Băsescu îşi cere înapoi cele 2 luni din mandat cât a fost suspendat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că s-ar putea să ceară Curţii Constituţionale să i se dea înapoi cele 2 luni în care a fost suspendat din funcţie. Anunţul său a venit ca un răspuns la întrebarea dacă se teme de o a 3-a suspendare, după ce Dan Voiculescu a declarat că ar trebui să fie demarate procedurile, în urma telefonului dat de preşedinte procurorului general, considerat de Felix ilegal.

“Oameni buni, vă spun ca şi la prima (suspendare, n.r.), şi la a doua: «Bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război». Dar să aibă grijă că s-ar putea să îmi aduc aminte ce scrie în Constituţie, că mandatul preşedintelui este de 5 ani. Şi deocamdată am cam avut vreo două luni în care nu am avut serviciu, pe suspendarea din iulie-august 2012. N-aş vrea să mă pun în situaţia – că eu nu pot să încalc Constituţia – să le aduc aminte şi lor (şefilor USL, n.r.), şi Curţii Constituţionale că mandatul preşedintelui e de 5 ani. Să nu facă vreun efort să mi-l prelungească”, a spus Traian Băsescu

El a precizat că va cere cele două luni cât a stat suspendat. “Voi cere să îmi dea lunile alea înapoi”, a explicat şeful statului.

Despre recuperarea primei luni de suspendare din mandatul de preşedinte, produsă în martie 2007, nu poate fi vorba, deoarece primul mandat i s-a încheiat.

Însă ar putea să-şi recupereze cele două luni din vara lui 2012. În acest caz, mandatul său s-ar prelungi din decembrie 2014 până la începutul lui martie 2015.

Astfel, Antenele lui Voiculescu, care îi contabilizează deja lui Băsescu „ultimele săptămâni de mandat” – când el mai are, de fapt, 1 an şi 3 luni de stat la Cotroceni până în decembrie 2014 – vor avea şansa să bată apa-n piuă cu „Băsescu, jos mâinile de pe Justiţie!” încă 1 an şi 5 luni de aici încolo.

Până la încheierea mandatului, Traian Băsescu va prinde ca şef al statului sentinţa definitivă în dosarul ICA-Voiculescu, dar şi cea a dosarului „Şantajul”.

Magda SEVERIN  

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.