Băsescu, „șocat” de numirea lui Hellvig șef la SRI: Este omul lui Voiculescu!

Fostul preşedinte Traian Băsescu se declară „şocat” de decizia lui Klaus Iohannis de a-l propune director la SRI pe Eduard Hellvig, despre care spune că este „un om al lui Dan Voiculescu”. Hellvig a fost membru al PC înainte de a intra în PNL. Interesant este însă că din CV-ul său a dispărut referirea la faptul că a fost ales deputat în 2004 pe listele PC.

Spre deosebire de ieri, astăzi nici pe Wikipedia nu mai apare vreo legătură între el și partidul lui Dan Voiculescu, astfel că pentru perioada 2004-2008 a rămas doar mențiunea că Eduard Hellvig a fost „deputat în Parlamentul României”.

Îl trădează însă site-ul Camerei Deputaților, care nu poate să îi șteargă trecutul – vezi AICI.

Spre exemplificare:

hellvig pur-pc

hellvig pur-pc 2

“Premierul de la Grivco» reuşeşte să nominalizeze pentru şefia SRI un om al lui Voiculescu. Şocant !!!”, scrie Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, Elena Udrea dezvăluie că a scris în denunţul pe care l-a făcut la DNA împotriva șefului interimar al SRI, Florian Coldea, că “viitorul şef SRI va fi ales de Coldea”.

“Singurul lucru pe care Eduard Hellvig îl va face acolo este să ia poziţie de drepţi în faţa adjunctului său cu patru stele. De altfel, este obişnuit cu aceasta ipostază din campania electorală pentru prezidenţiale. Îl felicit pe Dan Voiculescu – nu credeam că, în puşcărie fiind, va putea să-şi numească propriul om în fruntea principalului serviciu de informaţii din România“, scrie Udrea pe pagina sa de Facebook.

Udrea îl roagă pe Ion Cristoiu să facă publice însemnările din jurnalul ei referitoare la Eduard Hellvig şi Florian Coldea, pentru a se vedea că lucrurile se întâmplă “exact aşa” cum a spus ea că se vor întâmpla “încă din noiembrie”.

Elena Udrea a ţinut să precizeze – „ca să nu existe trepidaţii la RomâniaTv şi Antena3” – că are voie să comunice pe orice alte teme decât cele legate de cauza penală în care s-a dispus arestul la domiciliu.

Cine este Eduard Hellvig

În prezent, Hellvig este europarlamentar (ales în 25 mai 2014 pe listele liberalilor) și vicepreședinte al PNL.

Mai întâi însă, el a fost membru în partidul lui Dan Voiculescu, Partidul Umanist Român (PUR) – devenit între timp Partidul Conservator (PC) – iar Hellvig a avut de la o vârstă fragedă funcții împortante.

Astăzi are 40 de ani și câteva luni (născut la 27 octombrie 1974, la Zalău), dar la de 30 de ani a devenit deputat din partea PUR, în mandatul 2004 – 2008, iar în 2007 și 2008 (când PUR a devenit PC) a urcat în rang, fiind numit europarlamentar, din partea PC.

În 2008, când încă era europarlamentar al PC, Hellvig a „migrat” la PNL, devenind un apropiat al lui Crin Antonescu, care l-a și nominalizat ministru în primul Guvern USL, din 2012.

Astfel, Eduard Hellvig a fost ministrul Dezvoltării în Guvernul Victor Ponta 1, în perioada 7 mai – 21 decembrie 2012, dar a demisionat după ce Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil. Ulterior, el a câștigat procesul împotriva ANI.

Finanțator din bani publici al concertului Lady Gaga

Ca ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Hellvig s-a remarcat prin finanțarea cu o jumătate de milion de euro din bani publici a concertului Lady Gaga. Evident, prin încredințare directă, motivând că nu mai era timp de licitație.

Luat la bani mărunți de jurnaliști, Hellvig a spus că numai 93.000 de euro au fost alocați concertului susținut de Lady Gaga, restul de 256.000 de euro fiind alocați altor evenimente culturale.

Consilier politic, director, doctor în științe

Înainte de 2004, Hellvig a fost coordonator de programe la Fundaţia Soros (în 1995), apoi broker la Bursa de Valori Bucureşti (1997-1998).

Din 1998, a devenit, pe rând, consilier politic al fostului vicepreşedinte PNL Horia Rusu, în perioada 1998-1999, consilier al ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu în perioada 1999-2000, în 2000 consilier al candidatului la Preşedinţia României Mugur Isărescu şi în 2004 director general al Institutului de Studii Sociale.

În perioada 2001-2003, Eduard Hellvig a ocupat poziția de Director General al Institutului de Studii Sociale, iar în 2004 a devenit Directorul Executiv Sintezis România.

Hellving a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1997), a urmat studii post-universitare la Colegiul Naţional de Apărare (2006) şi la Centrul European de Studii de Securitate “George C. Marshall”, Garmisch – Partenkirchen (2006).

Din 2009, este doctor în Ştiinţe Politice al SNSPA Bucureşti.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.