Băsescu: Udrea să coboare de pe tocuri şi să-şi ia poşete mai ieftine. Frunzăverde a fost locotenentul lui Blaga în moţiunea din 2011 împotriva Guvernului Boc

Preşedintele Traian Băsescu i-a dat câteva sfaturi Elenei Udrea, joi seara, într-un interviu la B1TV: “să coboare de pe tocurile înalte” şi “să mai lase poşetele alea, să ia unele mai ieftine”. Şeful statului a precizat că aceste probleme de imagine sunt infinit mai mici decât a avut el cu Dosarul Flota, iar “când eşti o eşti o persoană controversată, ai o singură opţiune: să te baţi!”. Despre intenţia Elenei Udrea de a candida la şefia partidului, preşedintele spus că el a învaţat-o politică pe fosta lui şefă de cabinet şi că aceasta ar avea profil de lider al PDL. Cât despre partid, Băsescu şi-a exprimat “regretul teribil” că a ajuns să-şi sape din interior premierul – pe Emil Boc şi apoi pe Ungureanu. El a insistat că un lucru “zguduitor” pentru un partid care se vrea serios şi “care vrea să fie ceva în România în viitor” este să fie “un partid care îşi neagă propria guvernare”. Băsescu a arătat însă că PDL “are prezidenţiabil”, adăugând că “e bărbat, dar nu dau nume”.

“Elena Udrea e crescută ca şi politician de mine. Ea de la mine a învăţat politică.  Poate să şi-l creeze, nu spun că are un profil perfect de preşedinte de partid, dar Elena Udrea a crescut enorm. Şi eu sunt convins că, după experienţa Roman, Elena Udrea va deveni un politician de forţă în România. Are rezistenţă, e o femeie inteligentă, vrea, are ambiţie şi e un om de dreapta. Pe Elena Udrea nu poţi să o faci de stânga nici dacă o calci în picioare sau îi iei tocurile de la pantofi“, a spus Băsescu.

Despre faptul că Elena Udrea ar fi un “personaj controversat” Băsescu a spus că la fel a fost şi cu el: “Când eşti controversat, ai o singură opţiune: să te baţi să arăţi că nu tu ai furat flota. Ea trebuie să se descalţe de pantofii cu toc foarte înalt. Trebuie să mai lase din poşetele alea – cu care a venit în politică -, să ia poşete mai ieftine. Nu a avut problemele pe care pe mine m-au obligat să plec din Parlament”.

Preşedintele a insistat că nu vrea să spună că Elena Udrea este soluţia ideală pentru PDL, dar până acum ea este singura care a avut “curajul” să depună o moţiune pentru şefia partidului, fără să-i fie frică că dacă va pierde va fi dată afară.

Şanse numai într-o competiţie cinstită

Totuşi, şansele acesteia de a ajunge la şefia PDL ar exista numai dacă va fi o competiţie nearanjată.

“Mi-e foarte greu să vă spun. Eu recunosc că, într-o competiţie cinstită, poate avea, într-una aranjată, mai bine nu mai fac Convenţia. Şi chiar îi recomand să se retragă, dacă va constata că e aranjată, aşa cum se produce acum”.

Preşedintele a mai spus că a susţinut foarte mulţi tineri – şi i-a dat ca exemplu pe Mihai-Răzvan Ungureanu, Traian Ungureanu, Theodor Paleologu, Teodor Baconschi, Roberta Anastase, Elena Udrea etc., iar singurul său eşec a fost Monica Iacob Ridzi.

“Dacă am avut un eşec, l-am avut cu doamna Ridzi. Până la proba contrară, o consider eşec. Dacă îşi rezolva problemele în justiţie…”, a spus Băsescu.

PDL are prezidenţiabil. E bărbat, dar nu dau nume

Dacă anterior declarase, la Cluj-Napoca, după o întâlnire cu Emil Boc la primărie, că  PDL nu are încă un candidat potrivit pentru alegerile prezidenţiale din 2014 şi că elita partidului este mediocră, iar el aşteaptă de la Convenţia Naţională din luna martie o revitalizare a formaţiunii, la interviul acordat canalului B1TV a punctat că “Nu vor să se uite în partid, dar PDL are prezidenţiabil în momentul de faţă”.

Nu a dat însă amănunte, rezumându-se la a spune că este “bărbat, cu notorietate, cu tot ce îi trebuie, dar nu dau nume”.

Anterior, la Cluj-Napoca, întrebat cine ar fi mai potrivit dintre Elena Udrea şi Vasile Blaga,  Traian Băsescu răspunsese că Emil Boc, dar la interviul lui Robert Turcescu a ţinut să precizeze că a fost “o glumă”, pentru că Boc nu doreşte să deţină şefia partidului, ci “să se dedice” oraşului care l-a ales primar.

“PDL seamănă acum în interior cu FSN. Mă uit şi nu-mi vine să cred!”

“PDL de acum, aşa cum este în acel moment, nu mai seamănă cu PDL care era când eu am plecat şi o bună parte din perioada în care a fost condus de Boc. Nu mai are valori, nu mai are… Seamănă tot mai mult cu – nu vreau să jignesc PSD-ul, seamănă cu FSN-ul. În interior seamănă cu FSN-ul, şi vreau să ne înţelegem de la bun început: pentru mine PDL nu mai este un instrument politic. Până când îmi termin eu mandatul nu mă mai poate ajuta în atingerea obiectivelor. Dacă mă poate ajuta cineva este chiar Guvernul cu care am semnat un pact, cu premierul, care vizează revizuirea Constituţiei, reorganizarea administrativă şi legea sănătăţii”, a susţinut Băsescu.

“Regret teribil că PDL îşi neagă propria guvernare”

El a adăugat că are un regret “teribil” legat de PDL: faptul că premierul Emil Boc a fost atacat şi săpat din interior, pentru măsurile dure pe care le-a luat ca să scoată ţara din criză.

Traian Băsescu a acuzat că Sorin Frunzăverde a fost “locotenentului lui Blaga în moţiunea împotriva lui Boc în 2011”.  El a sugerat că pe acelaşi model a picat Guvernul Ungureanu.

Traian Băsescu a arătat că un lucru “zguduitor” pentru un partid care se vrea serios şi “care vrea să fie ceva în România în viitor” este acela că este vorba de “un partid care îşi neagă propria guvernare”.

“Nici nu vreau să-şi pună eticheta «Suntem partidul lui Băsescu», dar să semene mai mult cu FSN-ul decât cu PD-ul pe care eu i le-am lăsat (…) Nu am nimic de aşteptat de la PDL, am doar un regret teribil raportat la ce au fost şi ce au ajuns”, a conchis preşedintele.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.