Băsescu, despre votul din diaspora: Nu le este de reproşat ambasadorilor noştri

Preşedintele în funcţie Traian Băsescu nu numai că respinge solicitarea preşedintelui ales Klaus Iohannis de a-i retrage din post pe ambasadorii din ţările unde românii au fost ţinuţi la cozi kilometrice până la 7 ore pentru a putea vota, dar spune că nu trebuie să le reproşăm asta diplomaţilor respectivi pentru că ei au cerut insistent suplimentarea secţiilor de votare. Şeful statului nu s-a referit şi la incidentele de la Torino şi Paris, unde mii de conaţionali de-ai noştri au fost agresaţi de carabinierii şi de jandarmii care au intervenit cu gaze lacrimogene pentru că oamenii refuzau să plece din faţa consulatului şi ambasadei după ce nu au reuşit să voteze.

Traian Băsescu plasează, practic, responsabilitatea totală în cârca Guvernului Ponta.

„Toţi am văzut împiedicarea, din cauza organizării, a exercitării dreptului de vot a unui număr mare de români în Marea Britanie la Londra, în Franţa la Paris, în Italia la Torino şi în Spania. De la momentul închiderii votului am solicitat informaţii de la toţi ambasadorii, ambasadorul de la Paris, Londra, Roma şi Madrid. Am primit în copie toate solicitările pe care aceştia le-au făcut premergător începerii campaniei electorale, în timpul campaniei electorale şi între turul unu şi doi”, a afirmat Băsescu, într-o declaraţie la Cotroceni.

El a precizat că “toţi ambasadorii – fie că vorbim de ambasadorul de la Paris, de ambasadorul de la Londra, de doamna ambasador de la Roma, sau de ambasadorul de la Madrid, inclusiv ambasadorul de la Berlin – au solicitat, prin Ministerul Afacerilor Externe, mărirea numărului de secţii de votare, aducând şi necesarul de argumente”.

„Aş vrea ca românii să ştie că ambasadorii au informat corect asupra nevoii de mărire a numărului de secţii de votare, de creştere a capacităţii de primire a cetăţenilor care doresc să-şi exprime dorinţa de vot”, a arătat preşedintele.

“Dacă este ceva de reproşat nu le este de reproşat ambasadorilor noştri din ţările în care au fost probleme”, a insistat Traian Băsescu.

Cozi kilometrice, “respectul” pentru românii din străinătate

Zeci de mii de români au fost ţinuţi la cozi kilometrice, timp de ore întregi, la secţiile de votare din Europa. Unii dintre ei au aşteptat să intre la urne încă de la orele 5.00-6.00 dimineaţa, înainte ca secţiile de votare să se deschidă, dorind să se asigure că nu vor rata exercitarea dreptului la vot, cum au păţit-o ei sau alţii la primul tur.

Cu toate acestea mii de conaţionali de-ai noştri nu au putut să voteze, uşile ambasadelor sau consulatelor închizându-li-se în nas la ora 21.00 – ora locală. Câteva sute de români care au refuzat să plece din faţa consulatului de la Torino au fost agresaţi de carabinierii care au intervenit cu gaze lacrimogene.

La fel s-a întâmplat la Paris, în faţa ambasadei, când jandarmii au pulverizat gaze lacrimogene iar pe imaginile filmate de protestatari se puteau vedea persoane întinse pe caldarâm, care aveau nevoie de îngrijiri medicale.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.