Basescu: “Primul lucru pe care il fac dupa intoarcerea la Cotroceni va fi sa cer institutiilor statului sa ii aduca in fata legii pe cei responsabili de drama prin care trece Romania”

Traian Basescu a anuntat luni seara, la emisiunea “Sub semnul intrebarii” de la B1TV, ca primul lucru pe care il va face dupa intoarcerea la Cotroceni va fi sa ceara institutiilor statului sa-i faca sa raspunda in fata legii “pe toti cei responsabili de drama prin care trece Romania”.  Presedintele suspendat i-a enumerat pe premierul Victor Ponta – “pentru ca a emis Ordonante de Urgenta despre care stia ca nu sunt constitutionala” si pe ministrul Justitiei – care “a avizat un act neconstiutional in cunostinta de cauza”. Insa nu sunt vizati numai ei. Despre Crin Antonescu a aratat ca “mi-e greu sa va spun ce va face dupa ce ma intorc la Cotroceni”, fara a parea ca il crede ca se va retrage definitiv din viata publica.

“Romania va avea de suferit multi ani, pentru ca s-a descalificat ca stat de drept, s-a aratat a fi o tara cu institutii subrede. Nimeni n-a crezut vreodata ca, prin abuz de putere, se poate face statul nefunctional in 3 zile. In Armata, se dau grade la apelul de seara si vine comandantul de companie si seara te avanseaza la gradul de fruntas. Asa s-a intamplat la noi cu avansarea la Senat: de unde era omul care avea cele mai putine prezente, a devenit sef la Senat si presedinte interimar”, a spus Traian Basescu amintind episodul cu schimbarea fulger a lui Vasile Blaga de la presedintia Senatului, pentru a-l aduce pe Crin Antonescu in postura de a ajunge la Cotroceni.

Traian Basescu a amintit si despre ce i-a facut Parlamentul: “Presedintele: l-ati chemat pe data de 5, i-ati citit despre niste vorbe – nu fapte, asa cum zice Constitutia – si pe data de 6 (iulie, n.red.) l-ati suspendat. Ce fel de stat este acesta, unde primii 3 oameni in stat sunt decapitati in 3 zile? Iar asta s-a intamplat in Europa!”, a acuzat el.

“Eu propun ca USL sa raspunda, dupa data de 30 iulie, pentru tot ce au facut. Ponta, de pilda, sa raspunda pentru emiterea de Ordonante de Urgenta. Stia ca emiterea de OUG pentru suspendare nu e constitutionala, dar a dat-o. Ministrul Justitiei a avizat un act neconstiutional in cunostinta de cauza”, a continuat presedintele suspendat.

“Nu pot sa-i iert pentru ce au facut Romaniei”

Traian Basescu a continuat atacul, spunand ca “un grup de puscariabili isi bat joc de stabilitatea acestei tari”. “Este revoltator si nu poate ramane fara raspundere aceasta actiune. Niste indivizi au pus deasupra interesului national de stabilitate interesele lor sa nu ajunga in puscarie sau ego-ul unora dintre ei sa aiba acces la functii”, a acuzat Basescu.

“Imi permit sa spun: abia acum vine criza! O paiata si un plagiator fac jocurile in tara asta, in interesul lor si al lui Voiculescu, in conditiile in care agricultura are de suferit din cauza secetei, in conditiile in care fluctueaza cursul valutar, in conditiile in care situatia in Europa e din ce in ce mai grea”, a adaugat el.

“Cum te simti, ca presedinte jucator, cu 8.000 de voturi?!?”

Traian Basescu s-a intrebat apoi “cum Dumnezeu te simti tu, oare, ca presedinte jucator, cand tu ai iesit pe locul 2 sau 3 la parlamentare, ai iesit cu 8.000 de voturi?!?”, l-a atacat presedintele suspendat pe Crin Antonescu, cel care a intrat in Parlament prin redistribuirea voturilor la alegerile din 2008, de pe locul 2, cu doar 9.000 de voturi.

“Cand ai 5 milioane si jumatate de voturi, iti mai permiti”, a facut Basescu referire la el.

“Nu pot sa-i iert pentru ce-au facut Romaniei”, a insistat presedintele suspendat.

“Pe Ponta ca premier il tunde viata, si-a pierdut credibilitatea”

El a mai spus ca nu refuza coabitarea cu USL, insa Victor Ponta s-a autoxclus. „Eu nu il exclud pe Ponta de la coabitare, s-a autoexclus. Il va tunde USL-ul pentru ca se uita toata Europa la el. Pe Ponta ca premier il tunde viata, si-a pierdut credibilitatea”, a mai spus Traian Basescu.

Presedintele suspendat a adaugat ca nu a mai incercat sa propuna un guvern dupa caderea Guvernului Ungureanu deoarece voia sa micsoreze perioada de instabilitate. “Vedeti ce s-a intamplat!. Niste oameni politici mici si niste puscariabili au zis: ‘ce ne trebuie noua stabilitate, noua ne trebuie justitia. Nu le-a pasat de tara asta’. S-ar putea sa aiba o surpriza si la referendum sa nu se prezinte electoratul USL”, a atentionat Basescu.

“Constitutia prevede lungimea unui mandat prezidential”

Presedintele suspendat a mai spus ca “ei tot cred ca sunt prea mari ca sa respecte Constitutia”. “Asa cred ei (ci din USL, n. red.), dar nu se va putea. Ar fi ultima lovitura pe care s-o dai Romaniei. Constitutia prevede lungimea unui mandat prezidential”, a precizat el

Traian Basescu a precizat apoi ca “singura institutie care valideaza un referendum este CCR”.

In privinta referendumului, presedintele suspendat a anuntat ca va decide marti, impreuna cu PDL, sa il boicoteze, si a explicat si de ce va proceda asa: “Daca s-ar valida referendumul, s-ar acoperi cu votul popular lovitura de stat. Trebuie facut tot ce se poate pentru ca el sa nu se valideze,iar oamenii astia sa raspunda”, a conchis Traian Basescu

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.