Basescu, parlamentarilor USL: “Este mai important pentru dvs. sa puneti mana pe Justitie pentru a va apara penalii – vine randul lui Voiculescu”

Presedintele Traian Basescu a punctat in discursul sau in fata Parlamentului, inaintea votarii suspendarii, ca s-a bucurat pentru faptul ca, in avizul consultativ dat cererii de suspendare, “Curtea Constitutionala nu constata nicio abatere a Presedintelui care sa justifice suspendarea, asa cum ea este prezentata in art. 95 din Constitutia Romaniei”. Seful statului a acuzat PSD si PNL ca “la fel ca in 2007, odata junsi la guvernare, impreuna, primul lucru de care ati considerat ca trebuie sa va ocupati este suspendarea Presedintelui”, iar “pana la atingerea acestui scop politic trebuia sa inlocuiti din functie Avocatul Poporului, pentru a emite ordonante neconstitutionale”. “Ceea ce faceti de doua saptamani nu reprezinta nimic altceva decat o puternica zdruncinare a statului de drept, spre a-l pune la dispozitia USL”, a denuntat seful statului. Basescu a acuzat si ca “este mai important pentru dumneavoastra sa puneti mana pe toate parghiile puterii, inclusiv pe Justitie, pentru va apara penalii – vine randul d-lui Voiculescu (…), l-ati salvat acum doua saptamani, nu stiu daca fara sa puneti mana pe structurile Justitiei veti reusi sa o faceti si in continuare”.

“Se pare ca eu nu reusesc sa coabitez cu PSD-ul si cu PNL-ul. In 2007, atunci cand guvernul liberal era in parteneriat cu PSD-ul, din Parlament ati recurs la suspendarea Presedintelui. Acum va aflati din nou la guvernare, impreuna, si primul lucru de care ati considerat ca trebuie sa va ocupati este suspendarea Presedintelui. Sigur, ca sa ajungeti la suspendarea Presedintelui, trebuia sa inlocuiti din functie Avocatul Poporului, pentru a emite ordonante neconstitutionale, spre a va putea atinge scopul politic. Vreau sa stiti ca sunt lucruri mai importante decat atingerea scopurilor politice si un lucru care este infinit mai important este stabilitatea tarii si reputatia tarii”, si-a inceput Basescu discursul.

“Ceea ce faceti de doua saptamani nu reprezinta nimic altceva decat o puternica zdruncinare a statului de drept, spre a-l pune la dispozitia USL. Eu cred ca este o greseala si ceea ce ati facut va avea consecinte pe termen lung. N-as vrea sa intru acum in detalii, dar va asigur ca ori nu aveti o evaluare corecta asupra a ceea ce faceti, ori o aveti si nu va pasa, pentru ca este mai important pentru dumneavoastra sa puneti mana pe toate parghiile puterii, inclusiv pe justitie, pentru va apara, eventual, penalii – vine randul domnului Voiculescu, daca am inteles bine din presa. L-ati salvat acum doua saptamani, nu stiu daca fara sa puneti mana pe structurile justitiei veti reusi sa o faceti si in continuare”, a acuzat el.

“Refuzati revizuirea Constitutiei, sa ajugem la 300 de parlamentari”

“Sigur, parerea mea este ca obiectivul principal pe care il aveti este sa puneti sub control justitia. De asemenea, refuzati sa duceti la indeplinire rezultatul referendumului din noiembrie 2009, prin care trebuia revizuita Constitutia, si sa ajugem la 300 de parlamentari si la Parlament unicameral, iar crearea acestei “revolutii” violente, din punct de vedere legislativ, credeti dumneavoastra ca acopera acest deficit de responsabilitate fata de poporul pe care pretindeti ca, prin actiunea de astazi, il reprezentati”, a denuntat seful statului.

“Ma acuzati ca nu am respectat deciziile CCR. Premierul a facut-o, mergand la Consiliul european”

“Ma acuzati ca nu am respectat deciziile Curtii Constitutionale. Domnilor, minciuna trebuie sa fie si ea in niste limite acceptabile. Ca sa nu fie minciuna aceasta afirmatie a dumneavoastra, ar fi posibil sa fie probata daca imi dati un singur exemplu cand eu nu am respectat deciziile Curtii Constitutionale. Poate ca am facut greseala sa le comentez. Dar sa nu le respect, asta, niciodata. Probabil, acest punct a fost inscris exact pentru a acoperi sfidarea pe care insusi Premierul a facut-o, legat de decizia Curtii Constitutionale, prin care i se spunea ca nu el poate reprezenta statul roman in Consiliul European”, a continuat Basescu acuzele.

“Ma acuzati ca am dat o informatie corecta despre pansionari si salariati”

Ma acuzati ca am dat o informatie corecta, care venea de la statistica si era legata de numarul de salariati in raport cu numarul de pensionari. La acea vreme, erau 4,1 milioane de salariati si 4,9 milioane de pensionari, iar semnalul public pe care eu l-am tras, a fost legat de faptul ca, niciodata, la nivelul CAS-ului de astazi si de la acea vreme, nu vom putea avea un fond de pensii echilibrat; ceea ce este confirmat si astazi. Astazi, daca priviti in buget, veti constata ca deficitul fondului de pensii este de 3,6 miliarde de euro, iar acest lucru nu poate fi compensat, decat daca marim numarul de salariati, prin realizarea de investitii. Sigur, ceea ce s-a intamplat in aceste zile va reprezenta un impediment in ceea ce priveste atractia Romaniei, pentru invesitii straine. Dar, poate aveti resurse interne sa creati locuri de munca in alta zona”, a explicat presedintele.

“Apropo, profit de acest subiect, sa va spun tururor ca, daca veti tergiversa proiecte, daca nu veti accelera viteza de absorbtie a fondurilor europene, daca nu veti da drumul la investitii straine, in minerit, spre exemplu, va asigur ca nu exista solutie sa alimentati corespunzator bugetul fondului de pensii”, a continuat el.

”Dl senator Voicu (condamnat la 5 ani de inchisoare, n.red.) inteleg ca astazi va vota pentru suspendarea Presedintelui”

“In acuzatiile dumneavoastra, sustineti ca am influentat Justitia. Gresit. Poate multi dintre dumneavoastra aveti rude, cunostinte judecatori sau procurori si, daca ati gasi macar un singur judecator sau un singur procuror din aceasta tara sau un singur ofiter de politie cu care eu sa fi vorbit direct sau caruia sa-i fi transmis mesaje indirecte, cum facea domnul senator Voicu, care inteleg ca astazi va vota pentru suspendarea Presedintelui, deci daca veti gasi un singur astfel de caz, eu imi voi asuma raspundera afirmatiilor dumneavoastra. Dar, daca nu, incetati sa dezinformati”, aacuzat Basescu.

“Ceea ce am facut eu in ceea ce priveste justitie a fost sa o critic in baza rapoartelor din Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), pentru ca ineficienta constatata la un moment dat nu putea fi tinuta ascunsa de romani. Am facut-o si in sedintele CSM unde, prin Constitutie, Presedintele participa si atunci cand participa conduce lucrarile, ca de altfel si atunci cand participa la sedintele de Guvern. Dar cred ca sunt circa 2ani de cand nu m-ati mai auzit criticand justitia dintr-un motiv simplu: a inceput sa mearga si asta ii inspaimanta pe multi; pe multi infractori, fie ca sunt din politica sau sunt din afara politicii, dar cu bune legaturi in politic”, a mai spus el.

“Ati pierdut o ocazie sa raspundeti pozitiv prevederii din Constitutie: suveranitatea poporului se manifesta si in mod direct prin referendum”

“Ma acuzati ca nu s-a urmarit procedura legala in revizuirea Constitutiei. Vreau sa stiti ca gresiti. Proiectul de revizuire a Constitutiei a pornit de la Guvern, mi-am asumat sa fac observatiile legate de acest lucru si, cu observatiile pe textul initial, am trimis proiectul inapoi la Guvern. Proiectul a revenit cu observatiile acceptate si a plecat la Curtea Constitutionala. Nu era misiunea mea sa adaptez observatiile Curtii Constitutionale la textul proiectului, ci l-am trimis, acel proiect, la Parlament. Dumneavoastra puteati decide daca le mentineti, daca le schimbati, daca dati cu totul alt continut proiectului de revizuire a Constitutiei pe care vi l-am transmis si care avea ca principal obiectiv implementarea in Constitutie a referendumului care prevedea Parlament unicameral si 300 de parlamentari”, a argumentat presedintele.

“Sigur, datorita experientei acumulate in functia de Presedinte al Romaniei, nu puteam sa nu propun Parlamentului, in procesul de revizuire, sa tina cont de disfunctionalitatile din interiorul Constitutiei. Pacat ca ati refuzat sa va aplecati asupra acestui proiect si cu ocazia referendumului de suspendare a Presedintelui puteam sa supunem referendumului si noua Constitutie. Ati pierdut o ocazie sa raspundeti pozitiv prevederii din Constitutia Romaniei care spune un lucru simplu: suveranitatea poporului se manifesta si in mod direct prin referendum”, a continuat seful statului.

“USL a refuzat obuna perioada  dialogul cu Presedintele”

“Imi reprosati ca am respins dialogul cu partidele. Cred ca n-ar trebui sa fim intr-o situatie in care sa ne amintim ca au fost putine invitatiile carora USL le-a raspuns. De cele mai multe ori, rapunsurile erau violente, neplacute, trebuie sa recunosc, pentru Presedinte, si a fost o buna perioada in care dialogul cu USL-ul, practic, nu a fost posibil din cauza refuzului de a raspunde pozitiv invitatiilor Presedintelui”, a aratat Basescu.

“Regret afirmatiile cu privire la xenofobie, si niciodata n-au fost sanctionate in instante penale”

“As vrea sa mai fac o ultima precizare, legat de afirmatiile cu privire la xenofobie. Ele au fost in limita la care au fost sanctionate cu avertisment, de catre institutiile statului, si niciodata n-au fost sanctionate in instante penale, desi, de multe ori, acestea au ajuns pana la instantele de judecata. Le regret si sunt de acord ca astfel de afirmatii nu trebuie facute de niciun om politic si, cu atat mai putin, de un sef de stat”, a mai spus presedintele.

“Eu va asigur ca am avut deplina responsabilitate, ca sef de stat, intr-o perioada in care criza economica a lovit cumplit, repet, a lovit cumplit Romania, si problemele legate de finantele tarii au fost tratate, in perioada 2009-2010 si chiar 2011, la nivel de riscuri la adresa securitatii nationale. Va multumesc mult si succes!”, a incheiat Traian Basescu. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.