Basescu: Momentul care a declansat criza a fost condamnarea lui Nastase. Dosarele i-au pornit de la colegi de partid

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat joi seara, la TVR, ca “momentul care a declansat criza a fost condamnarea fostului premier Adrian Nastase”, dar a precizat ca nu crede “ca cineva a putut simti urma de satisfactie. El a adaugat ca, in momentul condamnarii fostului premier PSD, politicienii au inteles ca nimeni nu este deasupra legii si ca asa se explica de ce Laszlo Borbely – urmarit penal de DNA – si un grup de parlamentari UDMR au votat pentru suspendare. Pe de alta parte, Basescu a afirmat ca toate dosarele lui Nastase au pornit de la colegi de partid ai acestuia.

“Acela a fost momentul care a declansat criza, momentul in care Adrian Nastase a fost condamnat, si va rog sa ma credeti ca nu cred ca cineva a putut simti urma de satisfactie. Povestea cu bucuria, cu Basescu… Nu!”, a declarat Traian Basescu.

“Adrian Nastase a fost acuzat de oameni din propriul lui partid, de la oameni din propriul anturaj. Si povestea cu casa din Zambaccian, si Matusa Tamara. Nu stiu dosarul Trofeul Calitatii de unde a pornit. De asta m-a deranjat, pentru ca stiam ca si el stie ca acuzatiile vin din propriul partid, insa ma acuza pe mine. Dosarele sunt publice, se poate verifica. Daca cineva vrea sa imi atribuie vreo implicare in ce se intampla prin condamnari, aceasta este ca am facut tot ce am putut sa izolez Justitia de politica. Si, trebuie sa recunosc, mi-a fost destul de usor, in prima faza, pentru ca principalul partid vizat a fost PDL, iar oamenii politici din acesta n-au putut sa vina la mine sa imi propuna sa pun pe cineva anume la Parchet, la DNA, castiau ca nu pot negocia cu mine”, a continuat presedintele suspendat.

El l-a taxat si pe senatorul Catalin Voicu, cel care, desi este condamnat de prima instanta la 5 ani de inchisoare cu executare, a votat in Parlament suspendarea presedintelui tarii. “In mod categoric exista vointa d-lui Voicu de a-si rezolva dosarele asa cum stie el insusi, ca in vremurile trecute. Au fost mai multe apropouri batute de apropiati ai sai”,a spus Basescu.

El a adaugat ca, in momentul condamnarii lui Nastase, politicienii au inteles ca nimeni nu este deasupra legii.

“In momentul condamnarii lui Adrian Nastase, atunci toti politicienii au inteles ca nu mai este drum si nimeni nu e deasupra legii, iar coruptia transpartinica nu a facut decat sa accelereze acest proces. Chiar daca si l-a dorit Crin Antonescu sau Victor Ponta, nu era creata masa critica. Asta e si explicatia de ce un om cu care am lucrat, domnul Borbely, si un grup de parlamentari UDMR au votat pentru suspendare. I-am sustinut de multe ori, am luat in piept explicatii pe care ar fi trebuit sa le dea ei, numai din dorinta de a proteja Guvernul si coalitia pentru a asigura stabilitatea tarii”, a aratat Traian Basescu.

Intrebat daca are ceva sa isi reproseze, presedintele suspendat a spus: “Am o rigiditate si o incapatanare in a face statul sa functioneaza ca un stat democratic, o determinare de a nu face compromisuri”. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.