Băsescu îl ţine pe Ponta interimar la Transporturi să termine privatizarea CFR Marfă. Premierul zice că n-are timp

 Traian Băsescu amână numirea lui Ovidiu Silaghi la şefia Ministerului Transporturilor încă 38 de zile, până la încheierea interimatului de 45 de zile aprobat prin decret prezidenţial pentru premierul Victor Ponta în 12 iulie, când şeful statului l-a revocat din funcţia de ministru pe Relu Fenechiu, condamnat la 5 ani de închisoare. Ponta are sarcina de a finaliza privatizarea CFR Marfă, pe care a lăudat-o ca fiind una de succes. Însă nici după o lună de la anunţarea câştigătorului licitaţiei – Grup Feroviar Român (GFR) – nu s-a încheiat contractul – şi, desigur, GFR nu a virat cei 202 milioane de euro pe care i-a ofertat. Abia după semnarea contractului va putea Consiliul Concurenţei să înceapă analiza şi să dea avizul, iar GFR va avea termen 60 de zile să aducă banii.

Cum însă contractul de privatizare nu s-a semnat încă, au apărut deja suspiciuni privind reuşita acestui demers al autorităţilor de a vinde 51% din acţiunile CFR Marfă.

Amintim că, la privatizarea Oltchim, după numai câteva zile date termen lui Dan Diaconescu să aducă banii, autorităţile au şi anunţat că privatizarea a eşuat. În cazul CFR Marfă a trecut o lună şi nimeni să mai scoate un cuvânt despre ce se întâmplă cu semnarea contractului.

Amintim că preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că mai reflectează în privinţa numirii lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor, el precizând că doreşte să aibă o discuţie şi cu liderul PNL Crin Antonescu şi să vadă dacă acesta îşi menţine nominalizarea.

Întâlnirea a avut loc sâmbătă dimineaţă, dar la final nu au făcut vreao declaraţie. Seara, Crin Antonescu a anunţat, la Antena 3, decizia preşedintelui.

“Decizia preşedintelui este (…) să lase să curgă interimatul d-lui prim-ministru Ponta în fruntea Ministerului Transporturilor vreme de 45 de zile, pentru a finaliza contractul de privatizare a CFR Marfă. Acesta este un lucru pe care mi l-a comunicat. Nu este niciun secret din asta şi că la sfârşitul acestei perioade de interimat va decide asupra propunerii pe care noi am făcut-o, luând act că ne-o menţinem”, a spus liderul PNL.

El a susţinut că argumentul lui Traian Băsescu a fost legat de faptul că privatizarea CFR Marfă a fost derulată de fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu şi de premierul Victor Ponta şi că în acest context primul-ministru ar trebui să ducă la capăt acest proces.

Ponta: Nu ar fi normal ca primul-ministru să se mute la MT”

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Victor Ponta a declarat că îi va trimite preşedintelui Băsescu propunerea liberalilor privind numirea lui Silaghi – demers pe care nu l-a făcut încă – , spunând că nu are timp să se ocupe de Ministerul Transporturilor.

El a susţinut că decizia şefului statului de a-l menţine interimar la Ministerul Transporturilor pentru finalizarea privatizării CFR Marfă este “un joc politic a la Traian Băsescu, dar extrem de neserios”.

“E un joc politic a la Traian Băsescu, dar extrem de neserios şi sunt îngrijorat pentru că în ultimul timp văd o mulţime de manifestări extrem de neserioase şi vă accentuez extrem de neserioase. În primul rând, Ministerul Transporturilor va fi efectiv condus, cum este şi acum, de secretarul de stat dl Ghibu. Eu semnez, dar nu am timp şi nici nu ar fi normal ca primul-ministru să se mute la MT. Doi: CFR Marfă sau orice altceva sunt lucruri pe care oricum mi le asum, mi le-am asumat şi când era dl Fenechiu, se aprobă prin hotărâri de guvern pe care le semnez ca prim-ministru. Trei: nu pot să stau decât maxim 45 de zile. Conform contractului, la 60 de zile după semnare trebuie plătiţi banii. Deci nu are nicio logică ideea asta că stau eu până se închide CFR Marfă. Este extrem de neserios”, a spus Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.