Băsescu şi-a epuizat argumentele pentru Schengen: “Fără o scrisoare din partea lui Ponta şi a preşedinţilor Camerelor, şansele sunt zero la Consiliul JAI din martie”

Preşedintele Traian Băsescu anunţă că şi-a epuizat argumentele în faţa oficialilor europeni în privinţa intrării României în Spaţiul Schengen şi că fără dregerea busuiocului de către autorii crizei politice din vara trecută, care a speriat Occidentul, România are şanse aproape zero privind o decizie de aderare la Schengen în Consiliul JAI din martie. Concret, şeful statului le cere premierului Victor Ponta şi preşedinţilor Camerelor Parlamentului-Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea-să transmită guvernelor ţărilor UE o scrisoare în privinţa aspectele negative din raportul MCV. Dar cum cei trei nu ratează nicio ocazie să beştelească Uniunea Europeană, ar fi slabe speranţe să rezolve ceva. Asta, desigur, dacă s-ar osteni să semneze o scrisoare în acest sens, dar nici nu le trece prin gând.

Întors de la Bruxelles, Traian Băsescu spune, referitor la şansele cu Schengen, că a “tatonat atmosfera şi abordările după apariţia Raportului MCV pentru România”.

“Vreau să ştiţi că nu este bună deloc. Şi raportul a fost o dezamăgire exact în zonele în care avusesem reticenţă şi până la raport. Din acest punct de vedere consider că mi-am făcut datoria. În luna decembrie am reuşit să obţin în Consiliul European decizia ca în martie, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), subiectul România şi Bulgaria să fie din nou pe ordinea de zi. În momentul de faţă argumentele mele sunt epuizate. Am avut argumente în decembrie, am explicat acum că lucrurile se pot îndrepta şi ce facem? Nu putem aştepta luna decembrie, când va fi un nou raport şi atunci rămâne valabil ceea ce am intuit. Şi de data aceasta o spun public, cu adresă directă: este nevoie absolută de o scrisoare semnată de principalii decidenţi politici care pot face ceva în îndreptarea aspectelor negative semnalate în raport”, a declarat Traian Băsescu duminică, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a mai sugerat o dată “să se renunţe la jocul cu o scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen şi să o semnăm toţi, pentru că nu ar stârni decât zâmbete”.

El susţine că trebuie trimisă o scrisoare semnată de prim-ministru, de preşedintele Senatului şi de cel al Camerei Deputaţilor, în care aceştia să ia punct cu punct aspectele negative din raportul MCV şi să transmită poziţia lor cu privire la cele semnalate.

“Eu pot să scriu o scrisoare singur, dar nu are nicio valoare să cer să intrăm în Schengen. Pot să o semnez şi cu ceilalţi trei pe care i-am amintit mai înainte. De asemenea nu are nicio valoare, pentru că, deşi nu are nicio legătură cu condiţiile din Tratatul nostru de aderare, nu putem să nu observăm o abordare politică a unor state şi nu avem ce face, pentru că funcţionează dreptul de veto”, a insistat Băsescu.

Epistola salvatoare

Preşedintele a explicat că cei trei trebuie să trimită o scrisoare tuturor guvernelor, “pentru că la JAI sunt guverne, numai guvernele au acces acolo; la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne suntem de regulă reprezentaţi – ori de ministrul de Interne, ori de ministrul de Justiţie”.

“La Consiliul JAI din 6-7 martie miniştrii să fie deja în posesia scrisorii în care cei trei, pe care i-am enumerat mai înainte, să dea răspunsuri favorabile cu privire la ce vor să facă legat de desemnarea procurorilor, pentru că procedura doamnei Pivniceru a fost un eşec”, a arătat şeful statului.

El a precizat, referindu-se la la numirea şefilor DNA şi Parchetului General, că nu are nicio preferinţă nominală, doar că vrea să fie “procurori buni, care au luptat împotriva corupţiei, şi nu procurori fără performanţă”.

De asemenea Traian Băsescu îi sfătuieşte pe cei 3 să îşi exprime în scrisoare o poziţie cu privire la ce se întâmplă dacă un ministru al Guvernului este constatat a fi incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

“Ar trebui, de asemenea, un subiect să fie ce face majoritatea parlamentară dacă se cere arestarea sau percheziţionarea unui parlamentar. Ar trebui să fie un răspuns şi un angajament de respectare a hotărârilor Justiţiei în ceea ce priveşte plecarea parlamentarilor din Parlament. Ar trebui să fie un angajament cu privire la ce se întâmplă cu un parlamentar constatat a fi incompatibil şi alte cateva aspecte”, a enumerate Băsescu exact temele care îi dor cel mai mult pe cei de la putere.

Semnătura preşedintelui, inutilă în acest caz

“În lipsa unei astfel de scrisori, România are şanse aproape zero să obţină un răspuns favorabil în Consiliul JAI din 6-7 martie, şi eu cer public să se facă un astfel de demers. Nu garantez că va fi un succes, dar este ceva ce poate face establishmentul politic românesc pentru a apropia şansele de intrare în Schengen”, a insistat preşedintele.

Întrebat dacă ar fi dispus să semneze şi el, alături de cei 3, o astfel de scrisoare, şeful statului a precizat: “Nu cred că este cazul să o semnez eu, pentru că eu nu pot lua decizii şi angajamente nici pentru Guvern, nici pentru Parlament. Deci, trebuie semnate credibil, adică de cei care pot face ceva. Ca preşedinte, eu nu pot influenţa nici decizia majorităţii parlamentare şi nici deciziile Guvernului. Deci ar fi o semnătura inutilă”.

Diplomaţia, rol secund

Traian Băsescu a adăugat că “diplomaţia îşi va face şi ea treaba, cu siguranţă”, dar el crede că “ne trebuie ceva mai mult decât efortul ministerului de Externe în întâlniri cu parlamentari olandezi, cu parlamentari germani, cu parlamentari francezi, finlandezi şi din alte ţări”.

“Am făcut o enumerare fără să vizez neapărat opoziţii. Deci cred că trebuie făcut acest lucru pentru a ne mări şansele ca subiectul Schengen pentru România să fie pe ordinea de zi a următorului Consiliu JAI. Sigur că într-un astfel de demers nu trebuie uitată preşedinţia irlandeză, care va avea un rol foarte important şi eu am discutat cu premierul irlandez pe acest subiect”, a precizat şeful statului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.