Băsescu despre eşecul CFR Marfă: Ponta a vrut să-şi ajute un prieten şi i-a ieşit prost

Premierul Victor Ponta “a vrut să-şi ajute un prieten”, pe Gruia Stoica, de care îl leagă relaţii „mai intime, de familie”, dar privatizarea CFR Marfă “a ieşit prost” pentru că acesta nu a făcut rost de bani, a declarat, vineri, într-o emisiune difuzată de B1 TV şi evz.ro, preşedintele Traian Băsescu. “Miza era prelungirea termenului de plată, în speranţa că GFR-ul va găsi sursa de finanţare, inclusiv la Eximbank-ul românesc, care este controlat de PSD în acest moment”. Şeful statului a precizat că privatizarea CFR Marfă va fi reluată şi se va face „ca la carte”, deoarece compania are un potenţial uriaş. Băsescu a taxat şi “cinismul lui Ponta”, făcând referire la “circul Oltchim” despre care a spus că “a fost o bătălie politică în precampanie” în care premierul “a sacrificat 3.000 de salariaţi pentru a-l înfrânge pe Dan Diaconescu”.

„La CFR Marfă, Gruia Stoica nu avea bani. Sunt date mai intime, mai de familie, nu le-aş etala. A vrut să-şi ajute un amic, un prieten, dar a ieşit prost. Gruia Stoica a căutat sursa de finanţare şi în Federaţia Rusă, şi la Eximbank. Unde a fost problema mea: nu neapărat ştiind o oarecare relaţie între Ponta şi Gruia Stoica, ci pentru că însemna compromiterea definitivă a României dacă se modifica legislaţia pentru a se plia pe interesele cumpărătorului. Oricum a fost compromisă. Dar daca licitaţia era trucată, compromiterea era totală“, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că „CFR Marfă nu e companie de tip chiosc, are potenţial uriaş”, iar privatizarea nu se poate face „într-o lună-două”.

„Trebuie făcută o documentaţie, trebuie prezentată compania în toate marile centre financiare în vederea privatizarii. Va dura luni de zile. Nu pun anunţ în 3 ziare româneşti”, a arătat Băsescu.

El a făcut apoi o paralelă între situaţia de la compania feroviară şi televiziunea publică, din care rezultă că o anume intenţie ar exista din partea premierului: „CFR Marfă e la fel ca TVR: totul e sa o împingi în insolvenţă. Şi să vină unul ca Ghiţă sau Voiculescu să o cumpere pe nimic”.

Va fi o privatizare ca la carte

“Ce vă pot spune este că va fi o privatizare ca la carte”, a spus Băsescu despre ce se va întâmpla de acum încolo cu privatizarea CFR Marfă.

Întrebat dacă a fost corupţie în procesul de privatizare de la CFR Marfă – eşuat, până la urmă, exact ca la Oltchim -, preşedintele a spus: „E foarte greu să spui că corupţia a fost aici, dar când te uiţi la modifcarea condiţiilor, nu poţi să nu te gândeşti că există o oarecare relaţie între premier şi cumpărător”.

Cinismul Ponta

„Eu am făcut o afirmaţie legată de cinismul lui Ponta. Aşa i-a sacrificat pe cei de la Oltchim, ştiind că Dan Diaconescu nu are bani, aşa cum Gruia Stoica nu avea bani”, a mai arătat Traian Băsescu.

Despre „circul de la privatizarea Oltchim”, Traian Băsescu a spus că nu s-a făcut doar de ochii FMI, cum declara Vosganian.

„Nu, eu vă pot spune lucruri mult mai urâte: a fost o bătălie politică în precampanie între Ponta şi Dan Diaconescu, în care Ponta a sacrificat 3.000 de salariaţi pentru a-l înfrânge pe Diaconescu. A fost o manevră conştientă a lui Ponta, care a vrut să-l descalifice pe Diaconescu. A fost un joc pe muchie”, a conchis preşedintele.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.