Băsescu: Preferatul Monei Pivniceru e Vlasov, de la Camera de Comerţ. Credeţi că îl face procuror şef?

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat din nou, marţi seara, amânarea nominalizării noului procuror general şi a procurorului şef al DNA, de către ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, motiv în plus să nu fim luaţi în calcul la Consiliul JAI de săptămâna viitoare, când se va discuta despre intrarea României în Schengen. Ulterior, răspunzând întrebării dacă ştie că ministrul Pivniceru îl preferă la şefia Parchetului General pe Florin Maghiar, despre care presa a relatat că a absolvit facultatea la fără frecvenţă şi a rămas repetent la Drept penal, şeful statului a afirmat că ştie că “preferatul” Monei Pivniceru, este Mihail Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Traian Băsescu a adăugat, ironic: “Credeţi că îl face pe Vlasov procuror general? Eu nu cred. Din câte ştiu, este economist, nu jurist”.

Mihail Vlasov este preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, iar presa a arătat zilele acestea că el doreşte preluarea Registrului Comerţului, instituţie aflată în acest moment în subordinea Ministerului Justiţiei.

Şeful statului a spus că a cerut, în scrisoarea trimisă săptămâna trecută premierului Victor Ponta şi preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, desemnarea pentru numirea procurorului general şi a procurorului şef al DNA, menţionând că aceştia ar trebui să fie recunoscuţi din punct de vedere al competenţei profesionale, al integrităţii şi al rezultatelor înregistrate împotriva corupţiei.

“Nu ceream nici nume, nici prieteni, nici nimic altceva”, a spus Băsescu.

Selectarea procurorilor, „o mare poveste”

“Sigur că n-o să placă multor ţări faptul că miniştri care au dosare pe rol sunt în Guvern, că selectarea procurorilor e o mare poveste, în România, sau că parlamentarii iarăşi îşi consolidează imunitatea”, a anticipat şeful statului.

“Credeţi că statele membre din Uniunea Europeană nu-şi pun problema: (…) „Ce interese poate să aibă Puterea, de nu găseşte doi procurori care să aibă o bună reputaţie profesională care să fi lucrat în zona anticorupţie cu bune rezultate?” Slavă Domnului, avem trei miniştri deja încarceraţi. Nu vorbim de alte categorii de înalţi funcţionari: secretari de stat, parlamentari. Judecaţi, condamnaţi, încarceraţi. Deci, avem oameni care au avut curaj să facă astfel de dosare. Primari – slavă Domnului, câţi avem! Din tot spectrul politic. Deci, este foarte greu să-i faci pe partenerii noştri în UE să înţeleagă de ce în România nu poţi să desemnezi cu uşurinţă un procuror general şi un procuror-şef DNA, de ce nu poţi să te lipseşti de un ministru care are dosarul pe rolul instanţelor, de ce nu poţi să faci un statut al parlamentarilor, care să nu-i aşeze deasupra legii?”, a întrebat retoric Traian Băsescu.

Daniel Morar, cauză pierdută

Totodată, preşedintele a afirmat că în discuţiile avute anul trecut cu ministrul Justiţiei, înainte ca aceasta să îi trimită nominalizările respinse de el pentru funcţiile de procuror general şi procuror-şef al DNA, i-a făcut sugestia să ţină cont de candidatura lui Daniel Morar.

“Am avut mai multe discuţii cu ministrul Justiţiei, înainte de prima desemnare; şi sigur că i-am sugerat: „ Îl aveţi pe Morar, care are dreptul să crească în carieră, a avut rezultate bune la DNA, putem să facem o desemnare care este, sigur, necontrolată”. Dar după eşecul primei desemnări, nu am mai pomenit niciodată un nume. Aştept un procuror care să îndeplinească criteriile pe care le aşteaptă şi UE. Nu vrea doamna ministru, nu vrea! Să mai găsească vreun procuror fără niciun dosar!”, a spus Băsescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.