UPDATE! Băsescu: Guvernul să preia rafinăria Petrotel dacă Lukoil nu reia producţia. Justiţia este în faţa unui ŞANTAJ

Preşedintele Traian Băsescu a cerut în această seară Guvernului, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni, să fie pregătit să preia rafinăria Petrotel dacă Lukoil anunţă mâine că nu reia producţia. Şeful statului a atras atenţia că Lukoil merge de 5 ani în pierdere şi că premierul Victor Ponta minte când spune că a primit anual 700 de milioane la buget din partea companiei ca taxe şi impozite. “I-a dat banii din acciză”, l-a demascat Băsescu. El a mai spus că, la sfârşitul anchetei, s-ar putea ca prejudiciul produs de Lukoil prin evaziune fiscală şi spălare de bani să fie mai mare decât cele 230 de milioane de euro estimate de procurori la percheziţiile din 2 octombrie. 

UPDATE: Victor Ponta a replicat că “o companie nu pleacă din ţară că e nervos Băsescu la ora trei”. El a admis că Lukoil nu a plătit impozit pe profit dar a anunţat că această companie a achitat celelalte taxe şi impozite ca orice rafinărie, de 2,7 miliarde de lei în primele 3 trimestre. 

Traian Băsescu s-a arătat revoltat de ultimatumul dat ieri procurorilor de către vicepreşedintele rafinăriei, Vladimir Nekrasov, care a spus că va închide definitiv rafinăria de la Ploieşti dacă anchetatorii nu vor ridica până mâine, 10 octombrie, sechestrul asigurător pe conturile şi produsele petroliere ale Lukoil în cuantum de 16 milioane de euro.

“Ar fi păcat să trebuiască să oprim rafinăria. Am investit mulţi bani aici”, a spus Nekrasov ieri, înt-o întâlnire cu presa. El a adăugat ca marţi a avut întâlniri cu procurorul care anchetează dosarul Petrotel, cu vicepremierul Liviu Dragnea şi cu ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Salvatorul Ponta

Iniţial, anchetatorii instituiseră sechestru pe conturi şi produse de 1 miliard de euro, dar l-au ridicat în urma intervenţiei publice a premierului Victor Ponta, care a ridiculizat măsura impusă de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti:

„Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina… Aici, să indisponibilizezi conducte… bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România”.

500 de angajaţi, nu 3.500

Victor Ponta şi-a exprimat îngrijorarea faţă de angajaţii rafinăriei: “Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală”.

Astăzi, şeful Executivului a admis că în rafinărie lucrează numai 500 de salariaţi, dar a precizat că “restul până la 3.500 lucrează la întreţinere şi la cele 300 de benzinării”. Însă într-o scrisoare transmisă lui Victor Ponta în 3 octombrie, la o zi după percheziţii, conducerea Petrotel-Lukoil i-a cerut sprijinul pentru “cei 2.500 de angajaţi”.

Ieri, Nekrasov a precizat că sub sechestru se află în prezent stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere ale Petrotel, respectiv 100.000 tone ţiţei şi circa 60.000 tone de benzină şi motorină. De asemenea, tot patrimoniul rafinăriei este sub sechestru, precum şi debitul pe care Lukoil România îl are catre Petrotel.

Băsescu: Replătim preţul privatizării şi retehnologizarea

„Nu discut abordări dâmboviţene, ci doar ameninţarea, presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor şi a Guvernului României. Consider că o astfel de abordare este inadmisibilă, iar dacă mâine, Lukoil va stabili să nu reia producţia, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti, pentru că asta depăşeşte limitele unei companii care vrea sau nu vrea”, a declarat Traian Băsescu.

“Trebuie să ne amintim preţul cu care am privatizat-o, îl replătim şi diferenţa, cât a costat retehnologizarea, o analizăm după ce constatăm dacă evaziunea fiscală şi spălarea de bani a fost de numai 230 de milioane de euro sau a fost cumva mai mare. Deci, cred că, în momentul acesta, Guvernul României ar trebui să fie pregătit să plătească preţul cu care a vândut rafinăria, să fie pregătit tehnic s-o preia în operare şi, la constatarea finală a ilegalităţilor comise de Lukoil, să discutăm în contrapartidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil în această rafinărie”, a adăugat el.

Presiune de tip putinian

“În acelaşi timp însă, dacă, bazat pe presiune, care îmi pare o abordare de tip putinian – aşa ceva face Putin în ţară, nu într-o ţară a Uniunii Europene – comportamentul nostru trebuie să fie pe înţelesul ruşilor şi va trebui să ne comportăm la fel. Lukoil nu poate să spună: «închid că vreau eu; pentru că am probleme cu justiţia, eu închid şi vă pedepsesc, vă las în şomaj, vă afectez şi Oltchimul, pentru că aşa vreau eu, că sunt Lukoil». Lukoil trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piaţa românească, dacă asta îi este abordarea”, a transmis companiei ruseşti Traian Băsescu.

“România este stat de drept, legea se aplică tuturor, egal. Iar Lukoil are şi un mare lanţ de distribuţie, are şi concesiuni în Marea Neagră. Lukoil trebuie să se hotărască: respectă legile statului român sau, dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo, nu în România. Nu poate face acest tip de presiune pe justiţia din România doar pentru că se numeşte Lukoil”, a mai spus preşedintele.

Contribuţia la buget, o minciună: Lukoil merge pe pierderi de 5 ani 

Traian Băsescu a spus că a mai auzit “o minciună zilele acestea: Lukoil contribuie la bugetul de stat cu 700 de milioane de euro pe an”.

“Dragii mei, Lukoil merge în pierdere de 5 ani, ceea ce mă face să gândesc că la terminarea anchetei s-ar putea ca acele 230 de milioane să fie doar aşa… o deschidere vizavi de sumă. De unde, când pierde, i-o fi dat Lukoil 700 de milioane domnului Ponta pe an la buget? Îi spun eu: i-a dat banii lui. I-a dat banii din acciză, aia, parte a statului român, pe care dacă benzina e de la Lukoil sau de la Petrom ori de la Rompetrol, aceiaşi bani trebuie să-i dea statului român, că e vorba de acciză”, a precizat şeful statului.

Traian Băsescu a insistat că Lukoil nu a avut profituri – “cel puţin aşa arată declaraţiile lor de până acum, din ultimii 5 ani, din care să fi dat statului român nu ştiu ce contribuţii la bugetul de stat”.

“Lukoil a mers pe pierdere. Când mergeai la impozitat profitul, îţi arăta o gaură mare. Cele 700 de milioane anual sunt accizele statului român. Pentru că aceeaşi acciză ar lua statul român şi dacă vinde mai multă benzină Petromul sau Rompetrolul sau Niş-ul, sau cine mai e. Mai avem firme şi mai avem şi staţii de alimentare private, oricine i-ar fi dat statului român aceeaşi acciză, cumulat”, a adăugat el.

Ia plecaţi, băieţi!

“Justiţia noastră, în primul rând, este în faţă unui şantaj, a unei presiuni şi Doamne-fereşte! să se cedeze la ea, pentru că mâine o să aflăm că nici OMV-Petrom-ul nu mai are profit, nici Rompetrolul nu mai are, nu mai face nimeni profit în ţara asta, că aşa se poartă, dacă eşti străin”, a subliniat şeful statului.

Preşedintele a arătat că situaţia Lukoil “este un lucru pe care Guvernul trebuie să-l analizeze cu toată seriozitatea”.

“Nu e joacă, iar îndrăzneala celor care au dat mesajul că «ne gândim până vineri şi vedem: dacă nu terminaţi cu chestiile astea, cu justiţia, cu procurori, noi plecăm». Ia plecaţi, băieţi, dacă nu respectaţi legile statului! Plecaţi, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria”, a conchis Traian Băsescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.