lor şi că nu se se pot aşeza deasupra legii doar că sunt parlamentari”, a spus Traian Băsescu.

“Este, dacă vreţi, un regret al meu că n-am reuşit să-i conving în cei 10 ani de mandat cât de important este să nu blocheze justiţia. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Sper că de acum înainte vor fi consecvenţi pe astfel de probleme şi că vor crea partenerilor noştri convingerea că nu a fost doar o întâmplare de teama votului popular din 16 noiembrie, ci că au înţeles faptul că Parlamentul şi parlamentarii nu se află deasupra legii şi că şi un membru al Parlamentului trebuie să răspundă, cum răspunde orice cetăţean, atunci când este vorba de legea penală sau de legi care ţin de administraţie, cum ar fi legea care tratează problematica incompatibilităţilor”, a adăugat şeful statului.

Fără a se referi în mod explicit la parlamentarii enumeraţi mai sus – Adam, Diniţă, Roşca, Andronescu şi Miki Şpagă -, preşedintele Băsescu l-a luat ca ţintă doar pe senatorul incompatibil care refuza de 1 an şi o lună să părăsească fotoliul din Parlament iar colegi lui din Senat să respecte sentinţa definitivă a instanţei supreme, de revocare din funcţie:

„Abia acum, Akos Mora a înţeles că, dacă există o hotărâre definitivă a Înaltei Curţi, trebuie să răspundă pozitiv unei astfel de hotărâri şi nu să se pitească prin Parlament”.

Băieţii deştepţi rămân

În Parlament mai sunt însă 4 “băieţi deştepţi” care au scăpat de urmărirea penală, prin respingerea în plenul Senatului şi Camerei Deputaţilor de a aviza solicitările DNA. Este vorba despre:

– senatorul Varujan Vosganian (PNL), ministrul Economiei în Guvernul Tăriceanu, a fost scăpat deja de Senat prin votul dat anul trecut împotriva începerii cercetării sale de către DIICOT sub acuzaţiile de complot şi de subminare a economiei naţionale. În acelaşi dosar, fără a avea acelaşi noroc în viaţă, Adriean Videanu este deja urmărit penal iar procurorii i-au pus sechestru pe avere.

–  Victor Paul Dobre, ministrul Administraţiilor în Guvernul Ponta 1

–  Laszlo Borbely, ministru în Guvernul Boc. Tupeul lui Borbely a mers până acolo încât a declarat că îşi consideră cazul închis deoarece “Parlamentul este suveran şi asta ştie şi Băsescu”. Liderul UDMR a fost salvat din dosarul de corupţie prin votul Camerei Deputaţilor, în timp ce toţi cei care i-au cumpărat influenţa au fost trimişi în judecată. Potrivit stenogramelor convorbirilor telefonice depuse la dosar de DNA, soţia lui Borbely i-a minţit pe anchetatori.

– Daniel Chiţoiu, fost ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.