Băsescu: Ponta să-şi asume ca lider al PSD formarea unui nou Guvern, dar să nu mai fie premier

Traian Băsescu observă “frenezia” lui Victor Ponta de după pierderea alegerilor prezidenţiale de a forma un nou Guvern, dar îi cere să nu mai facă parte din el ca premier, deoarece s-a discreditat în faţa UE atât prin plagiat şi prin „lovitura de stat din vara lui 2012”, cât şi prin faptul că a fost spion în timp ce deţinea calitatea de procuror. Iar după blocarea alegerilor prezidenţiale în Diaspora, premierul a devenit în acest moment “un bolovan de piciorul României”.

“Chiar dacă sunt la sfârşit de mandat, pentru binele României public îl rog pe Victor Ponta să-şi asume în calitate de preşedinte PSD formarea unui nou guvern, dar din care domnia sa să lipsească. Pentru binele României şi pentru credibilitatea României”, a spus preşedintele, într-o declaraţie făcută aseară de la Palatul Cotroceni.

Argumentele sale sunt, pe lângă plagiatul lui Ponta, “discreditarea acestuia în faţa UE” după ce a fost “artizanul loviturii de stat din vara lui 2012″ şi faptul că Ponta “a fost ofiţer acoperit într-un serviciu de informaţii în perioada 1997-2001 fără să spună public acest lucru”, deoarece a încălcat Constituţia, fiind şi procuror în acelaşi timp.

Ultimul element al “discreditării” lui Victor Ponta este blocarea alegerilor prezidenţiale din Diaspora – iar DNA a preluat ieri şi ancheta începută de Parchetul General, după ce a constatat fapte de corupţie ale unor demnitari, într-o anchetă proprie asupra modului de organizare a celor două tururi de scrutin.

“Nu ar exista ţară în UE în care, dacă s-ar crea situaţia de la turul I şi turul al II-lea la alegeri prezidenţiale, aşa cum s-a creat pe 2 şi 16 noiembrie, prim-ministrul să nu demisioneze. La noi, domnul Ponta se consideră îndreptăţit să rămână în funcţie. Stai, frate, la partidul tău care te susţine, care te-a votat, dar nu murdări imaginea României! Fac apel la Victor Ponta să înţeleagă că în acest moment a devenit un bolovan de piciorul României”, a spus Traian Băsescu.

Amintim că premierul Victor Ponta a anunţat că va face la mijlocul acestei luni o remaniere a Guvernului, în care va coopta şi partidul lui Tăriceanu – PLR, neînregistrat încă la tribunal, iar Tăriceanu a spus că vizează portofoliile Finanţelor şi Economiei.

Guvernul Ponta are 28 de miniştri, faţă de 16, în Guvernul Boc.

Redăm celelalte declaraţii ale preşedintelui pe acest subiect:

„- Devine de neînţeles frenezia cu care domnul Ponta încearcă să formeze un guvern în jurul domniei sale. Vreau să spun că politicianul Ponta este complet discreditat în interiorul Uniunii Europene. Este complet discreditat şi prezenţa domniei sale în fruntea Guvernului, nu este decât un element de discreditare şi pentru România, indiferent care este majoritatea în parlament.

– Elementele pe care îmi susţin această afirmaţie, dincolo de ceea ce ştiu sunt chiar faptele domniei sale. În Europa nu s-a uitat faptul că a fost unul din artizanii loviturii de stat din vara anului 2012. La acest lucru domnul Victor Ponta a adăugat şi a reconfirmat înclinaţia sa spre lipsă de democraţie cu ocazia alegerilor prezidenţiale.

– Când, deşi prin lege responsabilitatea organizării alegerilor aparţine Guvernului, deci primul responsabil este Victor Ponta, nici în turul I, nici în turul al II-lea nu s-au asigurat condiţii pentru ca românii să-şi poată exercita votul.

Nimeni în Uniunea Europeană nu crede că a fost o întâmplare. Toţi au înţeles că a fost un blocaj generat de Guvern pentru că tradiţional stânga nu obţine majoritatea voturilor din diaspora. Deci, este un alt element care îl discreditează profund pe domnul Victor Ponta.

– Un al treilea lucru. Plagiatul domniei sale care se adaugă şi el la imaginea unui premier. Nu a existat ministru sau demnitar în Europa care să nu demisioneze când este acuzat de plagiat. Domnia sa încă mai crede că faţă de acţiunile pe care vi le-am expus, plagiatul nu contează, nu contează pentru el care are o biografie falsificată, dar pentru europeni contează.

– Iar dânsul vrea să fie din nou prim-ministrul Guvernului României într-un guvern refăcut, să spunem recârpit, în condiţiile în care are şi acest element în bagajul de aprecieri pe care îl poate primi de la politicienii europeni.

– În sfârşit, faptul că în intervalul 1997-2001 a fost ofiţer al unui serviciu de informaţii fără să facă public acest lucru, iar această activitate a fost în flagrantă contradicţie cu prevederile Art.131 din Constituţie, care interzice procurorilor să aibă şi alte funcţii publice este un alt element de discreditare profundă a domnului Victor Ponta“. 

Replica Firea

Replica a venit imediat, din partea purtătorului de cuvânt al PSD, Gabriela Firea:

“În legătură cu solicitarea demisiei premierului Victor Ponta, cerută de către preşedinte, PSD aminteşte că Traian Băsescu nu a fost niciodată în măsură să solicite demisia cuiva după votul din 2012 de la Referendum, când 7,4 milioane de români au votat pentru suspendarea sa. Din fericire, rămânerea lui Traian Băsescu în funcţie nu mai durează decât câteva zile. În paralel cu încetarea mandatelor sale, sperăm să se puna punct şi politicii demagogice pe care a brevetat-o”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.