Basescu: “SIE si SRI m-au informat despre tot programul loviturii de stat. O singura institutie a statului a fost partasa lui Voiculescu, in afara de Parlament: Guvernul”

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat luni seara, la emisiunea “Sub semnul intrebarii” de la B1TV, ca institutiile statului si-au facut datoria in aceasta perioada de schimbari politice fulger, iar SRI si SIE nu numai ca nu au tradat, ci l-au si informat despre lovitura de stat. “Stiam tot programul si am stiut si momentul declansarii operatiunii: cand a cerut Ponta sa vina Parlamentul din vacanta sa-l asculte ce ispravi a facut el la Bruxelles”, a precizat presedintele suspendat. El sustine ca “o singura institutie, partenera a majoritatii parlamentare si a lui Voiculescu, a tradat: aceasta institutie s-a numit Guvern”. El a si explicat de ce: “A emis ordonante de urgenta si a neutralizat de la actiune institutii care puteau preveni lovitura de stat”. 

“Nu exista decat o singura institutie partenera a majoritatii si a lui Voiculescu: aceasta institutie s-a numit Guvern; care a emis ordonante de urgenta si a neutralizat de la actiune institutii care puteau preveni lovitura de stat: au blocat Avocatul Poporului ca sa nu poata ataca OUG-urile, au blocat CCR sa nu se poata pronunta pe hotararile Parlamentului. Decat sa trimita un pluton de soldati la TVR, au trimis un pluton de parlamentari care au scos Opozitia din Consiliul de Administratie; decat sa trimita un pluton la CCR, au trimis o OUG; decat sa trimita un pluton sa-l ia pe Avocatul Poporului, au trimis o alta OUG… si tot asa”.

Intrebat daca are sentimentul ca serviciile – SRI, SIE – au tradat, Traian Basescu a raspuns: “Ca sa-l am, ar fi trebuit sa nu fiu informat despre lovitura de stat. Or, eu am fost informat, stiam tot programul si am stiut si momentul declansarii operatiunii: atunci cand a cerut Ponta sa vina Parlamentul din vacanta sa-l asculte ce ispravi a facut el la Bruxelles”, a mentionat presedintele suspendat.

Intrebat de ce nu a iesit public sa anunte faptul ca se pregateste aceasta manevra, Traian  Basescu a aratat ca “nici nu aveam cum s-o previn, planul mergea mai departe, de asta a si fost dat atat de scurt”.

Ma indoiesc ca Romania mai poate suporta a doua lovitura de stat dupa cea din 2007”

“Democratia utilizata distructiv poate sa dea o aparenta de legalitate unei lovituri de stat – cazul nostru. Vreau sa va spun un lucru legat de plangerea pe care niste politicieni ai USL au facut-o la Parchetul General: Eu nu am fost primul care a utilizat public aceasta expresie, dar ea este perfecta fata de ce s-a intamplat la noi, si obiectivul lor este sa-si acopere lovitura de stat cu mana poporului, au lasitatea sa si-o ascunda in spatele poporului, sa-l cheme ca Basescu a fost rau, ca le-a taiat salariile, pensiile, sa-l dam jos pe dictator; de fapt, ei isi acopera propria ticolasie si spera ca prin votul popular vor fi absolviti de faptele pe care le-au facut, acelea de a da lovituri institutiilor statului”, a acuzat Traian Basescu.

“Ma indoiesc ca Romania mai poate suporta a doua lovitura de stat dupa cea din 2007, sub aparenta democratica; am indoieli foarte serioase aici”, a atentionat el.

“Pe 29, romanii trebuie sa voteze daca dau sau nu dreptate celor 256 de parlamentari. Nu eu le-am cerut votul”

Legat de cum a fost posibil sa fie suspendat, Traian Basescu a spus ca “asta permite Constitutia: permite ca, prin votul majoritar al Parlamentului, presedintele sa fie suspendat si trimis in fata poporului la asa-zisa judecata”.

El a precizat insa ca “in realitate, la judecata nu sunt eu; eu mi-am castigat dreptul unui mandat de cinci ani prin alegerile din 2009, iar Constitutia spune ca mandatul este de 5 ani, indiferent de cum arati in sondaje – ca nimeni nu sta 8 ani cu 50%”.

 “Pe 29, romanii trebuie sa voteze daca dau dreptate celor 256 de parlamentari sau nu. Nu voteaza daca imi dau dreptate mie, ca eu n-am cerut un vot. Romanii vor decide daca au avut dreptate puscariabilii sau presedintele ales”, a insistat Traian Basescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.