Băsescu îl sfătuieşte pe Hayssam să toarne

Preşedintele Traian Băsescu îl sfătuieşte, voalat, pe Omar Hayssam, să divulge persoanele care l-au ajutat să fugă din ţară, precum şi modul cum a făcut avere şi cum a finanţat partide, dar şi cum a făcut trafic cu ţigări fără să-l prindă nimeni. Şeful statului îi aminteşte că are o anumită vârstă şi că pedepsele din dosarele finalizate ori aflate încă pe rolul instanţelor s-ar putea adăuga celei de 20 de ani de închisoare pentru terorism.  

„Presa şi, cu siguranţă, cetăţenii au foarte multe întrebări legate de relaţiile lui politice din perioada când a fost în ţară, legate de cum a dobândit averea, legate de cum a finanţat partide, legate de cum a făcut trafic de ţigări şi de alcool, fără să fie depistat, eventual, legate de cum a făcut trafic de armament, dacă a făcut şi asta, dar acestea, din acest moment, sunt problemele procurorilor şi judecătorilor”, a spus şeful statului.

El a adăugat că îi dă dreptate consilierului său Iulian Chifu care spune că sunt „destui neliniştiţi” de recuperarea lui Hayssam.

Pe de altă parte, Traian Băsescu invocă vârsta înaintată a sirianului şi posibilitatea de a i se adăuga pedepsei de 20 de ani de închisoare şi o parte din pedepsele din dosarele infracţiunilor economice.

„Având în vedere vârsta lui Omar Hayssam şi faptul că deja are 3 condamnări – una de 20 de ani, una de 16 ani şi una de 2 ani -, nu cred că la cumularea pedepselor va rămâne numai cu 20 de ani. Nu cred, dacă mă uit la ce s-a întâmplat la Gigi Becali. Şi atunci, având în vedere vârsta lui, poate că e mai bine să coopereze cu instituţiile statului român, cu justiţia română, pentru că 25 de ani sunt mulţi, şi când ai vârsta înaintată sunt chiar mult prea mulţi”, a spus Traian Băsescu, în declaraţia de presă susţinută vineri seara la Palatul Cotroceni.

Condamnat în 4 dosare. Altele, pe ţeavă

În afară de cei 2 ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, Hayssam mai are 3 condamnări definitive.

În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor 3 jurnalişti români la Bagdad.

În 29 iunie 2010, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat pe sirian la 3 ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă, în dosarul “Foresta Nehoiu”.

La 23 noiembrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 16 ani închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, în dosarul “Volvo Truck”.

Termen în Dosarul Manhattan, peste 4 zile

Omar Hayssam ar putea fi adus marţi, 23 iulie, la Tribunalul Bucureşti, unde se judecă un nou termen în dosarul “Manhattan”, în care este acuzat de delapidare, prejudiciul fiind de aproximativ 20 milioane de euro.

Hayssam a fost trimis în judecată în acest dosar în octombrie 2012 de procurorii DIICOT, alături de fratele său, Mohamad Omar, de cumnatul lui, Mihai Nasture, şi de doi parteneri de afaceri – Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi.

Potrivit DIICOT, cei 5 au constituit un grup infracţional organizat şi au acţionat premeditat şi planificat în vederea nerestituirii creditelor şi trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water şi SC Rio Soft Drinks SA în cadrul altor societăţi din “Grupul Manhattan”.

Procurorii susţin că Hayssam şi complicii lui au contractat împrumuturi bancare în numele Bucovina Mineral Water şi Rio Soft Drinks SA, după care au transferat patrimoniile celor două companii (fabrica de sucuri Rio din Timişoara şi fabrica de îmbuteliere ape minerale şi sucuri Bucovina din Vatra Dornei) către ale societăţi reale sau fantomă din “Grupul Manhattan”.

Prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infracţiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, 17,3 milioane de lei pentru infracţiunea de spălare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 milioane de euro.

Omar Hayssam este însă vizat şi într-o cauză penală aflată în instrumentarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie având ca obiect privatizarea IPRS Băneasa. Concret, o firmă reprezentată de Omar Hayssam a depus mai multe înscrisuri false referitoare la experienţa şi capacitatea financiară.

Sirianul a fost adus în ţară vineri dimineaţa, printr-o operaţiune secretă a instituţiilor se siguranţă naţională, potrivit lui Traian Băsescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.