Băsescu: Suntem cu un pas în prăpastie. Doamna Nuland ne-a transmis un mesaj îngrijorător al SUA legat de statul de drept

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi seară că “suntem cu un pas în prăpastie” în privinţa statului de drept care, din vara lui 2012, “este continuu pus sub semnul întrebării”, iar Victoria Nuland a venit la Bucureşti ca emisar al Guvernului SUA pentru a transmite un mesaj “extrem de serios”, menit să îi îngrijoreze deopotrivă pe români şi pe politicieni: “Dacă majoritatea politică recidivează România riscă izolarea”.

Şeful statului a explicat şi ce înseamnă izolarea politică: “Este atunci când nu te mai ia nimeni în seamă. Când ai probleme, stai acolo cu problemele tale, că nu te mai ia nimeni în seamă”. 

Şeful statului a precizat că vrea să dea “mesajul exact şi corect, care trebuie să-i îngrijoreze pe români şi, în egală măsură, pe politicieni”. “Nu mă joc cu vorbele, cu atât mai mult cu cât ştiu că ele vor fi în câteva minute în toate cancelariile”, a adăugat el.

“V-aş aduce aminte, celor care aţi uitat, faptul că Statele Unite şi Uniunea Europeană au investit enorm din banii cetăţenilor lor pentru ca instituţiile statului român să funcţioneze similar cu cele din orice alt stat de drept, iar acest lucru ni se reproşează în momentul de faţă. Problema deosebit de dificilă pleacă de la faptul că majoritatea parlamentară a recidivat faţă de momentul de cumpănă din vara anului 2012”, a precizat Traian Băsescu.

Recidivă împotriva statului de drept

“Atunci a fost un atac brutal la statul de drept, toată lumea a sperat că după alegeri acest lucru nu se va mai repeta şi, totuşi, actuala putere a demonstrat că nici prin cap nu-i trece să revină la un comportament care să consolideze statul de drept, dimpotrivă, comportamentul politic al actualei majorităţi a fost de şubrezire continuă a statului de drept. Acesta este motivul pentru care Guvernul Statelor Unite a decis să trimită un emisar la Bucureşti”, a arătat preşedintele.

El a subliniat că “ceea ce a constatat emisarul Victoria Nuland nu rămâne în biroul domniei sale, se distribuie în tot sistemul politic al Statelor Unite şi în toate instituţiile importante de care ţine relaţia România-Statele Unite, de la Casa Albă până la Parlament, putere, opoziţie, structuri de securitate ş.a..”.

Atacuri la hotărârile judecătoreşti şi la legislaţia corectă

“Vreau să înţelegeţi foarte bine (…): suntem cu un pas în prăpastie. În cazul în care majoritatea politică recidivează şi continuă atacurile la statul de drept, atacuri care pot fi, prin legislaţie sau prin declaraţii, România riscă să fie izolată pentru mult timp. Repet, suntem pe marginea prăpastiei. Dacă vom continua sau majoritatea parlamentară, în frunte cu domnul prim-ministru, cu domnul Crin Antonescu, dacă vor continua atacurile la hotărârile judecătoreşti, la legislaţia corectă, în baza căreia justiţia îşi desfăşoară activitatea, riscăm intrarea într-o perioadă lungă de izolare” a insistat Traian Băsescu.

„Justiţia băsistă” sau „slugile lui Băsescu”, tonul dat de Ponta

Formulările nefericite ale primului-ministru din ultima perioadă sunt, de asemenea, un vot de blam pentru România, a mai spus preşedintele.

“Încercarea de a spune „justiţia băsistă” sau „slugile lui Băsescu” nici nu convinge pe nimeni şi arată, confirmat şi de declaraţii, că imediat ce vor putea, aceşti oameni vor trece la demolarea sistemului de justiţie independentă din România. Acest lucru este o îngrijorare pentru partenerii noştri”, a avertizat şeful statului.

Comunitatea de afaceri nu are încredere să facă investiţii

Traian Băsescu a explicat “de ce justiţia este esenţială”: “Nu este atât de importantă pentru că neapărat trebuie să-l bage în puşcărie pe politicianul x sau pe politicanul y. Dar atât timp cât nu există un stat de drept şi legi în care să ai încredere că se aplică de către procurori şi judecători, comunitatea de afaceri nu are încredere să facă investiţii, pentru că oricând poate să vină un grup de politicieni să scoată o lege şi omul ăla care a făcut sau firma care a făcut investiţii de sute, de zeci de milioane să le piardă, pentru că ori modifică o lege, ori tentaţia de a pune judecătorii sub control este un alt risc pe care oamenii şi, în momentul de faţă, Statele Unite şi Uniunea Europeană le văd în România”.

“Cum putem fi convingători că putem să apărăm ţara şi aliaţii noştri, aici, la frontieră, de terorism, dacă nimeni nu are certitudinea că România va continua să consolideze justiţia şi că legile ţării vor fi aplicate şi că terorismul pe aranjamente sau terorişti despre care ştim, dar pe aranjamente, nu-i pedepsim. Cum poate avea cineva încredere într-un stat membru NATO şi membru al Uniunii Europene în care justiţia devine facultativă sau controlată politic? Deci, de aceea, îngrijorarea este maximă şi România se află la un pas de a fi izolată”, a adăugat preşedintele.

Legea amnistiei şi modificarea Codului penal în favoarea clientelei politice

El a atenţionat din nou că “un picior l-am pus deasupra prăpastiei”, deoarece “după ce ai spus “schimb un preşedinte petru că vreau eu”, nu pentru că şi-a terminat mandatul, nu pentru că a încălcat Constituţia, pe urmă vii în marţea neagră, pe 10 decembrie, şi spui: politicienii sunt în afara conflictului de interese, dăm amnistie şi graţiere generală să fie lumea veselă, modificăm Codul penal în favoarea clientelei politice pentru că ne presează baronii din teritoriu, vrem să nu mai auzim vocea Agenţiei Naţionale pentru Integritate pentru că de unde până unde îşi permite să investigheze oameni politici”.

România a revenit la perioada anului 2000

Traian Băsescu a avertizat că “lucrurile acestea se notează în fiecare zi, continuu, şi sunt de natură a deprecia nivelul de încredere în România”.

“Vreau să ştiţi că România a revenit, din punct de vedere al credibilităţii, din cauza acţiunilor împotriva justiţiei şi a statului de drept, a revenit la perioada anului 2000. Aici suntem, când suntem puşi sub semnul întrebării dacă respectăm criteriile de la Copenhaga. Vă rog să vă aduceţi aminte declaraţia mea în care subliniam în luna decembrie, imediat după marţea neagră, că România a ieşit din criteriile de la Copenhaga. Ce aţi văzut astăzi în Parlamentul European este confirmarea că am dreptate. Iar Parlamentul European, cu certitudine va adopta hotărâri care vor deveni obligatorii de sancţionare a statelor membre ale Uniunii Europene care nu respectă statul de drept, implicit criteriile de la Copenhaga”, a adăugat el.

Semnale severe şi de la PE: riscăm diminuarea fondurilor europene

Preşedintele a insistat că “am primit în timp scurt, din ambele părţi – şi de la partenerul strategic Statele Unite, vizita emisarului, şi votul de astăzi din Comisia LIBE  şi va urma votul în plenul Parlamentului European – semnalele, extrem de sever, că pentru nerespectarea statului de drept se vor lua măsuri care merg de la diminuarea sumelor alocate pentru statele care nu respectă criteriile de la Copenhaga, implicit statul de drept, până la suspendarea dreptului de vot”.
“N-aş vrea ca aceste afirmaţii să fie tratate politic. Pur şi simplu îmi fac datoria să informez şi populaţia şi politicienii, îi informez printr-o ieşire publică asupra faptului că nu mai pot continua să mintă, şi mă refer aici la politicieni şi că suntem într-un moment dificil, iar mesajele ne-au fost transmise direct, ca între prieteni, exprimate diplomatic, dar ferm”, a atenţionat Băsescu.

“Nimeni nu-i crede pe Antonescu şi pe Ponta că justiţia este controlată de preşedinte”

El a făcut apel “la majoritatea parlamentară în frunte cu primul-ministru Victor-Viorel Ponta şi cu Crin Antonescu să înţeleagă că au adus ţara într-un moment dificil prin atitudinile faţă de justiţie”.

“Nimeni nu-i crede că este o justiţie controlată de preşedinte, pentru că, oricât au căutat, nu a găsit nimeni niciun procuror sau un judecător care să spună: “Da, îmi aduc aminte că acum trei ani preşedintele m-a sunat” ori să ia pe cineva, ori să scap pe cineva. Nu există un procuror sau un judecător care să poată spune acest lucru. Şi în aceste condiţii nu îi crede nimeni. Dar fac rău României prin afirmaţiile pe care le perpetuează şi mai dau şi instrucţiuni ca aşa să fie tratate de către toţi care ies în declaraţii publice”, a mai spus preşedintele.

Neîncrederea în România

Traian Băsescu a arătat că “cea mai mare problemă pe care o avem acum este neîncrederea în România, neîncrederea că putem să continuăm procesul de consolidare a statului de drept şi neîncrederea că progresele făcute până acum sunt ireversibile”.

El a insistat că “toţi partenerii noştri pun sub semnul întrebării ireversibilitatea proceselor de independenţă a justiţiei în România, plecând de la acţiunile deja desfăşurate, nu numai în 2012, dar şi în 2013, în Parlament, prin tentativele de modificare a legislaţiei, prin atacurile lui Victor Ponta, ale altor demnitari la adresa hotărârilor judecătoreşti”.

Preşedintele a mai spus că acesta este mesajul pe care Victoria Nuland l-a transmis în România – “nu la fel de explicit, ci diplomatic, dar îmi fac datoria să-l traduc, şi o fac cu toată responsabilitatea”.

“Suntem într-un moment de cumpănă”

Traian Băsescu a adăugat că “suntem într-un moment de cumpănă, iar în ceea ce mă priveşte vreau să fie foarte clar pentru cei care mai cred că, făcând presiuni de dimineaţă până seara pe televiziuni, la adresa mea, la adresa oricui este în jurul meu, că nu am nimic de negociat şi că îngrijorarea mea este să-i apăr pe cei care au fost furaţi şi nu pe cei care au furat”.

“Eu nu am nicio problemă din acest punct de vedere şi comportamentul meu este tranşant de nouă ani. Încerc, prin bătălia pentru independenţa justiţiei, să răspund la ceea ce au nevoie cei care au fost furaţi şi nu la nevoile celor care au furat. Acesta este obiectivul meu şi mi-l voi duce până în ultima zi a mandatului, dar îi atenţionez pe cei care cred că poate fi altfel că în momentul de faţă au ajuns la punctul la care pot împinge România în prăpastia izolării”, a conchis el.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.