Basescu: “Daca s-ar valida referendumul, lovitura de stat s-ar acoperi cu votul popular. Atunci de ce sa le cer eu sa mearga la vot acelora care, din revolta, nu vor sa o faca?”

Traian Basescu a declarat, luni seara, ca “trebuie facut tot ce se poate” pentru a fi invalidat referendumul de demitere a sa din 29 iulie, astfel incat “lovitura de stat” sa nu fie acoperita prin votul popular. Presedintele suspendat a precizat ca, daca impreuna cu PDL va ajunge la concluzia ca “boicotul este solutia”, nu il va mai interesa procentul celor care voteaza pentru demitere sa. Totusi, el a mentionat ca s-ar fi asteptat in mod normal la un vot in favoarea sa de aproximativ 35%. Pe de alta parte, presedintele suspendat a afirmat ca “sunt foarte multe elemente care arata decizia USL de a frauda referendumul”.

“Daca s-ar valida referendumul, s-ar acoperi cu votul popular lovitura de stat si atunci trebuie facut tot ce se poate pentru ca referendumul sa nu se valideze si oamenii astia sa raspunda”, a spus Traian Basescu, la emisiunea “Sub semnul intrebarii”, de la B1 TV.

El a adaugat ca in PDL este “o discutie extrem de serioasa de ce un partid care se pretinde democratic sa participe la o lovitura de stat, in loc sa spunem “cei care ati dat aceasta lovitura de stat cu acte neconstitutionale, nu vreti voi sa raspundeti dupa ce trece referendumul asta?”. “Ei spun: “De ce sa sprijinim noi validarea, cand nu noi am cerut un vot pentru presedinte, ci 256 de parlamentari s-au expus romanilor cu o cerere – sa-l demitem pe presedinte”, a precizat presedintele suspendat.

Si atunci “De ce sa cer eu electorilor mei – sau nu electorilor mei, ci acelora care, din revolta, nu vor sa valideze lovitura de stat –, de ce sa le mai cer sa mearga la vot?”, a mai spus Basescu, aratand ca este posibil ca inclusiv el sa nu participe la vot.

“Sunt foarte multe elemente care arata clar decizia USL de a frauda referendumul”

“Sunt foarte multe elemente care arata clar decizia USL de a frauda acest referendum. Ati vazut ca au stabilit sa stea urnele deschise de la 7 dimineata pana la 23.00. Eu n-am niciun reprezentat in sectiile de votare, PDL ca partid parlamentar are dreptul la un reprezentant, deci un reprezentant la 5 reprezentanti ostili. Dar, ca sa se lucreze la urne de la 7.00 la 23.00, acel reprezentant trebuie sa fie la ora 5 dimineata in sectia de voatare – ca se numara buletinele, se verifica urnele si se pregateste inceperea votarii. Mai trebuie sa stea si vreo 3-4 ore dupa, pentru numarare, proces-verbal s.a.m.d; deci un om ar trebui sa stea vreo 22 de ore in sectie – or, el va trebui la un moment dat sa iasa din sectie, la toaleta, sa bea o gura de apa, sa manance”, a argumentat Basescu.

La prezidentiale au fost camere video, acum nu

Ela  adaugat ca, la alegerile prezindentiale trecute, au existat camere de luat vederi in sectiile de vot, iar acum USL refuza sa le puna, desi le au in scoli.

“Le au in scoli, de la bacalaureat, ar fi foarte usor sa le puna, pentru ca se poate da filmul inapoi sa vezi votul multiplu. La alegerile trecute au fost, de asemenea, liste suplimentare separate, iar acum se raporteaza intr-o singura lista, exact ca sa nu se poata vedea votul multiplu. Sunt prea multe elemente care arata o dorinta apriga de a frauda referendumul. Imi imaginez in mediul rural, unde stau sectiile de votare deschise pana la ora 23.00, stiti foarte bine ca dupa ora 22.00 nu mai e nimeni pe ulitele satului… de ce au impins atat de mult ora de inchidere a sectiilor de votare?”, si-a exprimat temerile presedintele suspendat.

“In faza initiala am crezut ca vor fi cinstiti”

“In faza initiala am crezut ca vor fi cinstiti, pe zi ce trece vad ca sunt necinstiti. Au mai facut o trasnaie: au emis o lege, acum, la ultima sesiune extraordinara, prin care Guvernul este liber sa stabileasca orice program pentru referendum, prin hotarari de guvern. Deci de unde pana acum era prin lege stabilit programul la referendum ca este 8.00-20.00, acum s-a trecut prin Parlament, asa, pe neobservate, o lege care este in Monitorul Oficial si lasa la latitudinea Guvernului, nu se mai stabileste porgramul prin lege”, a mai acuzat Basescu.

“Cred ca s-a mers prea departe. Oamenii astia n-au inteles nimic din lectia pe care le-a dat-o Bruxellesul si pentru ei nerespectarea legii este un mod de viata, ceea ce ne va costa enorm”, a avertizat el.

Argumentul Blaga: “Cum sa faca USL un referendum cinstit cand a incalcat atatea legi ca sa ajunga la suspendare?”

In aceste conditii, el sustine ca  ii va fi imposibil ca, prin reprezentantii PDL, sa controleze ce se intampla acolo, si atunci “exista inclusiv riscul, daca in zilele urmatoare nu se amelioreaza conditiile, eu sa cer PDL sa nu fie reprezentat macar in sectiile de votare”.

“Exista si acest risc: sa nu-si trimita oameni si sa boicoteze total referendumul ca nefiind organizat in conditii de securitate”, a spus Basescu.

El a mentionat ca marti, in sedinta Colegiului Director, “PDL va lua o decizie ori de boicotare ori de a cere electoratului lor sa nu vina la referendum“.

Intrebat daca pozitia PDL ajunge sa fie aceeasi cu a presedintelui suspendat, Basescu a spus: “Stiu, m-am certat cu ei si public, si pana la urma se pare au dreptate (…) Era argumentul lui Blaga: Cum va ganditi ca vor face un referendum cinstit cand ei au incalcat atatea legi ca sa ajunga la suspendarea dumneavoastra?”, a spus Basescu.

Dacă decid boicotul, nu ma mai intereseaza procentele. As fi fost multumit sa iau 35 de procente, spre exemplu. La 8 ani de mandat sa ai 35 de procente e mare lucru. Bush a terminat cu 12-15%, dar nu i-a spus nimeni “mergi acasa, ca nu mai esti popular”. La fel si Sarkozy”, a adaugat presedintele suspendat.

Deja 700.000 de romani boicoteaza referendumul

“Eu, imediat ce s-a anuntat suspendarea, am fost extrem de determinat sa-i atrag pe romani la vot. A aparut insa un curent destul de puternic pe internet, care cheama la neparticipare, la boicot. Va pot spune ca, pe o analiza sociologica, in momentul de fata sunt 700.000 de roamani, dintre cei care in mod curent merg la vot, care boicoteaza referendumul. Ei spun “nu suntem parte la o lovitura de stat, nu vreau s-o acopar cu votul meu”. Oricat as vrea eu, nu-i pot face pe oamenii astia sa mearga la vot. Pana si PDL-ul de la bun inceput a vorbit de boicotare, si eu am anuntat eu vitejeste ca suntem in coliziune”, a precizat Basescu.

El a sustinut ca ramane “o oferta valabila” cea privind demisia sa din functie, in schimbul modificarii Constitutiei pentru introducerea Parlamentului unicameral cu 300 de parlamentari, pana la alegerile parlamentare din aceasta toamna.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.