Băsescu iese în stradă pentru eliminarea accizei suplimentare. “ElectorRATA” este un fals pus la cale cu BNR

Președintele Traian Băsescu vrea să facă „ce n-am făcut de când sunt”: să-i cheme pe români la proteste în stradă pentru a se „apăra” de majorarea accizei la combustibili – măsură la care Victor Ponta nu vrea în ruptul capului să renunţe – şi să le explice că “nu este necesară, pentru că Guvernul a introdus 35 de taxe noi”. Şeful statului a asigurat din nou că nu va semna scrisoarea cu FMI, dar acum ridică încă o pretenţie: să nu apară în document şi “electoRATA” – înjumătăţirea creditelor la bănci pentru circa 900.000 de români cu venituri sub 1.600 lei/lună, timp de 2 ani -, despre care spune că este un “fals pus la cale cu BNR”, deoarece oamenii vor plăti în final mai mult. Totodată, preşedintele a atenţionat public BNR “să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt”, acuzându-l pe Isărescu că s-a implicat în acest “proiect electoral” al lui Ponta în negocierile cu FMI.

“Ideea electoratei s-a lansat după întâlnirea pe care Fondul a avut-o cu mine, luni dimineaţă, la o întâlnire cu Banca Naţională, la care a participat şi ministrul Bugetului, Voinea.  Este o idee pe care o critic – aceasta legată de ratele pe care le au românii. Vă asigur că sunt două lucruri pentru care nu voi semna scrisoarea cu Fondul: dacă apare o singură formulare legată de creșterea accizei la benzină și motorină, pentru că înseamnă 42-43 de bani la fiecare litru, bani de care bugetul nu are nevoie, au nevoie însă Dragnea și Ponta să arunce către baronii locali înainte de europarlamentare. Vă asigur că voi face ce n-am făcut de când sunt, pentru că știu că e o mare minciună: eu îi voi chema pe români să se apere în stradă în mitinguri, pentru că eu pot demonstra și am demonstrat că nu e necesar, este un abuz, una este să nu ai bani în buget să iei niște măsuri cum s-au luat în 2010, alta e să ai banii ca efect al macrostabilizării și să impui o taxă ticăloasă. Dacă îmi apare în scrisoare această electorată categoric refuz semnarea scrisorii pentru că ea, de asemenea, este necinstită”, a avertizat Traian Băsescu luni seară, la B1 Tv.

Ideea BNR

Preşedintele a demascat şi faptul că ideea cu “electoRATA” a venit de la BNR – şi i-a atacat pentru aceasta atât pe guvernatorul Mugur Isărescu, cât şi pe “mierosul” purtător de cuvânt al Băncii, Adrian Vasilescu. 

“Am luat notă de afirmaţia lui Victor Ponta în care a mulţumit guvernatorului BNR că au muncit două luni cu echipa pentru această “electoRATĂ”. Nu mi-a venit să cred că BNR ar fi implicată în acest proiect electoral, pentru că este un fals, o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea. Am verificat şi, într-adevăr, ideea a venit de la BNR. Nu aş mai vrea să îl văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR explicându-ne cum Banca Naţională nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase”, a comentat Traian Băsescu.

El a adăugat: “Or, Mugur Isărescu să spună: «A minţit Ponta». Dar îi va fi greu să spună, pentru că la el, în Banca Naţională s-a discutat cu Fondul, fără ca eu, care trebuie până la urmă să semnez această scrisoare, să dau acest mandate, fără să mă informeze cineva. Nici Fondul nu era informat duminică”.

“Vreau ca BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt. Imediat trebuie să o părăsească. Ştiu care este prestigiul BNR, instituţiile financiare ştiu că BNR a fost implicată în acest lucru, deci nu fac niciun fel de rău Băncii Naţionale, pentru că răul şi l-au făcut ei singuri”, a acuzat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai spus că această “electoRATĂ” este “atât de imorală încât nici măcar nu va putea fi controlată”.

Doamna şefă a delegaţiei FMI, fericită

Şeful statului a taxat şi modul în care FMI a acceptat “această soluţie”: “Nu am ezitare să o spun: şi echipa Fondului a greşit acceptând această soluţie. Am văzut-o pe doamna şefă a delegaţiei – poate având o experienţă mai mică – fericită că a găsit o soluţie inovativă. Nu, doamna reprezentantă a Fondului, ţi-o spun eu, preşedintele acestei ţări în care vii în misiuni: experienţa îmi spune că este greşit, iar doamna trebuie să aibă experienţă suficientă să conducă delegaţia Fondului în România”.

Băsescu a adăugat că la Banca Naţională s-a pus problema “acestei mârşăvii” în faţa delegaţiei FMI “cu o fermitate: «ori sunteţi de acord, ori nu avem acord»”.

Preşedintele a mai arătat că, “deşi susţineau că nu e cea mai bună soluţie stimularea consumului, cei de la BNR au schimbat discursul şi au spus că trebuie să stimulăm consumul prin această măsură”. Întrebat dacă BNR face politică, Băsescu a spus: “Niciodată nu mi-am permis să le cer abordări politice, dar văd că este suficient să îi preseze puţin Guvernul. Este un lucru pe care BNR trebuie să îl lămurească public”.

Oamenii vor plăti mai mult

Şeful statului a mai spus că “electoRATA” este un “fals”, pentru că oamenii vor plăti mai mult. “Amărâţii ăştia cu veniturile mici, care au rata de 500 de lei şi le-o face Ponta 250 de lei, de fapt continuă să plătească dobânda, iar termenul de rambursare se prelungeşte. Dacă socotesc, săracii, cât plătesc ca dobândă, vor constata că plătesc mai mult decât dacă şi-ar plăti rata la zi”, a spus Băsescu.

Dragnea: “Poate tranşăm lucrurile în stradă”

Reacţiile adversarilor nu au întârziat: dacă Dragnea îl acuză pe președinte că “incită la violență și la dezordine socială”, premierul Ponta este .

“Domnul Băsescu văd că incită și la violență, la dezordine socială. Îl aștept. De-abia aștept să cheme lumea în stradă. O chemăm și noi și poate tranșăm lucrurile acolo, să nu creadă că ne sperie. Am înțeles că vrea să cheme că sunt mulți bani pentru dezvoltare, că tot o spune cu nume și prenume. Vreau să aduc aminte că atunci când a tăiat salariile și pensiile, exact în acei ani, bugetul de la Ministerul Dezvoltării era mult mai mare decât este acum. Deci toate argumentele dumnealui și atacul pe eșalonarea ratelor la cetățeni are în spate supărarea dumnealui legată de un posibil scor pe care PMP îl poate lua“, a spus Dragnea miercuri dimineață, la Intercontinental, înainte de a participa la o reuniune interguvernamentală.

Eu i-aș sugera să fie puțin mai reținut. Președinte să cheme la dezordine socială, eu nu cred că s-a mai văzut în stat democratic, că tot vorbea de statul de drept”, a adăugat el.

Ponta: “Am venit la BNR unde a scuipat boierul”

Ponta s-a dorit spiritual: s-a dus astăzi la sediul BNR şi a spus că a venit “unde a scuipat boierul”, pentru a-i felicita pe oficiali, inclusiv pentru echidistanţa lor politică.

“De câte ori mă aflu aici, am obligaţia de a prezenta din partea Guvernului acest respect şi apreciere pentru Banca Naţională şi cred sincer că, prin prezenţa dumneavoastră astăzi aici, ca un personaj colectiv din «Moş Ion Roată», unde a scuipat boierul, noi toţi aici suntem ca să felicităm Banca Naţională şi să îi urăm mult succes în continuare în efortul extraordinar pe care îl face pentru a asigura stabilitatea României indiferent de schimbările politice care au loc“, a declarat el.

Ponta a adăugat că Banca Naţională este una dintre puţinele instituţii din România care, de-a lungul anilor, şi-a câştigat respectul prin profesionalism şi echidistanţă politică, pentru interes public şi naţional.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.