Basescu: „MAI este singura institutie care poate da cifra exacta a populatiei cu drept de vot”. In schimb, USL ar vrea un cvorum care sa “armonizeze” datele INS cu cele ale MAI

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, marti, ca singura institutie a statului roman care poate da cifra exacta a cetatenilor cu 18 ani impliniti si cu drept de vot este MAI, iar INS doar stabileste numarul populatiei stabile de pe teritoriul Romaniei, la un anumit moment. Intrebat daca va merge la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) pentru a participa la sedinta in care se va decide asupra referendumului de duminica, el a precizat ca nu are aceasta intentie si a adaugat ca judecatorii vor avea propria abordare. “Abordarea judecatorilor nu mai este problema mea”, a precizat Basescu. USL considera insa ca CCR ar trebui sa-si fundamenteze decizia privind referendumul pe un cvorum care armonizeaza datele INS cu datele MAI, cu argumentul ca o hotarare a CC bazata pe un cvorum excesiv, respectiv pe “Romania ipotetica”, si nu pe “Romania reala”, va adanci criza politica.

Traian Basescu a aratat ca Institutul National de Statistica (INS) stabileste numarul populatiei stabile de pe teritoriul Romaniei, la momentul la care a fost efectuat recensamantul, fara a avea decesele si persoanele care au implinit varsta de 18 ani dupa aceea.

“INS, in primul rand, stabileste numarul populatiei stabile a Romaniei pe teritoriu. Nu numara si ce e in strainatate, ce e in strainatate cu certitudine se ia din declaratiile de la vecini sau nu se ia de la nimeni. Deci, asta este un aspect. Al doilea aspect este legat de moment. Va mai aduceti aminte cand s-a facut recensamantul? Pai de pe 2 februarie anul trecut cate decese au fost si cate intrari in varsta majoratului? INS are o poza pentru momentul 2 februarie”, a argumentat Basescu.

El a adaugat ca MAI este singura institutie din Romania care are “evidenta populatiei majore la zi”.

“Singura institutie, si asta nu v-o spun acum ca imi convine mie, dar singura institutie care are evidenta populatiei majore din Romania la zi este MAI. Pentru ca acolo se opereaza decesele, acolo se opereaza nasterile, implinirea varstei de 18 ani. Luati si voi, spre exemplu, cifra data pentru alegerile prezidentiale din 2009, pentru alegerile locale din 2012, pentru acest referendum, tot timpul veti vedea ca exista variatii de cateva mii sau cateva zeci de mii, in functie de numarul de decese sau de tineri care implinesc varsta de 18 ani”, a adaugat presedintele suspendat.

Rezultatul final al referendumului va fi anuntat miercuri, la ora 10.30, de Biroul Electoral Central, iar datele vor fi inaintate Curtii Constitutionale, care va decide, cel mai probabil joi, daca il va invalida.

Potrivit legii, pentru a fi validat, ar fi fost necesar ca la urne sa se prezinte 50%+1 din numarul total al cetatenilor cu drept de vot. Numararea buletinelor de vot din 99,97% de sectii arata insa o prezenta de numai 46,23%.

Nemultumit de rezultatul referendumului, USL vrea sa conteste rezultatul la Curtea Constitutionala, pe motiv ca listele electorale nu ar fi fost actualizate.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.