Basescu: “Cu camere video in sectiile de vot si cu declaratii pe propria raspundere din partea celor de pe listele suplimentare riscurile de frauda se reduc”

Presedintele suspendat Traian Basescu sustine ca riscurile de frauda se reduc daca se monteaza camere de luat vederi si se aplica acelasi sistem al declaratiilor pe propria răspundere din partea participanţilor la vot pe listele suplimentare. El a raspuns duminica, intrebat de jurnalisti daca ii este teama de fraudarea referendumului, ca “n-as spune ca n-am ingrijorari legate de asta, dar vom vedea”. Basescu atentioneaza de cateva zile ca “se infiinteaza sectii speciale de vot prin baruri, discoteci, restaurante, hoteluri” si ca nu gaseste justificata prelungirea programului de vot pana la ora 23.00, intrucat in mediul rural “la ora 22.00 oamenii sunt de mult in case, nu mai circula nimeni pe ulitele satului”. Ingrijorati se simt si cei din PDL, care au solicitat ca toti cei care vor vota in alta localitate decat cea de resedinta sa dea o declaratie pe propria raspundere precum ca nu au votat si in alta parte – asa cum s-a procedat si la prezidentialele din 2009, la cererea PNL si PSD. Premierul Victor Ponta, aflat la mitingul USL de la Iasi, a spus ca nu are nimic impotriva, dar ca el stie ca se folosesc camere video doar la Bacalaureat.

“Camere de supraveghere au fost si la alegerile prezidentiale trecute, si nu văd de ce nu ar fi acum, iar dacă avem in vedere ca, in momentul de fata, se organizeaza sectii de votare si prin restaurante, pe litoral, si prin baruri si prin ceea ce intrece orice imaginatie, cred ca un sistem de supraveghere este necesar”, a spus Traian Basescu.

Partidul Democrat-Liberal isi exprima temerea fata de un posibil turism electoral, dar ii avertizeaza public pe toti cei care ar fi tentati sa voteze multiplu la referendum sa nu riste, pentru ca PDL va face plangeri penale impotriva acestora, indiferent de nume.

“Vrem sa tragem un semnal de alarma ca PDL are toata logistica necesara sa identifice, chiar in ziua votului, pe cei care au tentatia votului multiplu. Fac apel public la cei care sunt tentati sa nu riste, pentru ca PDL va face plangere penala indiferent de nume, impotriva tuturor celor care voteaza multiplu”, a precizat duminica, intr-o conferinta de presa, Adriean Videanu.

“Cetatenii sa nu se lase ademeniti de PSD, ca risca dosar penal!”

El a spus ca, imediat dupa referendum, marti, 31 iulie, PDL ii va da nominal pe toti cei care au votat pe listele suplimentare si daca au votat si pe cele permanente.

PDL face apel la cetateni “sa nu se lase ademeniti de politicieni sa voteze multiplu, pentru ca PDL are toate instrumentele necesare pentru a-i identifica, in cel mai scurt timp cu putinta, si li se va intocmi dosar penal”.

Videanu a prezentat si o analiza pe toate judetele privind voturile anulate si votul pe listele suplimentare la alegerile locale din iunie, aratand ca voturile anulate au reprezentat 3,67%.

Fraudare prin schimbarea proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor

La randul sau, europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu sustine ca cei care l-au suspendat pe Traian Basescu pregatesc fraudarea referendumului “prin schimbarea proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor intr-unul singur, care nu specifica toate persoanele care au votat si pe liste suplimentare, ora extinsa pana la care se va vota, dar si prin intentia de schimbare a sefului STS”.

“Prin Ordonanta 41 si prin legea care a fost votata in Parlament acum si care este atacata la Curtea Constitutionala din nou, procesul-verbal de consemnare a rezultatelor a fost schimbat. Si exista un singur proces-verbal si pentru referendumul regional si cel national (…) Dupa parerea mea, este o invitatie la frauda si, in acelasi timp, este o acoperire a fraudei, pentru ca nu vom sti niciodata ce s-a intamplat”, a declarat Marian Jean Marinescu.

El a acuzat ca este vorba despre o fapta premeditata prin modificare legii.

Cale lunga de la sectia de votare la centrul judetului

“Singura cale de verificare a acestui proces-verbal este ca numarul participantilor trebuie sa fie egal cu numarul celor care au spus «DA» plus numarul celor care au spus «NU» plus numarul de voturi nule. Acest proces-verbal se poate modifica pe drum, de la sectie la centrul judetului, printr-o singura actiune a pixului, pentru ca nu exista niciun fel de alta cheie de verificare”, a afirmat europarlamentarul.

Marian Jean Marinescu a reclamat si ca intentia de schimbare a sefului STS din functie chiar inaintea alegerilor ascunde un alt interes, iar instalarea unui telefon special la sediul de campanie al presedintelui suspendat Traian Basescu si convocarea Consiliului Suprem de Aparare a tarii sunt motive hilare.

“Motivul nu a fost, clar, cel invocat. Motivul este ca pe aceste linii de comunicatie, apartinand STS-ului, se transmit rezultatele votului de duminica. Dupa mine, este iarasi un semn ca duminica se vor intampla – este o opinie personala – lucruri necurate”, a spus europarlamentarul.

PDL va numara prezenta la din ora in ora si va face numaratoare paralela

Marian Jean Marinescu a avertizat si el ca PDL are ca arme impotriva acestor tentative de fraudare numaratoarea paralela, dar si numaratoarea prezentei, din ora in ora.

El recomanda, pentru a se preveni o posibila frauda, ca romanii sa mearga la vot cat mai tarziu si sa verifice acolo “daca nu cumva au votat cei de peste drum care sunt plecati de mult si nu sunt in oras”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.