Basescu: In ultima perioada se cauta sacul cu bani. Saculetul cu 5 mld euro din rezerva Ministerului finantelor este intangibil

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, la Palatul Cotroceni, ca in ultima perioada “se cauta sacul cu bani” pentru reintregirea salariilor bugetarilor, precizand ca in rezerva Ministerului de Finante se afla peste 5 miliarde de euro, dar acest “saculet” este “intangibil”. Banii pentru salarii sunt in “ceea ce Romania a convenit cu FMI”. La fel ca in declaratia de sambata, Seful statului a insistat, dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni cu delegatia comuna a FMI, BM si CE, ca Romania are obligatia sa fie prudenta, intrucat exista 10 state din Zona Euro care au intrat deja in recesiune.

“In ultima perioada se cauta sacul cu bani, pe care guvernul care se pregateste sa plece spune ca l-a lasat, guvernul care se pregateste sa vina spune ca nu l-a gasit. Sigur, eu nu vreau sa fiu arbitru in disputele politice dintre partide, dar pentru corecta informare doresc sa stiti urmatoarele lucruri: in rezerva Ministerului de Finante se afla peste 5 miliarde de euro, bani imprumutati de pe piata cu un singur motiv, cu un singur scop: sa ne putem plati la timp creditele scadente care vor urma in urmatoarele luni. De ce s-a facut aceasta rezerva? Pentru ca Romania sa nu mai fie vulnerabila la imprumuturi prompte. Adica am de platit peste doua zile si ies pe piata astazi; sigur ca oricine stie ca nu am o rezerva in spate imi va oferi bani foarte scumpi. Or, acum, Romania este in afara acestui risc”, a declarat seful statului.

“Deci, Romania avea obligatia sa fie prudenta, sa nu mai fim ca in 2009, cand a trebuit, pe de o parte, in prima parte a anului, nu ne dadea nimeni bani imprumut, iar cand am avut din nou acces pe piata imprumuturile s-au facut la dobanzi foarte mari. Deci, acest saculet cu bani este intangibil, este o rezerva strategica a Romaniei, care poate fi utilizata numai in folosul tuturor romanilor si nu pentru nimic altceva. Dar, unde sunt banii de salarii? Nu? Ca iar nu gasim un sac. Banii de salarii sunt in ceea ce am convenit cu FMI. La misiunea din ianuarie-februarie, ca de altfel si la ultima misiune din 2011, inainte de a se scrie bugetul, deci misiunea din octombrie, daca nu ma insel, 2011, am stabilit ca in anul 2012 intentia guvernului este sa reintregeasca salariile”, a continuat Basescu.

1,9% deficit pe cash, cu posibilitatea de urcare la 2,3%

El a amintit ca atunci cand a vorbit despre taierile salariale a precizat ca Romania va merge pe 1,9% deficit pe cash, dar cu posibilitatea sa mergem pana la 2,2, chiar 2,3% deficit, daca va fi necesar, in cursul anului 2012.

“De ce acest 1,9 si pe urma 2,2, eventual? Dintr-un motiv simplu. La ora aceea nu se stia cum va evolua nici economia romaneasca, nici economia europeana. Erau prognoze. Aduceti-va aminte ca prognoza, spre exemplu, pentru Romania era crestere 2,5, iar noi am scris bugetul pe crestere 1,5 si s-a dovedit ca prudenta a fost buna. Mai foloseam eu acest cuvant, prudenta. Deci, rezerva pentru plata salariilor, daca economia nu a mers pozitiv, sa spunem, mai pozitiv decat ne-am fi asteptat, este in dreptul de a modifica deficitul de la 1,9% la 2,2%”, a explicat Basescu.

El a precizat ca in urma evolutiilor din prima parte a anului este evident ca deficitul, asa cum se executa bugetul acum, este mai mic – de 1,84%.

Avem spatiu fiscal pentru a plati integral diferenta de salarii pentru bugetari

“In baza intelegerii din ianuarie – februarie, la mijlocul anului Guvernul va putea sa creasca deficitul prin corectarea bugetului de stat de la 1,9%, in conditiile in care mod real acum este 1,84% la 2,14%, da? Deci, avem spatiu fiscal pentru a plati integral diferenta de salarii pentru bugetari. Din acest motiv spun ca este doar o decizie politica si eu o sustin fara rezerve, avand in vedere efectele pe fondul de pensii, pe fondul de sanatate si pe cresterea consumului care, iarasi, aduce prin TVA o parte din bani inapoi, eu sustin fara rezerve ca asta este solutia pentru Romania in acest moment, in care Europa se autodeclara a fi deja din nou in recesiune. O usoara stimulare a consumului”, a adaugat presedintele.

Florin Georgescu, ministrul desemnat al Finantelor,a declarat sambata seara, dupa doua zile de negocieri cu misiunea FMI, CE si BM ca revenirea salariilor la nivelul din 2010 se va face in doua transe, prima la 1 iunie, de 8%, iar a doua – nu se stie cand.

2 ani de la anuntul taierilor

“In modul cel mai sincer, nu am avut nicio intentie sa am astazi vreo declaratie de presa in urma intalnirii cu Fondul, dar constat un lucru relativ neplacut pentru mine intr-o zi care imi marcheaza cariera politica definitiv. Sunt doi ani de la momentul in care eu am iesit in fata dumneavoastra si prin dumneavoastra in fata tarii, anuntand niste masuri extrem de dificile pentru populatie. Va asigur ca nu am facut-o pentru ca mi-a placut, dar am facut-o pentru ca nu exista alta solutie la acel moment si mi s-a parut ca era mai important sa nu ajungem cu tara intr-o situatie de genul Grecia, decat sa nu-mi asum responsabilitatea de a face acel anunt atat de dureros pentru foarte multi dintre romani”, a afirmat Basescu.

El a mai spus ca si in prezent continua aceeasi “manipulare” ca in urma cu doi ani, cand nimeni nu a vrut sa explice ca fara masurile de taiere cu 25% a salariilor bugetarilor toti romanii s-ar fi aflat intr-o situatie grea.

Este o mare minciuna ca presedintele nu este de acord cu marirea salariilor

“Astazi, ori din neintelegere, ori altii pur si simplu din dorinta de a continua sa manipuleze, aflu ca presedintele nu este de acord cu marirea salariilor, cu revenirea la salarii, daca se afecteaza deficitul structural de la sanatate si pensii. Este o mare minciuna. Iar ceea ce eu am spus in prezenta presei este exact ceea ce am sustinut si in continuare, numai ca discutia a fost mult mai in detaliu”, a punctat Basescu.

Potrivit sefului statului, marirea de salarii nu produce niciun fel de deficit structural crescut la Fondul de sanatate si la Fondul de pensii.

“Dimpotriva, marirea salariilor reduce deficitul la fondul de pensii, ca urmare a aplicarii CAS-ului pe o suma mai mare pentru fiecare salariat bugetar. Anul trecut, bugetul de stat a platit circa 3 miliarde de lei pentru Fondul de sanatate. Si va aduceti aminte povestile publice pe care chiar dumneavoastra le-ati mentionat de multe ori, cu arieratele la medicamente, cu lipsa unor medicamente ca urmare a intarzierilor la plata ale Casei de Sanatate. Iar eu am precizat Fondului ca nicio masura care ar viza cresterea deficitului la Fondul de sanatate nu este acceptabila, pentru ca efectele aici sunt mai putine medicamente si mai multe arierate si mai multe datorii pentru bugetul de stat catre furnizorii de medicamente. Deci, aici nu acceptam nicio masura care sa duca la incasari mai mici la Fondul de sanatate”, a completat seful statului.

El a insistat ca interpretarea potrivit careia presedintele a spus ca nu accepta cresterea deficitelor structurale la Fondul de pensii si Fondul de salarii, ca atare, nu este de acord cu cresterea salariilor, este “total gresita”. Basescu a mentionat ca a vrut doar sa previna Fondul Monetar International ca este de neacceptat orice eventuala masura populista intr-un an electoral. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.