Băsescu: Revizuirea Constituţiei trebuie să includă rezultatele referendumului din 2009: parlament unicameral cu 300 de aleşi. CCR a decis

Traian Băsescu le strică din nou ploile celor din USL: el a avertizat, marţi seară, că revizuirea Constituţiei nu se justifică dacă nu se pune în aplicare referendumul din 2009, prin care românii au decis, cu vot masiv, reducerea la 300 a numărului parlamentarilor şi parlament unicameral. Or, liderii USL intenţionează să organizeze alt referendum – în 24 şi 25 mai, odată cu alegerile europarlamentare -, prin care să păcălească populaţia cu un chestionar în care se anunţă revenirea la votul pe listă şi reducerea la 300 a membrilor Camerei Deputaţilor. “Nu spun însă şi câte sute de senatori vor fi”, a denunţat Băsescu, acuzând că se va crea o confuzie în legătură cu ce s-a în 2009. Pe de altă parte, şeful statului a avertizat că trebuie pusă în aplicare decizia Curţii Constituţionale din vara lui 2012, prin care este declarată obligatorie respectarea rezultatului referendumului din 2009. Mai pe româneşte, dacă doresc modificarea Constituţiei, cei de la putere trebuie să includă neapărat şi ce au votat românii acum 5 ani.  

Traian Băsescu a catalogat drept “ultima trăsnaie a alianţei USL” încercarea de a trece prin referendum revizuirea Constituţiei, odată cu europarlamentarele.

“Este în regulă, dar va trebui să ţină cont de câteva lucruri foarte importante. Primul şi cel mai important este Decizia Curţii Constituţionale nr. 682/2012 – deci e proaspătă, de un an şi jumătate -, în care se spune că este obligatorie respectarea rezultatului referendumului care viza parlament unicameral şi număr maxim de 300 de parlamentari”, a precizat Traian Băsescu.

CCR: Voinţa poporului nu poate fi ignorată de aleşi

“Nu cred că la un interval atât de scurt Curtea Constituţională îşi va schimba jurisprudenţa şi e destul de lung paragraful de interes, dar măcar câteva elemente să vă dau din el. Ceea ce distinge un referendum consultativ de unul decizional nu este, în principal, chestiunea privitoare la respectarea sau nu a voinţei populare. Deci, ştiţi povestea cu „e consultativ referendumul”, dar Curtea spune foarte clar: „Această voinţă nu poate fi ignorată de aleşii poporului, întrucât este o expresie a suveranităţii naţionale””, a citat şeful statului din decizia CCR.

Traian Băsescu a explicat că “în aşa-numitul referendum consultativ voinţa populară nu poate fi ignorată, pentru că este definită ca fiind expresie a suveranităţii naţionale”.

Mai mult, Curtea constată că reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale de la Art. 1, 2 şi 61, a avertizat preşedintele.

“Crin Antonescu şi-a luat rolul mincinosului”

“Deci, povestea pe care vrea s-o prezinte Crin Antonescu – de data asta, şi-a luat rolul mincinosului, spunând „facem 300 de deputaţi”, uitând să spună câte sute de senatori face – nu va putea trece de Curtea Constituţională. S-au aruncat într-o minciună publică ambii lideri ai USL, o minciună care va duce la dezorientarea electoratului şi va face ca nimeni să nu mai înţeleagă nimic. Eu nu cred că un proiect de Constituţie care nu va ţine cont de referendumul din 2009 va fi acceptat de Curtea Constituţională, pentru că referendumul nu este consultativ la aplicare, este consultativ pentru că trebuie pus în aplicare de o altă instituţie, în cazul nostru Parlamentul. Şi asta spune aici Curtea Constituţională, că sunt referendumurile executorii, spre exemplu, cel de aprobare a Constituţiei sau de revocare a preşedintelui, acelea sunt executorii, le face validarea Curtea Constituţională şi s-a terminat”, a explicat Băsescu.

Poporul suveran încurcă USL

El a arătat că “un refendum consultativ implică, însă, ca o altă structură – în cazul nostru Parlamentul – să pună în aplicare rezultatul referendumului ca efect al executării suveranităţii de către popor”.

“Aici aş mai face câteva comentarii. Am văzut ideea hilară promovată de cei doi lideri ai USL precum că solicitarea viitorului preşedinte pentru un referendum o va aproba Parlamentul. Nu poate s-o aprobe. Atunci, nu mai există instrumentul referendumului prin care preşedintele să se poată adresa poporului şi poporul suveran să înfrângă eventual voinţa Parlamentului, atunci când este cazul, când Parlamentul îşi pierde orizontul şi nu mai răspunde solicitărilor poporului suveran. Sigur, cu respectarea criteriilor de valabilitate a referendumului”, a explicat preşedintele.

Desemnarea premierului este atributul preşedintelui 

Traian Băsescu a mai spus că mai vede “o trăsnaie – exact ca aceea prin care Năstase îşi făcuse Constituţie cu 5 ani de mandat”, şi anume prevederea prin care partidul cu cel mai mare număr de mandate să dea automat prim-ministrul, luând preşedintelui atributul de a-l desemna.

“Vreau să ştiţi că, în foarte multe democraţii, mandatul se poate da şi celui mai mic partid intrat în Parlament, dacă asta este soluţia să strângi 51%, pot fi două partide mai mari, echilibrate, care nu se înţeleg asupra desemnării premierului şi, atunci, se dă mandatul reprezentantului celui mai mic partid, sunt foarte multe cazuri în Europa. Pe propunerea PSD, cu certitudine, vom avea situaţii când după alegeri, în baza înţelegerii partidelor de pe locul doi, trei, patru, nimeni nu se va duce la guvernare şi cu un partid care a luat treizeci şi ceva la sută nu poţi să faci guvern, cade guvernul şi se reiau alegerile. Or, asta ar însemna instabilitate. Este o mare greşeală”, a arătat Traian Băsescu.

Niciun partid nu va fi dispus să dea PSD-ului un cec în alb 

Preşedintele a precizat că “PSD se gândeşte la el azi, poate ar fi bine să se gândească la ţară, nu numai la interesele de a se perpetua la guvernare, pentru că nu va reuşi”.

“Nu va reuşi. Niciun partid nu va fi dispus să dea un cec în alb PSD: „Du-te şi fii tu veşnic la guvernare, iar noi, cât om trăi, om sta pe lângă tine”. Nu se va întâmpla acest lucru şi va fi sancţionat la primele alegeri, vă asigur”, a anticipat Traian Băsescu.

În concluzie, şeful statului a insistat că “ceea ce au scris până acum este de mult prea proastă calitate, nu trebuie să facem o Constituţie pentru interesele lui Ponta şi Crin de astăzi, ci ne trebuie o Constituţie pentru viitorul României”.

El a adăugat că “CCR a creat foarte multă jurisprudenţă în interpretarea Constituţiei, iar dacă revizuirea Constituţiei nu se face pentru a pune în aplicare referendumul din 2009 nu se justifică revizuirea, pentru că, la ce era neclar, Curtea Constituţională a emis deja jurisprudenţă care acoperă toate interpretările din Constituţia actuală a României”.

Amintim că USL a modificat Legea electorală în 22 mai 2012, imediat după ce a ajuns la putere după căderea Guvernului Ungureanu, iar de voinţa românilor s-a ales praful: în loc de 300 de parlamentari şi parlament unicameral ne-am ales cu 588 de aleşi, aproape dublu, în două Camere.

La referendumul din 2009 s-au pronunţat 85% dintre români, respectiv  peste 7,7 milioane au votat pentru reducerea la 300 a numărului parlamentarilor şi peste 6,7 milioane au votat pentru parlament unicameral.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.