Băsescu: Justiţia nu mai are frică de politicieni, avem ministru în funcţie şi fost prim-ministru condamnaţi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la Chişinău, că justiţia nu mai are frică de politicieni şi a început să funcţioneze corect de câţiva ani, dovadă fiind faptul că în România a fost condamnat “un ministru în funcţie” şi un fost prim-ministru.

“Sunt foarte mulţi politicieni care nu îşi dau seama ce înseamnă independenţa şi corectitudinea justiţiei. Şi în România nu suntem sfinţi din punctul ăsta de vedere. Încă există tendinţe de a controla tronsoane din justiţie sau oameni din justiţie. Dar perioada în care justiţia era sub control politic în România a trecut, sper să nu se mai întoarcă niciodată”, a spus şeful statului la o întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova.

“Avem un ministru în funcţie condamnat zilele trecute. Deci, justiţia nu mai are frică de politicieni, ceea ce este foarte bine şi arată populaţiei că ceea ce scrie în Constituţie nu este vorbă goală, adică nimeni nu este mai presus de lege”, a adăugat preşedintele.

Băsescu a avertizat cel mai mare risc în parcursul european al Republicii Moldova îl reprezintă subordonarea politică a justiţiei şi corupţia din sistemul juridic. El a adăugat că acest risc a fost şi încă mai este prezent şi în România, nefiind exclus să se întoarcă lucrurile înapoi, dar “consolidarea independenţei justiţiei este cel mai mare efort al meu”.

Şeful statului a opinat că dacă justiţia funcţionează corect şi se respectă principiul separaţiei puterilor în stat, atunci “societatea poate merge mai departe, chiar dacă are politicieni mai slabi”.

Amintim că fostul premier PSD Adrian Năstase a fost condamnat anul trecut, în 20 iunie, la 2 ani de închisoare cu executare, din care a ispăşit circa 9 luni.

În 12 iulie a.c., Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanţa supremă la 5 ani de închisoare cu executare în Dosarul Transformatorul, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Decizia nu este definitivă, urmând a se judeca recursul la Completul de 5 judecători al ÎCCJ, dar Fenechiu şi-a pierdut funcţia de ministru al Transporturilor.

Alte condamnări curajoase sunt ale foştilor miniştri Ioan Avram Mureşan – la 7 ani de detenţie – şi Decebal Traian Remeş – la 3 ani cu executare, în Dosarul Caltaboşul -, precum şi a fostului senator PSD Cătălin Voicu – 7 ani .

Merită amintite şi condamnarile fostului senator George Becali – şa 3 ani şi 6 luni (iniţial a primit 3 ani, dar apoi, primind altă condamnare, pedepsele s-au cumulat, el mai având una la închisoare cu suspendare, din februarie a.c.), dar şi a fostului baron local Nicolae Mischie, la 4 ani de închisoare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.