Basescu: Guvernul trebuie sa sprijine exportatorii

 

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca Guvernul trebuie sa se gandeasca in 2012 la noi masuri de sprijinire a exportatorilor. Pe de alta parte, seful statului a spus ca Romania exporta in prezent mai mult decat in urma cu 10 ani, astfel ca “bocitoarele” vechii economii ar trebui sa nu se mai planga. Afirmatiile au fost facute la Gala Jubiliara ANEIR 2011, eveniment organizat de Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, in parteneriat cu Banca Nationala a Romaniei.

“As face o remarca legata de bocitoarele vechii economii, cei care plang: «Unde e economia Romaniei de altadata?». Vreau sa spun aici, de fata cu exportatorii: economia romaneasca de altadata exporta de 10 miliarde de dolari pe an”, a spus presedintele, adaugand ca, prin comparatie, anul acesta cifra exporturilor s-a apropiat de circa 60 de miliarde de dolari. “Anul acesta, exportatorii romani exporta circa 45 de miliarde de euro, deci aproape 60 de miliarde de dolari. Deci un prim mesaj catre in afara: Nu mai bociti, ca n-aveti ce”, a spus presedintele.

In prezent, economia romaneasca “nu mai are repartitie data de undeva”, ci se bazeaza exclusiv pe competitivitate, a precizat el.

Pe de alta parte, Basescu a afirmat ca Guvernul trebuie sa se gandeasca la noi masuri de sprijinire a exportatorilor, intrucat tara nu va fi performanta pana nu va exista un echilibru perfect intre exporturi si importuri. In opinia sa, desi Executivul “nu poate fi inclus intr-o formula de a i se multumi” s-au adoptat masuri pozitive. “Sigur, s-a facut, dar dincolo de ce s-a facut anul 2012 trebuie sa fie un an in care Guvernul sa se gandeasca la noi masuri de sprijinire a exportatorilor”, a spus presedintele.

Traian Basescu a precizat ca trebuie sa fie vorba despre masuri “posibile si realiste, care sa ajute exportatorii”. “Ca asa, cand ii vezi la TV, vin si spun «Sa se reduca CAS-ul». Da, dar dati-mi bani de pensii”, a comentat presedintele spunand ca deficitul la acest capitol este de 3,7 miliarde de euro.

Exporturile si scaderea deficitului de cont curent

Presedintele a mai vorbit, in discursul rostit la intalnirea cu reprezentantii ANEIR, si despre “contributia extraordinara a exporturilor la scaderea deficitului de cont curent”. “De fapt, aceasta a fost una dintre marile noastre vulnerabilitati, mai mare decat deficitul bugetar, mai mare decat gradul de indatorare. Deficitul de cont curent, diferenta dintre exporturi si importuri a fost cea care ne-a adus in pragul colapsului in 2009”, a opinat Traian Basescu.

Seful statului a adaugat ca trebuie inteles foarte clar ca vor trebui dezvoltate politici care sa stimuleze exporturile. Presedintele a mai spus ca, daca in anul 2008 deficitul de cont curent al Romaniei era de 23 de miliarde de euro, acesta va atinge in 2011 un nivel de 10 miliarde de euro, “cifra constanta de-a lungul ultimilor ani”. “Tara nu va fi performanta pana nu echilibram perfect exporturile cu importurile. Si vom fi cu atat mai performanti cu cat vom reusi sa avem o balanta pozitiva”, este de parare presedintele.

Fixarea unui astfel de obiectiv pentru politicieni este dificila deoarece nu aduce voturi, admite Traian Basescu.

Datele ANEIR arata ca exporturile Romaniei in primele zece luni din acest an totalizau 37,6 miliarde euro, depasind nivelul din 2008, cand exporturile s-au cifrat la 33,7 miliarde euro. Pentru intregul an 2011, ANEIR prognozeaza exporturi de 45 miliarde euro, 71% fiind schimburi intracomunitare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.