Basescu ii avertizeaza pe seful Evidentei Populatiei si pe Rus: „Nastase a luat 2 ani de inchisoare iar cei care au executat ordinul, 7 ani”

Presedintele suspendat Traian Basescu le-a atras atentia, vineri, atat sefului Directiei de Evidenta Populatiei, chestorul Constantin Manoloiu, cat si ministrului de Interne,  Ioan Rus, ca sunt pusi sa faca lucruri ilegale cu rasturnarea rezultatului referendumului, iar pedepsele pe care le vor primi vor fi mai mari decat ale celor care le-au ordonat, asa cum s-a intamplat in cazul lui Adrian Nastase. Pe de alta parte, el i-a avertizat si pe primari, spunand ca autoritatile nu fac decat sa ii puna in situatia de infractori, pentru ca ei au comunicat si listele initiale, iar acum li se cer altele.  Basescu – la randul sau fost primar – a adaugat ca ii atentioneaza pe edili “din grija pentru ei, sa nu intre intr-un joc din care iesirea sa fie undeva intr-o celula”. „Cei mai greu loviti intr-o astfel de situatie, cand se vor juca cu listele electorale, vor fi primarii stahanovisti, cei care au peste 100% prezenta la vot”, a avertizat Basescu, intr-o conferinta de presa la sediul de campanie.

“Pe data de 2 (august, n. red.), Ioan Rus a dat dispozitia sa blocheze decizia CCR, dupa ce, pe data de 1, daduse cifrele. Si atunci, chestorul sef cu evidenta populatiei a trebuit sa se execute. Chestorul si Ioan Rus trebuie sa stie exemplul Adrian Nastase: omul politic care a dat dispozitia a luat 2 ani de inchisoare, iar functionarul care a executat a primit 7 ani”, a atentionat Traian Basescu.

„Chestorul asta, ce varianta are el cand ministrul ii spune: “Scrie!”? Bineinteles, putea sa demisioneze”, a incercat el o scuza, dar a revenit repede: „Dar i-a scris ministrului de Interne, ieri dimineata, ca cifrele nu sunt bune. Dupa ce ministrul si le-a asumat. Nu stiu daca e bine, domnul chestor. Ma tem ca eu v-am facut chestor”, l-a avertizat presedintele suspendat.

Traian Basescu a amintit ca „duminica au laudat buna organizarea a referendumului, iar dupa aceea, tot ei au negat referendumul, spunand “Noi nu avem vina, noi suntem la Neptun. Si Ponta, si Rus, si ala micu'”. Nu pot sa cred ca Ponta si Rus au aflat din presa de hartia acelui chestor, care infirma cifra data chiar de Rus”, a continuat el.

Scenariul USL

Presedintele suspendat a explicat care este scenariul USL: “Guvernul, in urma loviturii de stat, a organizat un referendum. La Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Guvernul, singurul autorizat sa transmita listele, a transmis numarul de 18,3 milioane de electori. Singura autoritate recunoscuta de lege ca fiind indrituita sa comunice listele electorale este MAI, restul sunt diversiuni. AEP nu are ce cauta, evidenta se afla la MAI. Trebuie sa recunoastem ca suntem exact in cea mai penibila situatie in care poate fi un Guvern. Organizeaza un referendum, da cifra si cand vede ca nu a iesit cum trebuie, contesta referendumul. Este o situatie unica in UE si descalifica Guvernul Romaniei. Din pacate, efectele sunt pentru cetatenii Romaniei. Nu vom scapa de efecte neplacute, al credibilitatii, in primul rand. Din pacate, efectele sunt pentru cetatenii Romaniei”, a criticat presedintele suspendat.

El a adaugat ca „loviturile le primeste Romania, ca urmare a iresponsabilitatii tandemului Ponta – Antonescu, Voiculescu si Rus. Ei sunt resposabili de devalorizarea leului, de amanarea aderarii la Schengen”.

Romanii din strainatate, scosi de pe listele electorale din tara

Traian Basescu a acuzat si faptul ca premierul Victor Ponta vrea sa elimine din listele electorale catatenii romani aflati in strainatate,ca sa ajunga la 50%+1 participare la referendum. Precizam ca 18,3 milioane de electori sunt numai in Romania, iar cu cei din strainatate, numarul romanilor cu drept de vot este de circa 19,2 milioane.

“Ce i-a trecut prin gand doctorului Ponta pentru a maslui listele electorale? Sa ii scoata pe cei care lucreaza in strainatate. Ilegalitate si prostie mai mare nu poate exista. Oamenii astia trebuie sa citeasca Constitutia. Toti cetatenii romani au dreptul la vot. Fie ca au pasaport, fie ca au buletin, atentie, expirat. De aceea Birourile de evidenta populatiei sunt deschise in ziua votului, sa iti prelungesti buletinul si sa poti vota. Inteleg ca vor sa ii scoata din lista pe cei plecat in strainatate, sunt vreo 3 milioane. Ii scot din lista pe cei care au buletin expirat. Ce fac cu cei care sunt in vacanta? Ii scot si pe astia din lista?”, a intrebat el.

„Nu poti anula dreptul de vot al propriilor cetateni”

“Oamenii astia se afunda in fiecare zi in minciuna si decredibilizeaza Romania. Nu poti anula dreptul de vot al propriilor cetateni. Cum sa ii scoti din lista pe romanii din strainatate cand ai facut pentru ei 306 sectii de votare? Ma tem ca, daca se vor compara listele pe care s-a votat la referendum, vom constata ca sunt sute de mii de romani care nu au fost in tara, dar vom constata ca au votat in satele lor”, a adaugat Traian Basescu.

El a atras atentia asupra faptului ca primarii vor fi impinsi la nereguli si risca inchisoarea. „Dl Ponta, dl Antonescu trebuie sa le spuna ce urmeaza. In urma sesizarii CCR, Parchetele au preluat integral listele electorale, inclusiv cele pe care s-a votat. Apelul meu la administratia locala este la corectitudine. Niste baieti destepti de la Palatul Victoria vor sa impinga nota de plata in teritoriu. Nu fac decat sa ii puna pe primari in situatia de infractori, pentru ca ei au comunicat si listele initiale. Ii atentionez din grija pentru ei sa nu intre intr-un joc din care iesirea sa fie undeva intr-o celula. Cei mai greu loviti intr-o astfel de situatie, cand se vor juca cu listele electorale, vor fi primarii stahanovisti. Cei care au peste 100% prezenta la vot”, a avertizat presedintele suspendat.

Basescu a precizat apoi ca „ce s-a intamplat la acest referendum – fraudarea, liste plimbate, urne – nu trebuie sa se mai repete”. „Pentru sanatatea democratiei, acest referendum trebuie sa fie analizat in toate detaliile lui”, a adaugat el.

„Miza mea e sa plateasca toti cei vinovati”

Cat despre asteptarile sale, presedintele suspendat sustine ca „miza cea mai mare in momentul de fata este pentru mine demantelarea retelei de fraudare a procesului electoral si stabilirea responsabilitatii celor care dupa ce au organizat un referendum il neaga ei insisi”.

„Nu ma intereseaza revenirea la Cotroceni; de aceea nici nu ma intereseaza termenele CCR.

O tara care nici macar procesele electorale nu le lasa libere, o guvernare care nici macar un referendum nu il organizeaza corect este o guvernare antinationala. (…) Parchetul General s-a implicat in analiza a ceea ce s-a intamplat la referendum si sper ca unul din obiective este chiar legalitatea desfasurarii referendumului”, a precizat Basescu.

El a anuntat ca va merge in tara sa vorbeasca cu romanii si va avea declaratii de presa in fiecare zi. Totodata, mentine continuu legatura „cu colegii de democratie din UE”.

Intrebat cu ce lideri europeni a vorbit, el a refuzat sa raspunda: „Nu insistati cu cine am vorbit”.

„Pentru mine nu mai are valoare momentul in care CCR va lua deciziile, motivatiile pe care CCR le va amana sau ce va face cu ele. Prioritate mai mare decat revenirea mea la Cotroceni este constatarea eventualelor procese de fraudare a referendumului.

„Ar trebui sa fiu in functie ca sa pot demisiona”

Cat despre demisia pe care USL i-o cere continuu, mai ales dupa referendum, Traian Basescu a spus ca nu poate demisiona dintr-o functie din care este suspendat. „Nu am din ce sa demisionez, eu trebuie sa fiu in functie ca sa demisionez. Din postura de suspendat nu pot demisiona”, a explicat el.

„Prioritatea este ca institutiile statului sa constate ceea ce este de constatat in legatura cu referendumul. Am inteles ca in judetul Brasov au fost 10.000 de turisti pe 29 iulie, iar in judetul Dolj 170 de mii. Va dati seama ce centru turistic a devenit Doljul?”, a spus Basescu, ironic.

„Cred ca PSD va propune ca termen pentru CCR decembrie 2014”

“Curtea Constitutionala nu stie cati electori sunt in Romania. Este fara precedent ca dupa ce ai vazut rezultatele sa incerci sa modific cifrele. Oamenii astia nu au niciun fel de scrupule, nu ii intereseaza tara, ii intereseaza Justitia. Cred ca PSD foarte curand va propune ca termen pentru CCR decembrie 2014, ca sa se judece cazul. O sa astept atat cat trebuie”

“Loviturile le primeste Romania ca urmare a iresponsabilitatii tandemului Ponta – Antonescu, Voiculescu si Rus. Ei sunt resposabili de devalorizarea leului, de amanarea aderarii la Schengen. Pentru mine miza cea mai mare in momentul de fata este demantelarea retelei de fraudare a procesului electoral si stabilirea responsabilitatii celor care dupa ce au organizat un referendum il neaga ei insisi. Nu ma intereseaza revenirea la Cotroceni, de aceea nici nu ma intereseaza termenele CCR. O tara care nici macar procesele electorale nu le lasa libere, o guvernare care nici macar un referendum nu il organizeaza corect este o guvernare antinationala”, a acuzat Basescu.

El a incheiat spunand ca este un presedinte ales, dar suspendat pentru ca “sunt presedinte care nu convine majoritatii politicienilor din parlament. De ce, intrebati-va voi”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.