Băsescu: De ce a condiţionat UDMR semnarea acelui protocol, doar aşa, să aibă o hârtie scrisă?

Preşedintele Traian Băsescu a explicat de ce ţine ca premierul Victor Ponta să modifice Programul de guvernare şi să şi-l asume, ca Guvern, în faţa Parlamentului, insistând că îşi doreşte „mult să fie un Guvern care să aibă un nivel de legitimitate acceptabil”. Şeful statului vrea, de fapt, ca Acordul cu UDMR să apară în Programul de guvernare, cu următorul argument: „De ce au condiţionat cei de la UDMR semnarea acelui protocol (de intrare la guvernare, n.r.)? Aveţi vreo idee? Doar aşa, să aibă o hârtie scrisă?”.

“S-au semnat nişte protocoale care aduc elemente de noutate în obligaţiile pe care şi le-a asumat Guvernul şi majoritatea parlamentară. Este suficient să cer modificarea programului. Dar el este în mod real depăşit, şi politic, şi din punct de vedere al faptelor”, a precizat Traian Băsescu în declaraţia de presă susţinută aseară la Palatul Cotroceni.

El s-a referit la protocolul semnat cu UDMR de către USD – alianţă care nu există, aşa cum a decis BEC, deci actele semnate sunt lovite de nulitate.

„Simplul fapt că s-au semnat nişte protocoale care aduc elemente de noutate în obligaţiile pe care şi le-a asumat Guvernul şi majoritatea parlamentară este suficient să cer modificarea programului. Dar el este în mod real depăşit – şi politic, şi din punct de vedere al faptelor”, a arătat Traian Băsescu, întrebat de ce doreşte asumarea lui Victor Ponta pe Programul de guvernare.

Programul de guvernare este contractul dintre Guvern şi electorat, nu dintre Guvern şi Parlament

La insistenţele unei jurnaliste de la Antena 3 care a precizat că Guvernul Ponta 3 a primit de la Parlament un vot de 60%, cu 58 de voturi mai mult ca cele 288 necesare, președintele a explicat:

„Da, dar unde e problema: Programul de guvernare este contractul dintre Guvern şi electorat, şi cetăţeni, nu dintre Guvern şi Parlament. Parlamentul doar îl verifică. Deci acel contract trebuie să reflecte realitatea instalării unui Guvern într-o nouă structură politică. Sigur că trebuie scris acolo şi… trebuie trecute şi obligaţiile cu privire la pavilion, la steagul secuiesc, şi obligaţiile cu privire la Universitatea de la Târgu-Mureş (facultate în limbă maghiară, n.r.) şi obligaţiile… Trebuie trecute în programul de guvernare. Altfel este un program neacoperit de realitatea de azi, dacă lăsăm programul USL”.

Jurnalista a continuat arătând că „cei din Guvern şi premierul spuneau că acelea nu sunt obligaţii, în acel acord interguvernamental”, iar „legat de steag (cel secuiesc, n.r.), se va face după o amplă dezbatere… Adică dumneavoastră vreţi să-i obligaţi să scrie în programul de…”.

„Dar atunci de ce au condiţionat UDMR de semnarea acelui protocol? Aveţi vreo idee? Doar aşa, să aibă o hârtie scrisă?”, a răspuns printr-o întrebare Traian Băsescu.

„Vreau să spun că cei din Guvern susţin că nu se va face nimic peste acel program asumat de USL”, a mers mai departe „angajata” canalului de televiziune amintit – aşa cum spune Băsescu.

„Nu mai spuneţi încă o dată, că pe dumneavoastră, fiind de la Antena 3, s-ar putea să vă ia de bună şi pleacă ungurii de la guvernare”, a încheiat Traian Băsescu.

Preşedintele a precizat, în declaraţia de presă, că speră ca Victor Ponta “să dea o soluţie în perioada următoare, soluţia constituţională, a asumării răspunderii actualului guvern – repet, a actualului guvern – pe un nou program de guvernare, care să reflecte noile alianţe politice din Parlament”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.