Băsescu: Şomajul e la 8%, investiţiile străine la minus 19,4%. Exporturile nu creează locuri de muncă

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat, luni, într-o declaraţie de presă, că şomajul se află în creştere şi a anticipat că va atinge 8% în iulie, după ce în iunie s-a situat la 7,6%, cu 1% mai mult decât în aceeaşi lună a anului trecut. În acelaşi timp, investiţiile străine au scăzut cu 19,4% în primul semestru, iar cele din bugetul de stat au fost amputate la rectificare. Şeful statului a făcut apel la premierul Victor Ponta să renunţe la apariţiile televizate şi să bată ţara la pas, pentru a vedea realităţile care nu sunt deloc roze. Cât despre ieşirile publice pe care le face în calitate de preşedinte, Traian Băsescu a spus că nu le consideră nepotrivite, ba dimpotrivă, a atenţionat că se vor înmulţi în perioada următoare, ca şi deplasările sale în ţară.

“Dacă n-au timp să meargă în ţară, datorită conducerii ţării prin televiziuni – trebuie să stea în studiouri, că acolo pare a fi locul lor de muncă -, vreau să le dau câteva informaţii grave: şomajul este în creştere, românii sunt tot mai preocupaţi de situaţia locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă îşi pierd sau nu locul de muncă. Când acest Guvern a preluat guvernarea, şondajul în România conform ESA era de 6,7%. În luna iunie, tot conform măsurătorilor în sistem ESA, şomajul în România ajunsese la 7,6%. Deci creştere economică generată de la exporturi de la Dacia, Lufkin sau alte companii nu înseamnă şi creştere a locurilor de muncă, iar acesta este un efect al amputărilor investiţiilor din bugetul de stat”, a spus preşedintele.

El a adăugat că şomajul va atinge pragul la care nu s-a ajuns nici atunci când criza economică a fost la nivelul maxim.

“Mai trag un semnal de alarmă extrem de serios: în luna iunie şomajul era 7,6%, dar în iulie România a mai înregistrat un plus de 29.000 de şomeri, ceea ce îmi permit să anticipez, ne va arăta atunci când se va analiza la nivelul Eurostat şomajul în România, cifra pentru România va fi undeva în jur de 8%. Este un prag extrem de riscant şi crearea de locuri de muncă este esenţială, relansarea investiţiilor din bani europeni şi bani de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului. Nu se poate să priveşti o creştere cu 29.000 de persoane a şomajului în perioadă de vară, când foarte multe locuri de muncă sunt în zona serviciilor sezoniere, ar fi fost de aşteptat o scădere a şomajului măcar pe perioada verii”, a spus preşedintele.

Traian Băsescu a amintit că investiţiile străine directe au scăzut cu aproape 20% în prima jumătate a anului, iar cele din bugetul de stat au fost amputate.

El a avertizat că “riscăm să alunecăm din nou într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic”, în condiţiile în care România are în acest an o creştere economică generată de producţia agricolă foarte bună, nu de sporirea locurilor de muncă, ceea ce indică “probleme în gestionarea macroeconomică a ţării”.

„E timpul ca Ponta să guverneze, nu să televizeze”

Totodată, Băsescu a spus că liderii USL “s-au întors nervoşi din concediu, dar poate se calmează când vor afla care este situaţia ţării” şi că “e timpul ca Victor Ponta să guverneze”.

“Voi avea tot mai des intervenţii care să arate realităţile, nu o să le expun toate într-o zi pentru că aşa se poate crea confuzie. Dar voi umbla în ţară şi voi vorbi despre realităţile din ţară. Cred că Guvernul trebuie să lase luptele politice şi să guverneze. Este timpul ca domnul Victor Viorel Ponta să guverneze, nu să televizeze şi nu să se lupte politic. El este copreşedinte USL, dar înainte de toate este prim-ministru al Guvernului României şi cred că românii sunt mai puţin interesaţi de ce crede Victor Viorel Ponta despre preşedinte, dar vor să audă cum reduce şomajul, cum creează locuri de muncă, cum relaxează investiţiile, cum se utilizează banii europeni din actualul exerciţiu bugetar şi din viitorul exerciţiu bugetar”, a precizat Băsescu.

“Este, cred eu, o convingere a liderilor USL şi a Guvernului că pot substitui munca serioasă în folosul oamenilor şi al rezolvării problemelor lor cu emisiuni televizate şi emisiuni de imagine. (…) Iar nepăsarea, convingerea că poţi supravieţui la nesfârşit prin aroganţă, prin bătălia cu preşedintele îi face să nu dea atenţie problemelor importante ale ţării, problemelor oamenilor“, a adăugat şeful statului.

“Eu nu sunt în campanie, nu mai candidez la nimic” 

“Am auzit pe la televizor ideea că preşedintele este în campanie. Ce nu înţelege Victor Viorel Ponta, ca şi mulţi alţi analişti: eu nu sunt în campanie, eu nu mai candidez la nimic. (…) Sunt în creştere procentele mele în sondaje, e într-adevăr, dar eu nu mai candidez la nimic, nu mai sunt dădaca unui partid parlamentar, nu mai îmi folosesc la nimic – de aceea mi se pare că nervii, nervozitatea lui Crin Antonescu, a premierului Victor Ponta, utilizarea unor etichetări nepotrivite. Ar trebui să fie calmi, să privească cu responsabilitate realităţile ţării şi îi atenţionez că drumul pe care merge ţara este un drum periculos pentru că Guvernul nu îi stabileşte traseul”, a adăugat preşedintele.

Traian Băsescu este de părere că drumul pe care merge ţara este unul periculos şi există riscul ca sacrificiile enorme să devină ceva repetabil.

“Există riscul ca, după sacrificiile enorme din 2009 şi în mod deosebit începute în 2010 şi continuate în 2011, să devină ceva repetabil, pentru că riscăm să alunecăm din nou într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic. Nu-mi doresc asta, nu suntem pe punctul de a ni se întâmpla, dar, dacă vom continua să nu guvernăm ţara şi să transformăm totul într-o iresponsabilă bătălie politică, avem riscul să pricinuim daune şi suferinţe uriaşe românilor printr-o reintrare în criză. Nu mă încălzeşte creşterea economică generată de producţia agricolă foarte bună, pentru că la anul poate fi mai slabă, dar mă uit la creşterea numărului de şomeri, ceea ce arată, fără drept de apel, că avem probleme în gestionarea macroeconomică a ţării”, a atras atenţia preşedintele.

“Şi Crin Antonescu, şi Victor Ponta, şi Vasile Blaga să aibă grijă de infractorii pe care îi au în partide”

Traian Băsescu l-a taxat pe Victor Ponta pentru că a spus că “preşedintele i-a făcut dosar doctorului Brădişteanu”.

“Asta nu o poate spune decât un om incapabil să înţeleagă cum funcţionează statul. Nu le accept nici minciunile pe care le spun despre controlul preşedintelui asupra DNA. Şi Crin Antonescu, şi Victor Ponta, şi Vasile Blaga şi toţi să aibă grijă de infractori, de infractorii pe care îi au în partide, nu să se lege de instituţiile statului care încearcă să îi apere pe cetăţeni de infractori”, a îndemnat Băsescu.

El a adăugat că l-a auzit pe Crin Antonescu “vorbind despre DNA şi lupta DNA-ului împotriva lor”. “DNA luptă împotriva hoţilor, asta trebuie să înţeleagă şi Crin Antonescu, şi Victor Ponta”, a insistat şeful statului.

basescu 2

“Nu le accept nici minciunile pe care le spun despre controlul preşedintelui asupra DNA. Şi Crin Antonescu, şi Victor Ponta, şi Vasile Blaga şi toţi să aibă grijă de infractori, de infractorii pe care îi au în partide, nu să se lege de instituţiile statului care încearcă să îi apere pe cetăţeni de infractori”, a afirmat Băsescu.

Despre pactul de coabitare, preşedintele a spus că acesta “stă pentru că el se sprijină pe prevederi constituţionale, deci acolo nu e nimic în afara Constituţiei”.

“Eu am girat orice guvern la instalare. Am fost optimist atât timp cât s-a stat în obiectivele asumate, dar faptul că Guvernul nu sesizează sau nu iau măsuri sau are politici absolut de neacceptat, ceea ce duce la creşterea şomajului, mă face să nu mai am încrederea în capacitatea acestui guvern de a valorifica sacrificiul românilor ca urmare a măsurilor din 2010”, a mai spus Traian Băsescu.

“Guvernanţii USL sunt incompetenţi”

El a arătat că a început să se convingă că guvernanţii USL sunt “incompetenţi” şi că nu înţeleg ce se întâmplă cu ţara pe care o au pe mână, însă deocamdată nu are ce să facă, decât să spună acest lucru.

“Deocamdată nu am încredere, dar nu am ce face decât să spun. Nu mai am încredere pentru că se dovedesc nişte oameni politicianişti, nu îi interesează să creeze locuri de muncă, îi interesează să vadă ce pot spune despre unul, despre altul, despre preşedinte. Or, eu încep să mă conving că sunt incompetenţi şi nu au capacitatea să înţeleagă ce se întâmplă cu ţara pe care au o în mână”, a afirmat preşedintele.

“Antonescu nu o să ajungă niciodată preşedinte, nu ştie să respecte funcţia”

Întrebat cum comentează plecarea preşedintele Senatului, Crin Antonescu, de la ceremonia de învestitură a Ramonei Mănescu în funcţia de ministru al Transporturilor, Băsescu a răspuns: “Într-un singur fel. Nu o să ajungă niciodată preşedinte pentru că nu ştie ce înseamnă să fii preşedinte, să respecte funcţia. Nu poţi să ajungi preşedinte pentru că nu ştii să respecţi funcţia. Şi, de fapt, era o ceremonie dedicată colegei sale”.

CE încă aşteaptă proiectele Guvernului României de accesare a fondurilor europene

Şeful statului a reluat avertismentele şi asupra nefinalizării, de către Guvern, a unei “forme acceptabile” pentru Acordul de parteneriat cu Comisia Europeană privind utilizarea fondurilor europene care revin României în exerciţiul multianual 2014-2020.

El a spus şi că nu au fost pregătite proiectele pentru a accesa fondurile care revin României pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor din suma de 8 miliarde de euro stabilită în acest sens la nivelul UE, banii putând fi folosiţi numai în perioada 2014-2015, dar nici accesate împrumuturile puse la dispoziţie de BEI pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri de coeziune care duc la reducerea şomajului în rândul tinerilor.

“Deci sunt mecanisme puse la dispoziţie de Uniunea Europeană care ar fi putut scădea şomajul în România şi în mod deosebit în rândul tinerilor, iar superficialitatea Guvernului nu face decât să ducă la efecte inverse, pentru că nu accesează instrumentele puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Cred că este un lucru extrem de grav”, a mai acuzat Băsescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.