Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcţie a lui Fătuloiu

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul pentru eliberarea din funcţie a şefului Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, Dan Fătuloiu, anunţă Administraţia prezidenţială, fără alte precizări. Fost şef al Poliţiei Române şi fost secretar de stat în MAI, Fătuloiu a preluat conducerea ITPF Oradea în ianuarie 2013, într-o oarecare tăcere, după ce a revenit în ţară în urma unei detaşări în străinătate, generată de scandalul cu omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu care a venit să-i dea şpagă chiar în sediul MAI şi a fost prins în flagrant de DNA, fiind denunţat chiar de Fătuloiu şi de fiul său.

Dan Fătuloiu a fost şeful Poliţiei Române între anii 2005 şi 2007, apoi a fost desemnat şef al Biroului ataşatului afacerilor interne în SUA, cu funcţia de ministru-consilier.

Din 2009 a fost numit secretar de stat în MAI şi şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică. În 23 noiembrie 2010, el a fost demis din aceste funcţii, în urma verificărilor făcute de Corpul de control al MAI la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ. Ancheta a fost organizată în urma asasinatului din 14 noiembrie de la Piatra Neamţ şi după ce şeful IPJ Neamţ, Aurelian Vasea Şoric, a fost acuzat că ar “pactiza” cu interlopii. La scurt timp după declanşarea scandalului de la Neamţ, Aurelian Şoric şi-a dat demisia şi a fost cercetat disciplinar.

Însă Fătuloiu a apărut şi în dosarul în care omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu a încercat să-i ofere mită, dar a fost denunţat şi prins în flagrant chiar lângă sediul MAI.

Astfel, în 19 noiembrie 2010, Dan Fătuloiu, în schimbul unei mite de 1 milion de euro, ar fi trebuit să rezolve 48 de dosare penale deschise pe numele lui Chelu şi ale apropiaţilor acestuia.

În urma unui flagrant organizat de DNA după denunţurile lui Dan Fătuloiu şi ale fiului său, Alexandru, procurorii anticorupţie l-au reţinut pe Chelu şi 3 complici ai acestuia. Cei patru au fost judecaţi şi condamnaţi, în 12 octombrie 2012. Astfel Chelu a primit 5 ani închisoare, iar complicii lui 4 ani, 2 ani şi, respectiv, 6 luni. Decizia magistraţilor nu este definitivă fiind atacată cu recurs.

Fătuloiu a fost trimis ataşat la Milano pe probleme de afaceri interne, în luna mai 2011. A revenit în ţară, ca şef al ITPF Oradea, în ianuarie anul acesta, iar acum  după 11 luni, este revocat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.