Băsescu: Pivniceru nu va putea să-mi bage pe gât candidaţi fără valoare la şefia Parchetului General şi DNA

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi seară, într-un interviu la B1Tv, că va avea o discuţie cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, în privinţa nominalizărilor pentru funcţia de procuror general şi de procuror-şef al DNA, dar că aceasta nu va putea să îi “bage pe gât” candidaţi care nu sunt valoroşi. Dimpotrivă, ea va trebui să îl convingă că propunerile îi sunt de calitate, având în vedere şi avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Şeful statului a arătat că „cei mai valoroşi procurori au refuzat să participe la concurs, pentru că şi-au spus: «indiferent care ne este valoarea, ministrul va spune cine va fi». În acest sens,  Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar n-ar fi avut nicio şansă la concurs”.

Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ, joia trecută, numirea lui Ioan Irimie şi a lui Tiberiu Niţu la conducerea DNA, respectiv în funcţia de procuror general, ambii înregistrând 5 voturi “împotrivă” şi unul favorabil, acesta aparţinând ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru. Avizul CSM este consultativ, decizia finală aparţinând şefului statului.

Întrebat cum va proceda dacă ministrul Pivniceru va insista cu cele două propuneri avizate negativ de CSM, şeful statului a răspuns:

“Pot să fac o glumă, să spun: depinde cât de bun avocat va fi doamna Pivniceru, pentru că vom avea o discuţie cu dosarele pe masă. Nu pot să refuz această discuţie. Am obligaţia s-o fac. Vă pot spune că am mai avut situaţii cu aviz negativ şi, în urma discuţiei cu ministrul Justiţiei, am decis să desemnez chiar procurorul general, pentru că legea pune în spatele cuiva responsabilitatea, ce fel de procuror general va avea România, ce fel de procuror şef DNA va avea România. Şi legea, să ştiţi că n-o pune în spatele niciunei comisii. Legea spune: ministrul Justiţiei propune, CSM-ul avizează, consultativ, dar avizează, iar preşedintele decide”, a afirmat Traian Băsescu.

Cei mai valoroşi procurori au refuzat să participe la concurs

Şeful statului a arătat că „din cauza modului în care s-a anunţat că se face selecţia şi concursul pentru ocuparea funcţiilor, cei mai valoroşi procurori au refuzat să participe la concurs, pentru că şi-au spus «indiferent care ne este valoarea, ministrul va spune cine este»”.

„Şi atunci vin şi-i spun doamnei ministru: Nu mai bine, doamnă ministru, citim legea amândoi – nu ne uităm la recomandările Comisiei Europene de a face un proces de selecţie – şi ne asumăm desemnarea… Dar nu poţi să-mi bagi pe gât orice, ci trebuie să fiu şi eu de acord, trebuie să mă convingi că propunerile sunt valoroase, aşa cum ministrul Justiţiei m-a convins pentru Morar şi Kovesi. Asta e!“, a insistat Traian Băsescu.

Morar şi Kovesi nu aveau nicio şansă

Preşedintele a mai spus că Daniel Morar şi Laura Codruţa Kovesi nu aveau nicio şansă în procedura de selecţie şi că, de aceea, au ales să nu se “compromită”.

“Nu avea nicio şansă, nu avea nicio şansă. Era proscrisă şi ea, şi Morar, chiar dacă participau la concurs. Nu li se dădea nicio şansă să câştige. Li s-a spus deschis: Degeaba! Şi atunci au preferat să nu se compromită”, a precizat şeful statului.

CSM a procedat corect prin audierea publică a candidaţilor

Traian Băsescu a arătat din nou că interesul public faţă de cele două funcţii este extraordinar, iar CSM a procedat corect audiindu-i public pe cei doi candidaţi.

El a acuzat că nu sunt normale criticile liderilor USL faţă de modul cum a decurs audierea. “E de un interes public extraordinar cine va ocupa aceste funcţii, pentru orice român. Cum să te supere? A fost mai bine că doamna Pivniceru le-a ţinut pe toate închise, acolo, nu a ştiut nimeni nimic, nici cum s-a notat?”, a spus Băsescu.

În urmă cu o zi, preşedintele a făcut apel la liderii USL să înceteze atacurile la adresa CSM şi ANI, opinând că premierul ar fi trebuit să se refere mai degrabă la “prestaţia celor doi procurori decât să acuze CSM-ul că a organizat, vezi Doamne, un circ, un spectacol”.

„Nu, CSM-ul a fost mai transparent decât Ministerul Justiţiei şi a vrut ca oricine a fost interesat să vadă, din discuţii, calitatea candidaţilor la funcţia de procuror general al României şi la funcţia de procuror-şef DNA, două funcţii cheie ale sistemului de justiţie românesc. Eu nu fac comentarii despre cum mi s-au părut mie, dar nu văd de ce trebuie să ataci o instituţie care a fost transparentă“, a spus Băsescu.

Obiectivul care mi-a mai rămas: să apăr structurile independente ale statului

Marţi seara, şeful statului a reclamat din nou că “de dimineaţă până seara” atacurile politicienilor “nu sunt decât pe ANI, pe parchete, pe justiţie în general şi pe serviciile secrete”.

“Ultima modă – pentru că trebuia terfelită şi instituţia asta, iar aici a început premierul Ponta – este atacul la CSAT”, a susţinut Traian Băsescu.

Preşedintele a declarat că obiectivul care i-a rămas până la finalizarea mandatului este acela de a apăra “structurile independente ale statului” – numirile din justiţie şi cele din serviciile de informaţii.

El a arătat că, electoral, nu are cum să-i incomodeze pe cei de la USL, întrucât este un om realist şi ştie cum stă la capitolul simpatie populară, dar susţine că le este incomod pentru că aceştia nu pot avea acces la structurile independente ale statului legate, într-un fel sau altul, de preşedinte.

Numirile, marea miză politică

„Este o presiune enormă şi asta e miza: să poată numi şefii de servicii secrete, să poată numi procurorul general, adjuncţii procurorului general, să poată numi procurorul şef DNA, adjuncţii şi vine îndată, în 2013, scadenţa pentru preşedintele Înaltei Curţi, adjuncţilor ÎCCJ. Miza aici este, miza este puterea totală şi resubordonarea instituţiilor independente ale statului către politic. Or, bătălia mea, dacă mi-a mai rămas vreun obiectiv major până la terminarea mandatului, este să blochez această tentaţie”, a insistat Traian Băsescu.

Şeful statului a opinat că, dacă Crin Antonescu s-ar afla în funcţia de preşedinte, nu ar rezista presiunii partidelor privind influenţarea principalelor instituţii independente ale statului, spre deosebire de grija sa din perioada de guvernare a PDL de a asigura izolarea instituţiilor statului de presiunea partidului sau a guvernului.

“Am avut grijă ca de ochii din cap de izolarea principalelor instituţii ale statului de influenţa politică, fie că au fost parchete, fie că au fost servicii de informaţii. Oamenii uită sau nici nu mai vor să recunoască că sunt primul preşedinte care a dat serviciile de informaţii unor politicieni proveniţi din alte partide. Am izolat parchetele de partidele aflate la guvernare. Nu cred că Antonescu ar rezista la o astfel de presiune sau nu cred că n-ar face pe placul partidelor. Eu n-am făcut. N-am făcut pentru că am înţeles că, oricare ar fi riscul politic în relaţia cu alianţa aflată la guvernare – şi, slavă Domnului, au pierdut şi ei (PDL, n. red.) destui primari, destui demnitari, care arestaţi, care condamnaţi -, importanţa construcţiei unor instituţii ale statului independente este deasupra oricărui interes de relaţie între mine şi partidele care conduceau guvernul”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a insistat că nu ar fi decât “un târgoveţ de putere” dacă ar ceda USL în privinţa controlului acestor instituţii: “Vă repet, marea mea problemă în relaţia cu USL-ul nu este niciuna alta decât controlul instituţiilor, controlul justiţiei, în mod deosebit, al ANI, al serviciilor secrete. Dacă le-aş da asta, aş avea linişte, dar n-aş mai fi preşedinte. Aş fi un târgoveţ de putere”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.