Basescu: “Guvernul sa revizuiasca in maxim doua saptamani tot sistemul de redevente pe zacamintele naturale”

Presedintele Traian Basescu a cerut, marti seara, Guvernului sa revizuiasca in maxim doua saptamani “tot sistemul de redevente pe care il avem pe zacamintele naturale”, iar noului ministru al Mediului, Attila Korodi, i-a spus ca asteapta de la el sa analizeze “cu prioritate, din punct de vedere al mediului, cele trei investitii care se prefigureaza” in domeniul exploatarilor (de cupru, de aur si de gaze de sist) si sa ia hotarari rapide, in sensul ca “ori dati rapid avize, ori spuneti “nu” investitorului si inchideti subiectul”. Seful statului a avertizat ca Romania nu mai are resurse pentru infiintarea de noi locuri de munca decat din reluarea mineritului, iar “prin necrearea lor avem pierderi imense”. El a exemplificat prin cazul Rosia Montana: “Daca pe aceasta exploatare discutam despre obtinerea unui profit de circa 3 miliarde de euro la sfarsitul unui ciclu de 16 ani, vreau sa stiti ca, in lipsa locurilor de munca, Romania pierde in fiecare an 3,6 miliarde de euro prin deficitul la fondul de pensii. Deci pierdem in fiecare an profitul unui ciclu complet de exploatare la Rosia Montana”, a atentionat el.

“In momentul de fata, Romania nu mai are resurse de a crea locuri de munca decat daca privim cu responsabilitate la reluarea activitatii de minerit in domenii care, prin evolutia pietelor, fac din nou rentabila exploatarea unor resurse naturale. As vrea sa va spun ca, din cauza demagogiei si lasitatii demnitarilor romani, investitia de la Rosia Montana sta blocata din 1997, iar in perspectiva imediata se prefigureaza procese extrem de costisitoare. De asemenea, stim toti artificiul prin care Cupru Min a mai reusit sa obtina profit anul trecut. Pur si simplu nu a facut investitii pentru deschiderea fronturilor, in vederea exploatarii de suprafata in continuare. Artificial, domnii manageri si-au creat conditii sa incaseze, probabil, prime pentru profitul realizat, dar compania nu are bani sa isi extinda frontul de exploatare”, a precizat Traian Basescu.

“Mergeti sa vedeti nivelul actual de poluare”

El a adaugat ca ii roaga pe “inaltii demnitari”, “prea-cinstitii ziaristi” si pe “prea-cinstitii patroni de presa” sa mearga la Rosia Montana si Rosia Poieni pentru a vedea care este nivelul actual de poluare. “As ruga inaltii demnitari ai statului roman, pe prea-cinstitii ziaristi si pe prea-cinstitii patroni de presa sa mearga la Rosia Poieni si la Rosia Montana, pentru ca par a plange de grija mediului. Iar eu i-as invita sa vada ce-i acum la Rosia Poieni si la Rosia Montana ca nivel de poluare si sa constate acum daca de pe urma exploatarii de catre stat a acestor resurse, ceea ce avem acolo inseamna protectia mediului. Sigur, sunt un sustinator al pozitiilor care vizeaza exploatarea resurselor cu maxima protejare a mediului si trebuie sa avem grija de acest lucru, fiind o conditie esentiala pentru a exploata resursele naturale”, a spus presedintele.

“Nu avem miliardele de euro pentru tehnologiile de exploatare”

Potrivit acestuia, Romania nu are “miliardele de euro” de care ar fi nevoie pentru a importa tehnologiile necesare exploatarii acestor resurse, de aur, cupru, gaze de sist, in conditii in care sa se poata spune ca mediul este protejat.

“De aceea, parteneriatul cu firme straine mi se pare sigura solutie. Poate multi considera ca cel mai important lucru este profitul pe care l-am putea obtine din aceste exploatari in parteneriat, fie ca vorbim de gazele de sist, fie ca vorbim de aur, fie ca vorbim de cupru. Iar eu sunt de acord cu dvs ca este foarte important ce obtine statul roman”, a adaugat Basescu.

“Romania pierde in fiecare an profitul pe 16 ani de exploatare la Rosia Montana

Seful statului a cerut Guvernului ca “in maxim doua saptamani sa revizuiasca tot sistemul de redevente pe care il avem pe zacamintele naturale”, aratand ca “ceea ce nimeni nu vrea sa socoteasca sunt pierderile pe care le avem prin necrearea locurilor de munca”. “Daca, spre exemplu, pe exploatarea de la Rosia Montana discutam despre obtinerea unui profit la sfarsitul unui ciclu de 16 ani de circa 3 miliarde de euro, vreau sa stiti ca, in lipsa locurilor de munca, Romania pierde in fiecare an 3,6 miliarde de euro prin deficitul la fondul de pensii. Deci pierdem in fiecare an profitul unui ciclu complet de exploatare la RosiaMontana. Si daca il socotim pe vreo 10 ani, vedem ca pierdem o data si ceva toti banii pe care ii primim de la Uniunea Europeana intr-un ciclu bugetar. Or, acest lucru nu poate fi reparat decat prin renuntare la minciuna, la demagogia mass-mediei, la demagogia oamenilor care nu inteleg, si prin asumarea de catre politicieni a solutiilor de creare de locuri de munca”, a atentionat Basescu.

“In urmatorii 5 ani nu ne putem bizui pe relansarea investitiilor straine”

“In urmatorii ani, si eu spun 5 ani, Romania nu se poate bizui pe relansarea investitiilor straine. Or, a astepta 5 ani sa vedem ce se intampla pentru a crea noi locuri de munca, eu inmultesc simplu deficitul fondului de pensii, pentru ca statul roman blocheaza crearea de locuri de munca pe fondul demagogiei mass-mediei, eu inmultesc simplu 3,6 miliarde deficit la fondul de pensii cu 5 ani. Si constatam ca sunt 18 miliarde de euro, si ma intorc de unde am plecat: din 1997 autoritatile romane plimba responsabilitatea de la unul la altul pentru Rosia Montana”, a mai spus Traian Basescu.

“Ori  dati rapid avize, ori spuneti “nu” investitorilor si inchideti subiectul”

El a amintit ca statul roman s-a angajat din 1997 la exploatarea in comun cu parteneri straini a zacamantului de la Rosia Montana. “Ceea ce va cer, domnule ministru si stimati membri ai Guvernului, daca este fezabila exploatarea de la Rosia Montana si credeti ca prin creare de locuri de munca facem un bine Romaniei, dati rapid avize – sigur, in deplina cunostinta de cauza; daca nu, spuneti “nu” investitorului, pentru ca fiecare zi in care intarziem si plimbam actele de la o institutie la alta ne va costa enorm in viitorul proces”, a insistat Basescu.

La fel a cerut sa se procedeze si cu celelalte investitii: “Rugamintea mea e ca, din punct de vedere al mediului, sa analizati rapid, cu prioritate, cele trei investitii care se prefigureaza si, daca Romania nu are nevoie de gaze de sist, sa stopam orice evolutie in relatia cu Chevron; daca nu vrea sa exploateze cuprul de la Rosia Poieni, sa o stopam; daca Romania nu are nevoie de aurul de la Rosia Montana, sa comunicam partenerilor”, a continuat seful statului.

El a adaugat ca “Recomandarea mea este sa creati locuri de munca”. “Este singura solutie pentru ca in fiecare an sa nu aducem de unde vom sti 3,6 miliarde de euro. Numai locurile de munca aduc contributie la fondul de pensii care sa diminueze obligatiile statului roman in ceea ce priveste completarea resurselor necesare pentru plata pensiilor”, a aratat Traian Basescu.

“Se doreste sa ramanem importatori de gaze”

Presedintele Basescu a mai sustinut ca, in ultima vreme, se doreste ca Romania sa ramana un continuu importator de gaze, avand in vedere “inversunarea” luptei impotriva exploatarii gazelor de sist. “Se pare ca in ultima vreme am devenit extrem de legati de dorinta de a ramane continuu importatori de gaze. Cel putin, asta este concluzia mea dupa ce vad inversunarea cu care se lupta impotriva exploatarii gazelor de sist. Aflam ca sunt generate cutremure de mari dimensiuni. Statele Unite isi asigura 25-30% din necesarul de gaze prin exploatarea gazelor de sist. Polonia, in curand, isi va diminua masiv dependenta de importul de gaze, ca urmare a exploatarii masive a gazelor de sist. Probabil ca unii vor ca in Romania sa nu se intample nimic, iar eu va cer dumneavoastra, Guvernului, Parlamentului, sa faceti ca in Romania sa se intample ceea ce se poate intampla si ceea ce ne poate face mai putin dependenti, pe de o parte, de imprumuturi externe, pe de alta parte, de importuri de resurse energetice”, a conchis presedintele.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.